Een nieuwe aflevering van 'Tussen Kunst en Kitsch'

dinsdag 3 december 2019

In deze uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch' wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert vanuit Stedelijk Museum Schiedam een solitaire diamanten ring.

Dit is een zogenaamde ‘solitaire’: een ring met maar 1 steen. Dit soort solitaire ringen werd in Amerika vaak als trouwring gegeven. Zo’n ring vertegenwoordigde een grote waarde, het toonde je rijkdom. De steen is een ‘bolsjewiek geslepen’ diamant. Die naam is aan stenen van deze vorm gegeven, omdat ze door de Russische adel vaak mee genomen werden naar Europa.


Verder taxeert Mieke Zilverberg vanuit Verbeke Foundation Kemzeke een sarcogaaf masker. Het gaat hier om een Egyptisch masker uit de Ptolemeïsche periode, de tijd van de Griekse koningen, die toen over Egypte heersten. Het masker werd op de sarcofaag van een mummie in het graf geplaatst. Het is een universeel beeld van een man en vertoonde geen gelijkenis met de dode waarop het lag. Dergelijke beelden zijn op dit moment zeer geliefd.

Ook taxeerde Wim Bouwman vanuit Aviodrome Lelystad een Boeddha reisaltaar. Dit Japanse reisaltaar, ook wel ‘zushi’ genoemd, hoeft niet per se mee op reis. Als het geopend is, zien we de Boeddha Amida, gezeten op een fraai uitgewerkte lotustroon. De lotus is de bron van de verlichting. De knop van de lotus groeit uit de modder omhoog; de wereld is maar een modderige boel, wij moeten ons verheffen en streven naar verlichting. Na de meditatie doet men het altaar weer dicht.

'Tussen Kunst en Kitsch', woensdag 4 december om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers