'Landinwaarts' gaat met Daan Roosegaarde naar de Afsluitdijk

donderdag 28 januari 2016

Landinwaarts is terug met een derde seizoen. En wel met een nieuw gezicht naast Dieuwertje Blok: niemand minder dan Janny van der Heijden. En let op: dus niet meer op de donderdag, maar op de vrijdag.

Daan Roosegaarde neemt Dieuwertje mee naar de Breezanddijk, de kleinste bewoonde plaats van Nederland, gelegen aan de Afsluitdijk. Een plaatsje zonder riolering, elektriciteit of stromend water, dat als werkeiland diende voor het team van werkers dat destijds de Afsluitdijk heeft gebouwd. Voor Roosegaarde, die naar eigen zegen eerder verliefd was op landschappen dan op meisjes, is de Afsluitdijk een inspirerende plek waar hij graag komt. Maar er is meer; hij is door minister Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat gevraagd een uniek iconisch ontwerp  te maken van de Afsluitdijk, een waterbouwkundig vernuft met internationale allure onder de naam: Icoon Afsluitdijk. Roosegaarde: 'Doel is niet om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon.' Hij is op dit moment bezig met het ontwerp voor dit icoon en vertelt Dieuwertje hoe hij dat aanpakt.


Het Topstuk - een tas van vinvispenisleer
Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar onder andere roemruchtige dieren als de Tweedekamermuis, de dominomus, de necro-eend, de traumameeuw en de MacFlurry-egel zijn tentoongesteld. Dieren die op akelige manieren door toedoen van mensen om het leven kwamen en die daarmee de landelijke pers hebben gehaald. Het topstuk van Moeliker is echter een tas van vinvispenisleer. Gemaakt van de huid van één vinvispenis. Die is twee tot twee-en-halve meter lang, genoeg om een tas van te maken. Het is een niet eenvoudig te vinden museumstuk, want er staat geen bordje bij.  

Janny van der Heijden maakt een Hollandse Fruits de Mer-tour
Onze culinair expert Janny van der Heijden maakt met schipper Jan Rotgans een Fruits de Mer-tour op de Waddenzee. Jazeker, ook in de Nederlandse zee vind je volop kokkels, oesters, alikruiken en mosselen. Maar wij exporteren vrijwel alle kokkels en oesters naar het buitenland, want we houden er niet zo van. En dat terwijl het zo lekker is. Hoe kan dat? Janny zoekt op laag water naar zeevruchten en schipper Jan zal ze vervolgens aan boord bereiden en laten zien hoe lekker ze zijn.

Dieuwertje gaat breien!
‘Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design’  - het is allemaal te zien op de tentoonstelling Breien! in het Fries Museum. Dieuwertje, zelf ook (ooit) een fanatiek breister, bezoekt deze tentoonstelling met een aantal vrouwen van het Friese breicafé De Steek.

Den Haag CS door andere ogen
Na vijf jaar hard werken is het vernieuwde Den Haag Centraal Station weer helemaal klaar voor gebruik. Op maandag 1 februari openen staatssecretaris Dijksma en burgemeester Van Aartsen het vernieuwde station en daar mag iedereen bij zijn. Architectuurfotograaf Rob van Esch, die het station ook goed kent uit de tijd dat hij er als forens dagelijks kwam, maakt voor ons vast een rondje. Wat zijn volgens hem de verborgen schoonheden van het gebouw, en belangrijk: past het gebouw een beetje bij Den Haag?

'Landinwaarts', vrijdag 29 janauri om 19.20 uur op NPO2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Zelfde Deur, 20 jaar Later' met Martin Heylen op Eén

Bij Rik uit Bree werd de eerste kunsthartklep in Belgi ingeplant. Martin kon ze horen tikken. Rik leefde er nadien zwaar op los en het wilde leven eiste zijn tol. Maar Rik en Ria zouden toch onmiddellijk herbeginnen. Nergens spijt van, niks laten liggen. Net als Marc, die vroeger tuinen ontwierp, maar nu een artiestenleven leidt. Of Dorine, die gelukkig is omdat alles bleef zoals het was in de stille polders van Eggewaartskapelle. Het is de laatste keer dat Martin oude bekenden verrast.

'Zelfde Deur, 20 Jaar Later', om 20.45 uur op En.

Dossiers