Zoektocht naar 'Beste Hobbykok van Vlaanderen' start dinsdag
Vlaanderen heeft een rijk culinair verleden en herbergt dan ook duizenden verborgen kooktalenten. Mannen en vrouwen die geen koksdiploma hebben, maar wel gebeten zijn door de culinaire microbe. Mensen die nieuwsgierig zijn naar producten, smaken en geuren. Kortom, hobbykoks. In 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' gaan de gerenommeerde driesterrenchefs Peter Goossens en Sergio Herman op zoek naar het grootste verborgen kooktalent van Vlaanderen.
G
edurende 14 afleveringen zullen Peter en Sergio de amateurkoks voor verschillende uitdagingen stellen. Door middel van vaardigheidstesten en kookopdrachten proberen onze topchefs het potentieel van de hobbykoks te ontdekken én aan te wakkeren. Maar de zoektocht naar het grootste verborgen kooktalent van Vlaanderen gaat verder dan dat. De amateurs krijgen ook de kans om te groeien en vooral te leren van de allerbesten. Inderdaad, zij worden intensief begeleid en gecoacht door Peter en Sergio.
Maar alleen diegenen die Peter en Sergio kunnen overtuigen van hun talent, passie en motivatie maken kans op de gegeerde titel: 'De Beste Hobbykok Van Vlaanderen.' De finaliteit van deze intense zoektocht is eenvoudigweg... de eer!
'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' stuurt niet aan op conflicten of intriges. Integendeel, het programma draait om de verschillende karakters van de hobbykoks en hun individuele evolutie. Voor de gegadigden begint het avontuur met een groot selectieweekend. Hierin beoordelen Peter en Sergio de kookkunsten en motivatie van de talrijk opgedaagde hobbykoks. Indien de kandidaten hen alvast kunnen overtuigen van hun kooktalent, worden ze geselecteerd voor een extra kookopdracht.
Passie, motivatie en talent, daar draait het om. Daarop baseren Peter en Sergio hun selectie. Voor de 13 hobbykoks die naar de Trainingskeuken mogen, betekent dit meteen de start van een boeiende en leerrijke rit aan de zijde van twee internationaal gerenommeerde chefs. Ze zullen tevens als mentors functioneren voor de 13 geselecteerde kandidaten.
De kunst van het koken begint bij een goed basisproduct. Peter zal de uitverkorenen dan ook laten kennis maken met zijn definitie van kwaliteitsproducten. Hij zal de hobbykoks meenemen naar de bron: van uitmuntend Belgisch kwaliteitsvlees tot seizoensgroenten van eigen bodem.
Uiteraard wordt er ook gekookt en wie hierbij het meest indruk maakt op de twee driesterrenchefs blijft zeker van zijn plaats in de Trainingskeuken van Peter en Sergio. Maar de hobbykoks worden hiervoor niet enkel beoordeeld op hun prestatie van het moment. Ook het individueel groeiproces van de kandidaten zal medebepalend zijn voor hun kansen op de titel 'De Beste Hobbykok Van Vlaanderen'.
In de eerste aflevering van De Beste Hobbykok van Vlaanderen –uitzending dinsdag 1 september 2009- moeten Peter Goossens en Sergio Herman uit honderden kookliefhebbers een dertigtal potentiële kandidaten weerhouden. De hobbykoks pogen de chefs van hun kunnen te overtuigen door hun beste, naar eigen keuze, gerecht te bereiden en te presenteren. De chefs houden hiermee de eerste grote schifting en weerhouden slechts een dertigtal kandidaten voor het bereiden van kreeftensoep. Deze tweede culinaire proef moet duidelijk maken wie er meer kan dan alleen zijn of haar eigen culianire handteking. Alleen de beste hobbykoks worden weerhouden en zullen meegaan naar de volgende aflevering.
'De Beste Hobbykok van Vlaanderen', dinsdag 1 september om 20.35 uur op vtm.