Podcast 'Cokevissers' van Omroep WNL

zondag 22 maart 2020

In het voorjaar van 2017 wordt ruim 260 kilo cocaïne aan boord van een Urker viskotter gevonden. Op Urk klinken direct geluiden dat de zaak van deze 'cokekotter' geen incident is. En ook het Openbaar Ministerie stelt zelfs dat de boven- en onderwereld met elkaar verweven zijn op het voormalige eiland.

Hoe kon het dat een groepje Urker vissers in de greep raakte van de cocaïnemaffia? Dat is het uitgangspunt van de vijfdelige WNL-podcast 'Cokevissers'. Een verhaal over geld, cocaïne en moord. Het verhaal is op waarheid gebaseerd; om te komen tot een zo goed mogelijke vertelling zijn er fictionele karakters en verhaalelementen aan toegevoegd. Misdaadverslaggever Wouter Laumans is op onderzoek uitgegaan.


'Cokevissers' draait om Urker visser Jelle Hakvoort. Hij is de eigenaar van de viskotter Z595. Wanneer zijn kotter in het voorjaar van 2017 in de haven van Harlingen aankomt, staat de douane het schip al op te wachten. Aan boord wordt ruim 260 kilo cocaïne gevonden. Aanvankelijk zegt Jelle dat hij van niets weet, maar wanneer de recherche hem met het tegendeel confronteert, beweert de visser dat hij gedwongen werd om mee te werken. Maar is dat wel zo?

Ondertussen is de cocaïnevondst op Urk ingeslagen als een bom. Het voormalige eiland staat bekend als een plek waar men leeft volgens de Christelijke traditie van 'Ora et Labora'': bid en werk. Het dorp geldt als een van de veiligste gemeenten van Nederland. Een gemeente waar de handelsgeest welig tiert en waar ze niet zo veel ophebben met bemoeienis van buitenaf. Maar cocaïnesmokkel? Dat gaat wel heel ver.

Cokevissers is gemaakt door misdaadjournalist Wouter Laumans. Samen met Marijn Schrijver schreef hij in 2014 het boek Mocro Maffia. Vorig jaar verscheen van hen het boek 'Wraak'. Naast zijn werk voor Omroep WNL schrijft hij over georganiseerde misdaad voor onder meer NRC Handelsblad en weekblad Panorama.

'Cokevissers' is te beluisteren via de site en de app van NPO Radio1, Spotify of uw favoriete podcast-app.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

De danscrew van Jay behaalt de finale van het Britse kampioenschap, maar dan stopt Jay plots met zijn passie en moet Carly het van hem overnemen. Tot overmaat van ramp raken ze hun oefenruimte kwijt en worden ze gedwongen om samen te werken met de balletdansers van de Royal Dance School in ruil voor oefenruimte.

'StreetDance 3D', film uit 2010 met oa. Nichola Burley, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers