'Paradise City' vrijdag in Detroit

donderdag 7 november 2019

Detroit was ooit d autostad van de VS. De auto-industrie gaf de stad haar bijnaam: Motor City. Ze lokte miljoenen zwarte migranten uit de zuidelijke staten naar het noorden.

Die brachten de zuiderse muziekgenres mee, zoals gospel, blues en jazz. Het koude noorden kreeg zo een warme muzikale injectie. Maar samen met de teloorgang van de auto-industrie in de voorbije decennia kwam ook het verval van de stad: armoede, verwaarlozing en verregaand racisme. Met als dieptepunt het faillissement van de stad in 2013.


Economische en sociologische factoren hebben Detroit ten gronde gericht. Het is een stad van overlevers geworden en dat vertaalt zich in de muziek. Mario gaat op zoek naar de muzikale erfenis van Detroit en de manier waarop muziek de overlevers voorziet van zuurstof. Het is opmerkelijk hoeveel genres uit deze stad komen.

Detroit is de stad van grootheden uit de blues en jazz, en de wieg van het succesvolle platenlabel Motown, een samentrekking van Motor en Town. Het is de thuishaven van Iggy Pop & The Stooges, MC5, Madonna, Eminem en Jack White. En ook de techno werd hier geboren.

Mario ontmoet onder meer Bryce Detroit, een zwarte hiphopartiest en muziekproducer die via artistieke storytelling en stadsvernieuwing zijn buurt een nieuw elan wil geven. Sacramento Knoxx is een afstammeling van de Anishinaabe, de oorspronkelijke bewoners van deze regio. Ook zij werden geconfronteerd met verregaand racisme. Eerst werden ze massaal uitgemoord en later werden ze gedwongen zich te assimileren. Als muziekproducer wil Sacramento zijn gemeenschap doen heropleven met muziek en andere kunstvormen zoals film en dans.

Mario gaat ook op bezoek in de platenwinkel Simpson's Records, al meer dan een halve eeuw een veilige muzikale haven voor ieder die daar nood aan heeft in een moeilijke en onveilige wijk. Dominique Campbell, Nique voor de vrienden, vond in poëzie een manier om door haar zware jeugd te komen, met een aan drugs verslaafde vader. De gedichten die ze schreef, ontwikkelden zich uiteindelijk tot rap. Met haar songteksten wil ze een positieve boodschap uitdragen. Ze geeft ook workshops in scholen.

'Paradise City', vrijdag 8 november om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers