Opzienbarende EO-podcast over de kwakzalverindustrie rondom long covid

Onderzoeksjournalisten Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren (EO/NPO Radio 1) Van concentratieproblemen, extreme vermoeidheid tot geheugenverlies.
Naar schatting kampen meer dan honderdduizend mensen in Nederland met langdurige klachten na corona: long covid. Helaas is er nog steeds geen bewezen behandeling. Daarom zoeken sommige patiënten hun heil bij alternatieve genezers. En zij bieden hen soms vage therapieën aan, met grote beloftes tegen hoge prijzen. Voor hun podcast over long covid duiken onderzoeksjournalisten Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden daarom in de wereld van de kwakzalverij.
Pillenmakers
In hun onderzoek van vijf afleveringen gaan Anne-Sophie en Rianne in gesprek met patiënten, experts, huisartsen, alternatieve genezers en pillenmakers. Ze bezoeken een gezondheidsbeurs waar allerlei veelbelovende middeltjes, therapieën en gadgets worden aangeprezen. En ze komen erachter dat veel patiënten ronddraaien in een vicieuze cirkel van hoop en wanhoop als behandelingen steeds opnieuw weer niet blijken te helpen.
Beste bedoelingen
Rianne van der Linden: 'Kwakzalver is een negatieve term, over het algemeen zagen we dat behandelaren long covid-patiënten met de beste bedoelingen proberen te helpen. Maar daarbij doen ze wel ongefundeerde beloftes. We wilden graag de kwetsbare positie van de patiënt laten zien. Zij spenderen een hoop geld aan behandelingen die hen niet verder helpen. En soms zitten er ook risico’s aan de therapieën. Opvallend genoeg zijn er soms ook behandelingen die wél iets voor de patiënten leken te doen.'
Anne-Sophie van den Toren: 'We zijn ook veel wijzer geworden over hoe de reguliere en de alternatieve zorg zich tot elkaar verhouden in Nederland. We weten meer over kwakzalverij, maar we vragen ons ook af of de scheiding tussen regulier en alternatief niet te hard is in Nederland. En we onderzoeken of er sprake is van een ‘Sylvia Millecam-complex’; zijn artsen door de dood van Sylvia Millecam in 2001 huiverig om een stap verder te zetten voor bijvoorbeeld long covid-patiënten omdat ze bang zijn om voor kwakzalver uitgemaakt te worden?'
Vervolg
Deze podcast is een vervolg op de eerdere serie 'Long covid, de schaduwpandemie'. In die podcastserie zochten Anne-Sophie en Rianne uit wat de ziekte doet met patiënten en wat er bekend is over de oorzaak.
De nieuwe serie, 'Long covid en de kwakzalverindustrie', is vanaf dinsdag 11 juli volledig te beluisteren in elke podcastapp. De podcast verschijnt ook in een prikkelarme versie, speciaal voor mensen met long covid of andere mensen die dat fijner vinden luisteren.
Vanaf dinsdag 11 juli zijn alle afleveringen van de nieuwe podcast 'Long covid en de kwakzalverindustrie' (EO/NPO Radio 1) te beluisteren.