'De ReŁnie': De wereldverbeteraars van het Ashramcollege uit Alphen aan den Rijn van 1986

dinsdag 12 november 2019
Foto: © KRO-NCRV 2019

Het waren de woelige jaren '80 waarin de klasgenoten van 5 VWO hun onderwijs kregen op een heel vrije middelbare school. De leraren noemde je er met hun voornaam en over alles werd gediscussieerd.

Met een inpandige kroegruimte was er ruimte voor een feestje waar stiekem werd gewerkt aan het eigen verantwoordelijkheidsbesef. Want er is veel ruimte en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. En daarmee werd het Ashram, in de volksmond ook wel gekscherend het 'hashram' genoemd, ook een trekpleister voor zij-instromers van andere scholen op zoek naar een beetje meer vrijheid.


Aan de hand van de verhalen van de kinderen van toen die elkaar nu weer treffen op hun oude school zien we hoe die basis heeft uitgepakt. Want hoe het is het nu met feestneuzen Derek en Eric die altijd rondscheurden in een gele kever? Of met dat andere lid van de kroegcommissie, de linksgeoriënteerde Tim? De laatste is inmiddels een belangrijke speler in de bescherming van het regenwoud in de Amazone. Hij heeft er een heel eigen methode ontwikkeld om de ontbossing tegen te gaan. Ook Jolanda probeert een bijdrage aan een betere wereld te leveren maar zoekt dat heel wat dichter bij huis.

Terug in hun oude klas wisselen ze herinneringen uit. Aan de tijd dat ze altijd rondhingen bij Naomi bijvoorbeeld. Ook zo’n plek waar alles mocht. Haar vader was kunstenaar en een vrijgevochten geest. Het was een klap toen hij op slechts 46-jarige leeftijd overleed terwijl zij op dat moment op de Transsiberië Expres zat. Gelukkig was klasgenoot Maarten er om haar op te vangen. Inmiddels zijn ze al jaren met elkaar getrouwd.

'De Reünie', woensdag 13 november om 21.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Vijftig jaar geleden leerden de bezielers van Abba elkaar kennen, veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert en twintig jaar geleden werd de musical 'Mamma Mia!' een wereldwijd fenomeen. De bandleden krijgen de kans om hun verhaal te vertellen, een verhaal dat begon nog voor Abba echt is ontstaan. Alle grote hits passeren de revue, afgewisseld met interviews met de vier bandleden en talloze andere artiesten en nooit eerder vertoond beeldmateriaal, onder meer van 'Mamma Mia!'.

'ABBA Forever: The Winner Takes It All', om 21.35 uur op Eťn.

Dossiers