'Telefacts Zomer': de jongen zonder benen die Formule 1-piloot wil worden

maandag 12 augustus 2019
Foto: VTM - © DPG Media 2019

Op zeventienjarige leeftijd verliest Billy Monger zijn beide onderbenen bij een verschrikkelijke crash tijdens een wedstrijd in de raceklasse Formule 4. In plaats van de moed te verliezen, pakt de Britse tiener de draad meteen weer op.

'Ik droom ervan om ooit Formule 1-piloot te zijn, maar dat is geen enkele gehandicapte coureur op dit niveau gelukt', zegt Billy Monger.


Het is het begin van een zwaar gevecht. Zijn bolide moet aangepast worden, maar zijn talent en stuurvaardigheid is hij niet kwijt. Nog geen elf maanden later wordt hij derde in zijn eerste Formule 3-race. Billy wordt een inspiratie voor veel mensen. Zijn ijzersterke mentaliteit en eeuwig positivisme spreken tot de verbeelding van velen. 'Mijn leven is toen niet gestopt, alleen veranderd'. Hij groeit uit tot een nationale Britse held en ook zijn chirurgen zijn onder de indruk van de weg die hij op korte tijd aflegt: 'Vanaf het eerste moment begon hij grapjes te maken. Hij maakte het zo gemakkelijk voor de hulpverleners. Ik zag hem alleen maar lachen. Dat is onvoorstelbaar, maar het is echt waar', zegt chirurg Tom Rowlands.

'Telefacts Zomer', dinsdag 13 augustus om 22.45 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Het team van Safety First gaat een dag op cursus bij Dirks ultieme goeroe: de Nederlander Hendrik Manderfelt, schrijver van het boek Safety First. Dirk is bloednerveus. Hij verplicht iedereen in uniform te komen, maar dat ligt gevoelig bij Ingrid. Luc probeert haar op allerlei manieren op te beuren. Geen gemakkelijke opdracht, temeer omdat de knappe Vanessa ook aanwezig is. Vanessa is een ex van Smos die hem tot zijn grote frustratie niet meer herkent.

'Safety First', om 22.25 uur op Q2.

Dossiers