Janine Abbring ontvangt Lieke Marsman in 'VPRO Zomergasten'

zaterdag 13 augustus 2022

Schrijver, filosoof en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman (Den Bosch, 1990) is op 14 augustus de vierde gast in 'VPRO Zomergasten'. Janine Abbring interviewt Marsman over haar ideale televisieavond.

Lieke Marsman over 'Zomergasten': 'Mijn Zomergastenavond is heel gevarieerd. Het zal gaan over politiek en over de rol van taal in de politieke arena. Ik heb een dramatisch tennisfragment en ik denk dat het onvermijdelijk is dat ik het met Janine over de dood ga hebben. Over alle verschillende fases waar je doorheen gaat als je hoort dat je niet lang meer te leven hebt. Van ontkenning naar eindeloos wetenschappelijke artikelen lezen naar het ontwikkelen van mystieke en religieuze gevoelens. En oh ja! Iets waar ik zelf heel erg naar uitkijk is dat ik het over ufo’s wil hebben. Dat zullen mensen raar vinden maar dit is voor mij ook onderdeel van het feit dat ik niet oud ga worden.'


Marsman geldt als een van de meest gelauwerde en aansprekende dichters van haar generatie. In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand. Ze volgt nauwgezet wat er in Den Haag en de rest van de wereld gebeurt en wordt geprezen om haar strijdvaardige deelname aan het politieke debat met poëtische middelen. In 2017 werd bij haar een zeldzame vorm van kraakbeenkanker geconstateerd. Ze schreef erover in de dichtbundels De volgende scan duurt vijf minuten en In mijn mand.

Lieke Marsman debuteerde in 2010 met de dichtbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud en kreeg meteen drie prijzen. Drie jaar later verscheen de bundel De eerste letter en in 2017 volgde haar roman Het tegenovergestelde van een mens die gaat over de vraag waarom we niet geraakt worden door klimaatverandering.

In 2018 verscheen De volgende scan duurt vijf minuten, gedichten en een essay over haar kankerdiagnose. Haar laatste bundel In mijn mand beschrijft de waarde van het leven en de plek van de dood. Hij verscheen in 2021 en in datzelfde jaar droeg een comité van dichters en poëziekenners haar voor als Dichter des Vaderlands. Ze prezen haar ‘eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid’.

Op dit moment werkt Marsman aan een essaybundel met de titel Op een andere planeet kunnen ze me redden.

Sinds een jaar weet Marsman dat ze niet meer beter wordt. 'Ik dacht altijd dat je dan in een put zou zakken, maar het blijkt een heel landschap te zijn, waar ik al een jaar in rondzweef. Een landschap met hele mooie en hele lelijke dingen’. Dit vacuüm bood een enorme vrijheid om zich te verdiepen in zaken die ze voor die tijd weggehoond zou hebben; ze zegt spiritueler te zijn geworden en zichzelf toe te staan buiten de gebaande paden te denken. ‘Spiritueler – maar niet zweveriger. Het is eerder een ontnuchterende ervaring.'

Het beïnvloedt ook haar stijl, ze is exacter geworden. 'Steeds vaker denk ik: ‘Zo voel ik het, dus zo schrijf ik het op’. Punt.' Haar laatste bundel In mijn mand is een ode aan het leven waarin scherpe maatschappijkritiek ingebed is in gedichten die haar ervaringen van het afgelopen jaar weergeven.

Daarbij wakkerde het verdiepen in politiek een soort ‘oerkracht’ aan; het gevoel heel helder te zien waar zich een probleem bevindt en wat daaraan gedaan kan worden. Marsman weet daarbij trefzeker de vinger op de zere plek in de samenleving te leggen.

Marsman groeide op in Zaltbommel als dochter van een kinderpsycholoog en een leraar Nederlands. Ze studeerde filosofie aan de universiteit van Amsterdam. Haar afstudeerscriptie had als onderwerp de doodsangst in het werk van Heidegger en Sartre. Nu zegt ze: 'Ik betwijfel of ik toen wist waar ik het over had. En of Heidegger wist waar hij het over had, weet ik ook niet meer zo zeker.' Marsman woont in Amsterdam, samen met haar partner Simone Peek en hun dwergpoedel Pippa.

'Zomergasten', zondag 14 augustus om 20.20 uur bij de VPRO op NPO 2.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Céline-Marie heeft heel haar leven al het gevoel dat ze aan de verkeerde kant van het Kanaal geboren is. Ze is gefascineerd door Engeland en vraagt Tijs om een tattoo hierover voor haar te ontwerpen. Ulrich heeft autisme. Hij heeft al wel enkele tattoos, maar wil nu twee schildpadden, op elke arm één. En dat om zichzelf te beschermen tijdens paniekaanvallen. Vaste klant Patje Goots, ex-topvoetballer en buurman van Tijs, komt opnieuw langs voor de definitieve afwerking van zijn hardrock-tattoo. Annemie heeft nierkanker, ze moet dagelijks cortison toegediend krijgen. Die boodschap wil ze op haar arm laten tatoeëren, zodat mensen in geval van een ongeval of ziekte weten wat er dient te gebeuren...

'De Tattoo Shop', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  radio2 op VRT 1: ann&daan
  12:00
  Herfstbeelden
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 11:10
  Ninja Express
  11:20
  Sisters
 • 09:50
  Geen uitzending
  11:55
  Echte Verhalen: De Buurtpolitie
 • 10:40
  Geen uitzending
  12:45
  B&B zoekt Lief NL
 • 08:55
  Geen uitzending
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 09:30
  Geen uitzending
  14:30
  Chicago Fire
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 10:00
  Joe
  14:40
  Geen uitzending
 • 10:35
  Geen uitzending
  12:05
  De Tafel van Gert
 • 10:25
  Geen uitzending
  11:25
  New Amsterdam
 • 11:10
  The Blacklist
  12:00
  Pawn Stars
 • 10:20
  Blok Australië, Het
  11:20
  MasterChef UK
 • 11:05
  Snel, Makkelijk & Lekker
  11:45
  In de Mix
 • 06:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Léééf !
  12:00
  Dit Is Wat Mijn Mama Zei
 • 10:52
  De ambachter
  11:17
  Roger
 • 11:00
  Welzijn - Studio Commissie
  14:00
  De Koepelzaal Live
 • 07:00
  Nottingham Forest - Burnley
  15:00
  Premier League Stories
 • 11:00
  Sister Boniface Mysteries
  11:45
  Rosemary and Thyme
 • 10:30
  Shark Tank
  11:25
  Last Man Standing
 • 11:00
  NOS Journaal
  11:14
  Tijd voor Max
 • 11:00
  NOS Journaal
  11:15
  Noord-Zuid-Oost-West
 • 11:06
  Ella, Oscar & Hoo
  11:16
  Sesamstraat: 10 voor...