Zaterdag in 'Vranckx': Perzische picknicks

vrijdag 7 juni 2019

Verschillende teams van jonge tv-makers gingen op verschillende plaatsen in Iran Nowruz vieren, Perzisch nieuwjaar. Ondertussen onderzoeken ze hoe het land eraan toe is.

De Iraniërs staan vandaag tussen twee vuren. Er zijn de sancties van de Verenigde Staten, oorlogsdreiging en repressie van binnenuit.


Nowruz betekent letterlijk 'nieuwe dag' en duidt het Nieuwjaar aan op de Perzische kalender. Die jaarovergang vindt plaats wanneer wij het begin van de lente vieren. Volgens de traditie moeten de Iraniërs het nieuwe jaar beginnen met een schone lei. Maar kan het fiere volk deze symbolische nieuwe start wel nemen?

Nowruz vindt zijn oorsprong in de oudste religie van Iran, het zoroastrisme. Met Nowruz is er twee weken vakantie. In die periode wordt er tijd gemaakt voor oude gebruiken: mensen springen door grote vuren, ze schilderen eieren, doen een lenteschoonmaak en brengen familiebezoekjes.

Waar het feest vroeger een ontsnapping was aan dagelijkse beperkingen, is er nu nauwelijks geld voor een feestmaal, nauwelijks tijd om familie te bezoeken. Hoe slaagt de bevolking er toch in om er een geslaagd feest van te maken? Verschillende Nomadenteams vragen het aan Iraniërs uit alle lagen van de maatschappij, van de hoofdstad tot in het zuiden, aan mannen en vrouwen, geestelijken en ongelovigen.

Een reportage van Robbe Vandegehuchte, Willem De Maeseneer, Thibeau Aerts en Arno Van Rensbergen met steun van: Fonds Pascal Decroos en Free Press Unlimited

'Vranckx en de Nomaden', zaterdag 8 juni om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Een ongeziene inkijk in het werk dat Brandweer Zone Antwerpen heeft verricht op 15 januari 2018, toen drie huizen instortten na een zware explosie op de Paardenmarkt. De helmcamera's gingen mee in het puin waar de cameraploegen niet verder konden.

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers