Pluimen en shows in 'De Schuld van vtm'

woensdag 18 februari 2009

Trappen, danseressen, pluimen, balletten, presentator en spektakel: Het lijken onbelangrijke begrippen maar gooi ze samen en je krijgt een amusante show. Alles begon 20 jaar geleden met een kopie van een succesvolle formule van boven de Moerdijk. 'Wedden Dat' Marlène de Wouters nog weet over welk programma het gaat?

S


amen met de legendarische Jos Brink was zij het gezicht van het programma. Die samenwerking tussen de topshowman Brink en het kleine Vlaamse meisje dat aan de eerste trede van de showtrap kwam piepen, verliep echter niet altijd even vlot. Het is de Schuld van vtm dat er een succesvol programma werd van gemaakt. Weddenschappen met gerokte Schotten, fanatieke tafelspringers of gewoon iemand die het echt warm krijgt van het doen ontploffen van een warmwaterkruik.

Maar al snel kwam er een compleet Vlaamse show met aan het hoofd oppershowmaster Walter Capiau. Hij liet dobbelstenen, zo groot als de presentator himself, naar beneden gooien. Maar wie wierp die dobbelstenen naar beneden? Regi Penxten dacht aan Greetje, Hans Otten had het eerder over Grietje maar volgens Walter Capiau was er ook nog een derde dobbelsteenmeisje. Exclusieve beelden verraden dat er zelfs een vierde in het spel was. Laat het maar komen in 'Walters Verjaardagsshow'.

De Vlaamse shows hadden de smaak van het succes snel te pakken want ook Luc Appermont kreeg in 1,2,3 zijn eigen Super De Luc Show. Kosten noch middelen werden gespaard en valse stieren, beweegbare Mannekes Pis en porseleinen borden zorgden voor het showgehalte.

In de jaren '90 krijgen de shows een nieuwe dimensie. Voortaan zijn het de personalities zelf zoals Koen Wauters, Marcel Vanthilt en Bart Peeters die een showpakje aantrekken. Marcel doet dat met een ongezonde dosis chaos, Koen roept de hulp in van zijn broer en andere panelleden ,en Bart Peeters tovert alles uit liegende en vliegende dozen. Figuren als Jos Bosmans, Adriaan Van den Hoof en Peter & Stany groeiden op in de knotsgekke speeltuin van Bart Peeters. Peter en Stany heetten toen nog Tony en Roger en hadden een groots project: met een pin verbonden aan een helm springen in een balk verbonden aan het plafond.

De identiteitscrisis van Peter en Stany duurde voort en ze kwamen zelf als 'Debby en Nancy' van de trap. Hun gasten stapten in een rollercoaster en waren blij toen ze er ongeschonden konden uitstappen.

De gasten die dan weer de trap van 'Het Mooiste Moment' mochten beklimmen wisten helemaal niet dat ze waren uitgenodigd. Greet Rouffaer vertelt hoe de zenuwen haar benen in elkaar deden krimpen toen ze dacht dat ze in de verkeerde show was terechtgekomen. Ook de benen van Luc Appermont gaven de indruk het te begeven toen hij zijn leven, en dat van zijn schaatspartner, riskeerde op glad ijs. De sterren kregen de opdracht om zelf voor de show te zorgen. Niet alleen op een ijspiste maar ook op de dansvloer. Jacques Vermeire legt uit waarom zo'n shows terug helemaal in zijn. Zo zitten de pluimen terug waar ze horen.

In de pluimen en show-aflevering van de Schuld van vtm vertellen Koen Wauters, Marlène de Wouters Luc Appermont, Marcel Vanthilt en vele anderen verhalen van voor en van achter de schermen.

'De Schuld van vtm', donderdag 19 februari om 20.35 uur bij vtm.

DOSSIER: 20 jaar vtm

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Good Doctor' (foto: Videoland - © RTL 2018)

Shaun en Melendez behandelen een terminaal zieke man die het maximale wil halen uit de tijd die hem nog rest, ook al brengt hij zichzelf daarmee in groot gevaar. Morgan behandelt samen met Glassman haar ernstig zieke moeder. De relatie tussen Shaun en Carly wordt steeds intiemer.

'The Good Doctor', om 22.30 uur bij VTM.

Dossiers