'Panorama': zij zijn nog altijd zo lief, mijnheer

Je kunt er niet naast kijken, naast de vitrines in de Aarschotstraat, aan het Brusselse Noordstation. Het moet 's lands beroemdste hoerenstraat zijn. Voor sommigen is het een toeristische attractie, voor anderen een oord van plezier dan wel verderf. In ruim vijftig bars staat een veelvoud aan vrouwen zichzelf te verkopen. Wat er achter de gordijntjes gebeurt, daarbij kunnen we ons iets voorstellen. Maar 'Panorama' laat vooral zien wat er zich achter de schermen afspeelt. Een reportage over de georganiseerde criminaliteit achter de prostitutie.
Wie Brussel met de trein binnen- of buitenrijdt, ziet ze staan, de tientallen schaars geklede vrouwen in de parallel gelegen Aarschotstraat. Naar schatting 70 à 75 % van hen werken voor Bulgaarse pooiers. De Bulgaarse georganiseerde misdaad heeft zich hier stevig genesteld nadat de Albanese criminelen begin 2000 door justitie verdreven werden.
Bulgaarse pooiers rekruteren vrouwen in steden als Sliven of Varna. 'Panorama' trok er naar toe en sprak er met rechercheurs en magistraten. Maar ook preventiewerkers worden ingeschakeld in de strijd. Zij trachten jonge vrouwen te wijzen op de verleidingen van pooiers. Want voor een aantal vrouwen is werk in de seksindustrie blijkbaar een aantrekkelijke methode om snel veel geld te verdienen. Jonge meisjes beoefenen de oudste stiel veelal eerst in de toeristische resorts aan de Zwarte Zee. Maar veel meer geld valt er te verdienen in Brussel. Gedwongen prostitutie is eerder uitzonderlijk.geworden.
Criminele organisaties zijn lerende organisaties. Zij weten ondertussen ook dat ze er belang bij hebben 'hun' vrouwen te soigneren. Zo zien ze zichzelf niet als slachtoffer en zijn ze minder snel geneigd naar de politie te stappen.
Prostitutie in de Aarschotstraat wordt gedoogd ook al is de situatie allesbehalve wettelijk. De politie focust op de excessen achter de prostitutie. Ze laat de prostituees gerust maar maakt jacht op pooiers en mensenhandelaars. Want al kiezen prostituees voor het vak, ze blijven wel vaak geëxploiteerd. En het gaat over veel geld, per definitie zwart geld, zwart geld dat via ondoorzichtige constructies terugvloeit naar de Zwarte Zee waar het vaak geïnvesteerd wordt in vastgoed.
Er is internationale politiesamenwerking maar die verloopt niet altijd even vlot. De Bulgaarse justitie treedt op maar over haar efficiëntie worden luidop vragen gesteld. Dat blijkt ook uit het dossier Dimov, een notoire Bulgaarse pooier die in België weliswaar veroordeeld is maar er toch in slaagt zijn straf te ontlopen.
Begin jaren negentig zette Knack-journalist Chris Destoop het probleem van de vrouwenhandel op de kaart. Er volgden tal van initiatieven, gaande van nieuwe wetgeving over koninklijke aandacht tot de aanstelling van bijzondere referentiemagistraten. Maar wat is er wezenlijk veranderd? Is er nog steeds voldoende aandacht voor dit probleem? 'Panorama' ging op stap met de Brusselse en Bulgaarse politie, sprak met verschillende magistraten en rechercheurs, hield gerechtelijke dossiers tegen het licht en luisterde naar prostituees en slachtoffers.
Ze zijn nog altijd zo lief mijnheer, een reportage over de grijze economie achter de rode neonlampen, anno 2010.
Een reportage van:
- Dirk Leestmans (redacteur)
- Mark De Visscher (regie)
- Jan Holderbeke (eindredacteur)
'Panorama', zondag 3 januari om 20.10 uur op Canvas.