'De Neven van Eus' met Özcan Akyol

zaterdag 27 mei 2017

In de 5-delige serie 'De neven van Eus' gaat de Nederlands-Turkse schrijver Özcan Akyol, beter bekend als Eus, op zoek naar zijn familie in Turkije. 'Ik ben benieuwd naar mijn geschiedenis én het leven van mijn familieleden die nu in Turkije wonen.'

De grote onderwerpen en ontwikkelingen in het land komen aan bod, maar worden met name bekeken door de ogen van de familie. Het levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met leden van zijn familie, die Özcan vaak voor het eerst ziet.


Aflevering 1
In de eerste aflevering van 'De Neven van Eus' begint Özcan Akyol de zoektocht naar zijn familieleden in Turkije. Die brengt hem naar de provincie Sivas, in centraal-Anatolië. In de bergen rondom de provinciehoofdstad werden zijn ouders geboren. In de stad zelf liggen ook de wortels van de huidige republiek Turkije.

In Sivas-stad legde de 'Vader der Turken', Mustafa Kemal Atatürk, bijna honderd jaar geleden, tijdens het Sivas-congres, de fundamenten voor de moderne Turkse republiek.
Akyol gaat voor het eerst naar het dorp van zijn vader, Yeşilalan, nabij Sivas. Het is een boerengehucht op de top van een besneeuwde berg, 150 jaar geleden gesticht door zijn voorouders. Hij ontmoet daar een handjevol familieleden dat achterbleef. Het zijn vooral ouderen die hij er treft. De jongeren zijn door urbanisatie vertrokken richting de grote steden of verder nog, naar Europa. Zij die er nog wonen voorzien een spoedig einde van het dorp.
Akyol ziet zijn familieleden in het dorp voor het eerst, zoals achterneef Adil, een keuterboer, die met zijn vrouw boven de koeienstal woont. En achterneef Mehmet, het dorpshoofd, die Özcan wijst op de overblijfselen van het eerste huis waar zijn ouders samen woonden. Hij verwoordt ook de situatie van de Alevieten in Turkije, een liberale stroming in de Islam, waar Akyols familie toe behoort. Akyol sluit zijn bezoek aan Yeşilalan af met het inlossen van een belofte aan zichzelf.

De schrijver volgt het spoor van zijn ouders naar het nabij gelegen Ulaş, waar vader Akyol zijn kinderen, na zijn emigratie in de jaren ’70 naar Nederland, vaak mee naartoe nam op vakantie. Het zijn niet de meest gelukkige tijden die Akyol er meemaakte. In het stadje gaat hij ook langs bij een broer van zijn moeder, die voor zijn pensionering politicus was in de door Atatürk opgerichte CHP-partij. Hij heeft een duidelijke mening over de stand van zaken in Turkije en alle ontwikkelingen die er zich voordoen.

Aflevering 2: Ankara
Schrijver Özcan Akyol volgt de geschiedenis van zijn vaders familie, die grotendeels naar Ankara trok. Tientallen familieleden streken er neer, op zoek naar een beter leven. Ze werden er schoenmaker, chirurg, schoonheidsspecialiste of chauffeur. Wat ze ook doen, door de mislukte coupepoging en bomaanslagen, beleven ze angstige tijden in de Turkse hoofdstad.

Aflevering 3: Antalya
In Antalya aan de Turkse Rivièra draait alles om toerisme. Ook veel Turken gaan ernaar toe vanwege het internationale, liberale karakter van de stad. Schrijver Özcan Akyol merkt dat zijn familie, werkzaam in de vele hotels en restaurants, de gevolgen ondervindt van de politieke koers van het land. Eerst bleven de Russen weg, nu ook veel Nederlanders.

Aflevering 4: Kayseri
Kayseri is een Anatolische Tijger, eretitel voor een van de economisch snelstgroeiende steden van Turkije. Schrijver Özcan Akyol bezoekt dit AKP-bolwerk op zoek naar familieleden en het antwoord op de vraag wat zij merken van deze voorspoed. Zijn bezoek bleef ook bij de aanhangers van Erdogan niet onopgemerkt.

Aflevering 5: Istanbul
Istanbul vormt het decor van de laatste aflevering van 'De Neven van Eus'. Schrijver Özcan Akyol ontmoet er familieleden die studeren en werken. Ze zien hun stad de afgelopen jaren veranderen en vragen zich hardop af waar hun toekomst ligt.

Vanuit het buitenland is er ook interesse getoond in de serie. De Belgische VRT heeft het programma inmiddels aangekocht en zal het in juli uitzenden.

'De Neven van Eus', zondag 28 mei t/m 25 juni om 20.15 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

De jaren 70. Een groep ontdekkingsreizigers is bij elkaar gekomen om samen naar een nooit eerder ontdekt eiland te reizen. Wat ze niet weten is dat ze zich op het territorium van de mythische aap Kong bevinden.

'Kong: Skull Island', om 20.30 uur op VIER.

Dossiers