Dinsdag in 'De Kennis van Nu': het machtige schimmelrijk

'Ik denk dat de wereld de natuur graag wil zien als een harmonieus organisme maar dat is gewoon niet het geval', zegt evolutionair bioloog Toby Kiers.
Zij ontdekte dat er een ondergrondse economische markt bestaat waar keihard onderhandeld wordt tussen de verschillende organismen.
Schimmels en planten strijden om de belangrijkste positie op die markt. Ze kunnen niet zonder elkaar, omdat de voedingsstoffen die de een over heeft van levensbelang zijn voor de ander. Maar altijd geldt: niets voor niets, voor wat hoort wat.
Planten en schimmels hebben al ongeveer 450 miljoen jaar een intieme band die we nu pas goed beginnen te begrijpen. Planten geven suikers aan de schimmel en krijgen er voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor voor terug, vertelt bioloog Marcel van der Heijden in 'De Kennis van Nu'.
Ruim twee derde van alle planten die op het land groeien, leeft samen met een mycorrhizaschimmel, waaronder ook de belangrijkste landbouwgewassen zoals mais, aardappelen en tarwe. Door deze nuttige schimmels beter te begrijpen en ze in te zetten in de landbouw, kunnen boeren meer opbrengst uit hun akkers halen. De Belgische bioloog Stéphane Declerck laat zien dat planten die groeien met een toegevoegde mycorrhizaschimmel tweemaal zo groot kunnen worden. 'We kunnen er kunstmest ermee vervangen. Met als gevolg: minder vervuiling van de bodem en het grondwater.'
Presentatie: Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel
'De Kennis van Nu', donderdag 1 december om 19.20 uur bij de NTR op NPO 2.