Podcasts regionale omroepen beschikbaar via NPO

maandag 15 november 2021

De Nederlandse Publieke Omroep biedt vanaf vandaag een aantal podcasts van de regionale publieke omroepen aan. De geselecteerde podcasts hebben een herkenbaar regionaal karakter en spreken tegelijkertijd een breed publiek aan.

De podcasts zijn te beluisteren via de apps en sites van NPO Radio 1 en de NPO Luister-app.


Jurre Bosman, directeur audio NPO: 'De regionale omroepen maken podcasts die voor de rest van Nederland interessant zijn en vormen een mooie aanvulling op het aanbod van de landelijke omroepen. Het aanbieden van deze podcasts via onze platforms is een logische volgende stap in de samenwerking tussen de regionale publieke omroepen en de NPO. De verhalen uit de regio zijn zo voor een breed publiek gemakkelijk te ontdekken.'

Matthijs Nieuwenhuis, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale omroepen: 'Door de steeds intensievere samenwerking versterken we elkaar en bieden we meer ruimte aan verhalen uit de verschillende regio’s in Nederland. Daarmee doen we recht aan de grote culturele diversiteit in ons land. Tegelijkertijd onderzoeken we hoe we ook op gebied van techniek de handen ineen kunnen slaan, zodat we de distributie van podcasts naar de diverse kanalen in de toekomst nog gemakkelijker maken.'

Onderstaande podcasts zijn vanaf vandaag te beluisteren via NPO Luister:

'Binnen de Muren' (RTV Drenthe)
Hoe is het om in een gevangenis te leven? Dat vroeg verslaggever Marjolein Knol zich af. Ze liep een jaar mee in gevangenis Esserheem in het Drentse Veenhuizen. Daar sprak ze verschillende (lang)gestraften en bewaarders. Zij vertellen over de ongeschreven regels, het missen van familie en de invloed van politiek op het gevangeniswezen.

'Sofasessies' (L1)
In de podcast 'Sofasessies' nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek.

'De Genezers' (RTV Noord)
Podcast over ziekte en genezing, over onderzoeken en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in iedere aflevering met een patiënt en een arts of medisch onderzoeker.

'De Dood van Robert Dönnges' (Omroep Gelderland)
Het is woensdagavond 19 februari 2020, 20.16 uur als de verwarde Robert Dönnges uit Wageningen op zijn Facebook-pagina schrijft: 'Help, bel 112'. Een uur later is hij dood. Wat is er gebeurd? Wie was deze jongen? Hoe kan het dat hij overlijdt in een zorginstelling, een plek waar hij veilig zou moeten zijn?

'FC Rijnmond Podcast' (RTV Rijnmond)
Gesprekken met achtergronden over de voetbalclubs Feyenoord, Sparta, Excelsior en FC Dordrecht.

'Moord op het Oosterveld' (RTV Oost)
Begin juli 2018 is op Het Oosterveld in Enschede de 26-jarige Daan Mellee doodgeschoten. De afgelopen twee jaar heeft de politie de moord (nog) niet kunnen oplossen. Wat doet die onzekerheid met nabestaanden? Wie was Daan eigenlijk en waarom moest hij dood? Misdaadjournalist Tom Meerbeek dook in deze zaak en maakte de podcastserie 'Moord op het Oosterveld'.

'Duizend Dagen' (Omrop Fryslân)
De doopsgezinde kerk van Rottevalle werd begin jaren negentig een schuilplaats voor een Syrisch Orthodox gezin van vader, moeder en vier kinderen. De dorpelingen waakten over hen, dag en nacht. Bijna duizend dagen lang. Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad publiceren gezamenlijk een podcast over het langste kerkasiel van Nederland.

'Corona Strijders' (RTV NH)
Het personeel in de Noord-Hollandse ziekenhuizen werkt harder dan ooit, nu de coronacrisis de wereld al maanden in zijn greep houdt. Radiomaker Arend de Geus interviewt elke week verschillende van deze corona bestrijders uit de regio aan de hand van een thema.

'Anoniem Intiem' (Omroep Gelderland)
Wat is het verhaal achter de zeker tien Gelderse mannenontmoetingsplekken, oftewel seksplekken voor mannen in de openlucht? Onderzoeksjournalist Maarten Dallinga dook in deze goeddeels verborgen wereld en maakte er een vijfdelige podcastserie over.

'Ik Sla Mijn Vrouw' (Omroep Brabant)
Huiselijk geweld is een groot probleem dat vaak verborgen blijft. Slachtoffers schamen zich, de omgeving kijkt de andere kant op en daders hoor je al helemaal niet. In 'Ik sla mijn vrouw' wordt gesproken met een slachtoffer én een dader van extreem huiselijk geweld. Hoe kan een relatie die liefdevol begint zo ontsporen en waarom gaat het slachtoffer niet gewoon weg na de eerste klap? Gemaakt door Tobias van der Valk en Wim Heesterbeek.

De regionale podcasts zijn beschikbaar via de apps en sites van NPO Radio 1 en de NPO Luister-app.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Spartacus Run' - Michel Wuyts en Andy Peelman (VTM)

Bekende Vlamingen sleuren met zandzakken, trotseren prikkeldraad en klimmen en klauteren zich een weg over het spectaculaire Spartacus Run-parcours. Wie weet de beste tijd neer te zetten? In het tweede duel nemen Sean Dhondt en Ian Thomas het tegen elkaar op. Radio- en televisiepresentator Sean gaat er als een speer vandoor en is vastberaden een toptijd neer te zetten. Zanger Ian ziet zijn peren. Wie trekt er uiteindelijk aan het langste eind?

'Spartacus Run', om 21.35 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op één
  12:00
  Zomerbeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Apocalypse, la guerre des mondes
 • 11:00
  Mijn ridder en ik
  11:10
  De nieuwe avonturen van Oggy
 • 09:55
  Geen Uitzending
  11:55
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:45
  Geen uitzending
  13:35
  Dinner Date
 • 00:50
  Onderbreking
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 01:05
  Geen Uitzending
  13:00
  Backdraft
 • 10:50
  Brainiacs
  11:15
  Team Dronix
 • 11:00
  Joe
  15:30
  Zenderonderbreking
 • 10:55
  Chateau Meiland
  11:45
  Geen uitzending
 • 10:30
  Million Dollar Listing: LA
  11:25
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Get Up
  11:25
  Special Victims Unit
 • 10:55
  Grey's Anatomy
 • 10:25
  De Chalet, Hollandse Maatjes
  11:15
  Karola's Kitchen
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Léééf !
  13:00
  Dit Zijn De Hits Van Zomer 2022
 • 10:57
  Tooldokter
  11:18
  Je zwembad proper houden
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
  05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 10:25
  Stamnummer 1
  11:15
  The Paddock
 • 10:55
  Father Brown
  11:50
  Shakespeare & Hathaway - Private Investigators
 • 10:55
  Below Deck
  11:45
  Shark Tank
 • 11:00
  NOS Journaal (ochtend)
  11:11
  Jochem in de Wolken
 • 11:00
  NOS Journaal
  11:18
  Expeditie Nederland
 • 10:59
  Nijntjes avonturen groot en klein
  11:06
  Sesamstraat 10 voor...