Frits Barend, Jeanne Kooijmans en Jeroen van Inkel over duopresentatie in 'Bert op 5'

woensdag 29 januari 2020

De hele maand januari gaat het over de vijf duo's van 'Op1', de nieuwe latenight talkshow om half elf 's avonds van NPO 1. Hoe word je een goed duo? Moet je vrienden van elkaar zijn? Of zelfs 'verliefd' op elkaar zijn?

Hoe geef je en neem je ruimte? Wat is het geheim van succesvolle duopresentatie? Daarover praat Bert Kranenbarg met drie ervaringsdeskundigen.


Frits Barend is al 50 jaar lang een duo met Henk van Dorp, ze begonnen samen op de radio, maar waren ook een schrijvend journalistenduo. Eerst concentreerden ze zich op sport, maar voor RTL verbreedden ze zich en maakten ze de eerste latenight talkshow van Nederland. 'Als wij scoorden straalde dat echt op ons beiden af en zo voelde dat ook. Ik weet zeker dat Henk trots was op mij en ik was trots op Henk. Het was ook 'Barend en Van Dorp', het werd ook gelukkig een begrip. Ik weet wel dat mensen zeiden als ze mijn dochters zagen: 'hé, dat is een kind van 'Barend en Van Dorp''.'

Jeanne Kooijmans was 5 jaar het radiozusje van Peter van Bruggen in de 'Breakfast Club' bij de KRO op Radio 3FM. Het idee om samen te gaan presenteren ontstond tijdens een leuk gesprek dat ze hadden. Daarna kozen ze er samen voor om als duo te gaan presenteren. En ze deden alles samen, ook naar de kapper gaan en zelfs de onderhandelingen over hun salaris. Daar mocht geen ruis over zijn. 'Wat belangrijk is aan een duo is dat je elkaar alles gunt, duo is gunnen.'

Jeroen van Inkel had eerst Adam Curry en later Rob Stenders als duopartner in 'Curry en Van Inkel' en daarna Stenders en Van Inkel. En dat was een wereld van verschil. Adam Curry werd een steeds grotere ster die de roddelbladen haalde en naar Amerika wilde, Rob Stenders deed bij de eerste gezamenlijke uitzending direct zijn schoenen uit. Het is belangrijk elkaar ruimte te geven, zegt Jeroen van Inkel: 'Laat een deel van je ego achter bij de ingang van de studio. Het geheim schuilt 'm vooral in op de juiste momenten juist dingen niet zeggen.'

'Bert op 5' staat iedere donderdagmiddag stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van 'Bert op 5' is donderdag een verkorte versie te horen van het gesprek over duopresentatie. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 19 in de podcastserie 'RadioReuzen'.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer 'Met Het Oog Op Morgen', 'De Toestand in de Wereld' (door mr. G.B.J. Hiltermann), 'Raden Maar' en 'De Stemband' (met Kees Schilperoort), 'Cappuccino' van Sjors Fröhlich, 'Radio Tour de France', 'In de Rooie Haan'/'Spijkers met Koppen' en 'Ochtendshows' met Edwin Evers.

Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/podcasts en de bekende podcastkanalen.

'Bert op 5' met Frits Barend, Jeanne Kooijmans en Jeroen van Inkel over duopresentatie, donderdag 30 januari tussen 16 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

In deze special blikt Eén terug op de Ronde van Vlaanderen van 2019. Ploegwagens, jury-wagens en moto's, de regie en de techniek, de persverantwoordelijken Guy en Willy, ex-coureur Léon van Bon... Samen met alle commentatoren vertellen zij het verhaal van 'De Ronde 103'. We volgen de koers door de ogen van de vader van Iljo Keisse, die in zijn afgeladen café 'De Karper' samen met de klanten naar de koers kijkt. Adri van der Poel, vader van Mathieu, volgt de koers als waterdrager. Hij ziet hoe zijn zoon valt en hoe hij zich heroïsch terugvecht naar de kop. Met tot slot toch teleurstelling wanneer zijn zoon net niet wint. En tenslotte is er de semi-onverwachte winnaar, Alberto Bettiol, die door een slim plan van zijn ploeg en met de hulp van een sterke Sep Vanmarcke de koers wint.

'De Ronde 103', om 21.30 uur op Eén.

Dossiers