'The Great Rift': het grote verhaal van Afrika's Grote Slenk

'The Great Rift' is een driedelige BBC-documentaire over de geologie, de landschappen en de natuur in de zogenaamde 'Gote Slenk', de 6000 kilometer lange vallei die van noord naar zuid door Oost-Afrika loopt. De Grote Slenk is zo uitgestrekt dat ze makkelijk te zien is vanuit de ruimte. Ze bevat niet alleen een aantal van de meest spectaculaire landschappen en het meest gevarieerde dierenbestand ter wereld, maar ze is ook een laboratorium van de evolutie én de wieg van de mensheid.
In drie thematische afleveringen reizen we van de sneeuwkappen van de Kilimanjaro via de savanne van de Serengeti en de regenwouden van de Ruwenzori tot aan de koraalriffen van de Rode Zee.
De Grote Slenk loopt van de Rode Zee tot aan de monding van de Zambesi in de Indische Oceaan ter hoogte van Mozambique. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meters. Het landschap is een geologische drukketel en nog voortdurend in beweging. Het varieert van vulkanische bergen en zoutwoestijnen over dicht beboste bergen en spectaculaire valleien tot machtige rivieren en grote meren. De Slenk wordt bewoond door de meest diverse dieren: leeuwen, olifanten, krokodillen, nijlpaarden, flamingo’s en honderden andere tot de verbeelding sprekende soorten. Het is ook de woonplaats van semi-nomadische stammen als de Masaï. De serie toont de krachten die dit landschap vorm hebben gegeven en brengt de rijkdom van de Grote Slenk in beeld.
Aflevering 1: Fire – 2.12
In deze eerste aflevering gaat het over het rijke dierenleven in de vulkanische berglandschappen van Oost-Afrika. De Afar-laagvlakte in Ethiopië is een waar maanlandschap met kraters, zoutmeren en helse temperaturen. Het contrast met de naburige hooglanden is onvoorstelbaar: daar hebben 30 miljoen jaar evolutie en een half miljoen kubieke kilometer lava een grillig gebergte geschapen. Dieren hebben zich aan de omgeving aangepast. Geladabavianen zijn van nature uit erg lenig en hebben zich ontwikkeld tot handige klimmers die op de steile rotwanden een toevlucht zoeken voor hun belagers. Ethiopische wolven moeten zowat de enige in hun soort zijn die niet in groep jagen maar solitair leven. Onder de vulkanische hellingen bevinden zich uitgestrekte grottencomplexen waar vreemde wezens leven. Ook de reusachtige Mount Kenia, die schrijlings over de evenaar ligt, is een uitgedoofde vulkaan. Meer naar het westen liggen de Ruwenzori, de ‘bergen van de maan’. De hellingen zijn dicht begroeid met bossen die wel permanent in de mist gehuld lijken. Daar hebben de laatste berggorilla’s een veilige haven gevonden.
'The Great Rift', donderdag 2, 9 en 16 december om 20.40 uur op Canvas.