'Kruispunt': Geborgen in het Gasthuis

zaterdag 20 april 2019

'Ik voel hier heel veel liefde, en dat is fijn.' Aan het woord is Linda, n van de vrijwilligers van het Gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.

Drie maanden lang volgde 'Kruispunt' de vrijwilligers en de gasten.

Uit heel Nederland komen kankerpatienten naar het Antoni van Leeuwenhoek voor behandeling van vaak levensbedreigende ziekten. Voor patiënten die van ver komen en poliklinisch worden behandeld is er op het terrein van het ziekenhuis een mooie logeergelegenheid: het Gasthuis.

Ook familie en begeleiders van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen zijn hier meer dan welkom. Het is een plek waar ze rustig, goedkoop en vlakbij het ziekenhuis kunnen slapen en koken en waar ze in de gemeenschappelijke huiskamers steun vinden bij elkaar. Het Gasthuis wordt gerund door meer dan zestig vrijwilligers.

Linda begon bijna 20 jaar geleden als vrijwilliger, na het overlijden van haar jongste broer. 'Ik wilde echt iets gaan doen voor mensen die met kanker te maken krijgen. En hier heb ik mijn plek gevonden. In het Gasthuis kan ik wat betekenen. Door de kamers schoon te maken en de lakens te wassen. Maar vooral door te luisteren en mensen een beetje te verwennen.'

Jack en Ria Verwijmeren uit Zeeland zijn regelmatige gasten. Jack heeft darmkanker en moet voor therapie en onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek worden opgenomen. Voor Ria is het Gasthuis dan een veilige plek in een vreemde stad. 'Je bent vlakbij het ziekenhuis en je spreekt hier met lotgenoten en de vrijwilligers, mensen die weten wat je doormaakt. Dat helpt echt.'

'Kruispunt', zondag 21 april om 22.45 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Lili en Marleen' , seizoen 1 , aflevering 1 'Reviens' (foto: VTM -  MEDIALAAN 2018)

Op initiatief van Marleen organiseren Jef, Stavros en Ida een namiddag voor zuster Rosa en de vijftien weeskindjes die zij onder haar hoede heeft. Het wordt een Poesjenellen-voorstelling, gevolgd door een pannenkoekenfestijn. De kinderen zijn in de wolken over de poppenkast en genieten met volle teugen van de pannenkoeken. Ze gaan zo op in wat ze gezien hebben dat ze als vechtende ridders in de woonkamer van Rik belanden.

'Lili en Marleen', om 20.00 uur op VTM.

Dossiers