Onderzoek naar de dood van Nikola Tesla op Discovery

donderdag 19 april 2018

Werd Nikola Tesla vermoord door zijn concurrenten? Uit de weg geruimd door de overheid? Sommige van zijn aanhangers denken dat de beroemde uitvinder uit de vorige eeuw niet zomaar overleden is in 1943 en dat er misschien wel krachten waren die hem het zwijgen wilden opleggen.

Waren zijn nieuwe ideeën over dodende stralen, draadloze stroom en aardbevingsmachines te gevaarlijk? Aangenomen wordt dat Tesla zelf ook bang was dat zijn geheimen in de verkeerde handen zouden vallen, en dat hij ze daarom in tachtig containers op verschillende plekken onder de grond verstopte. Maar waar? Twee Tesla-kenners gaan op onderzoek uit naar de verborgen schatten van de Servisch-Amerikaanse uitvinder, die vooral bekend is als bedenker van de wisselstroomgenerator en van andere uitvindingen op het gebied van elektriciteit. Hij geldt als een van de grootste uitvinders aller tijden, maar werd in de laatste jaren van zijn leven ook vaak als ‘gekke geleerde’ gezien. Kan de mogelijke ontdekking van zijn geheimen nieuw licht schijnen op zijn leven en wellicht tot nieuwe technologieën leiden?

In de eerste aflevering van 'Tesla's Death Ray: A Murder Declassified' gaan militair onderzoeker Jack Murphy en Tesla-historicus Cameron Prince op zoek naar informatie over Tesla’s innovaties en het onderzoek dat mogelijk uit zijn kluis gestolen werd na zijn dood. Ze starten hun onderzoek in Shoreham, New York, waar het enige overgebleven laboratorium van Tesla, Wardenclyffe, te vinden is. Ze hopen in de buurt van Wardenclyffe meer informatie, schetsen en berekeningen te vinden van één van de geheimzinnigste projecten van Tesla: de Death Ray. Ze interviewen ook verschillende mensen uit Shoreham, waaronder een familielid van Tesla. Kan hij hen meer vertellen over de tunnels die mogelijk verbonden zijn aan Wardenclyffe en kunnen ze met de informatie die hij hun verschaft misschien één van Tesla’s containers met informatie vinden?

Terwijl Jack en Cameron op zoek gaan naar mogelijke informatie, gaat ingenieur Aron Koscho aan de slag met de schetsen van de Death Ray, dé uitvinding waar alles om te doen is. Samen met zijn team bouwt hij een prototype van dit dodelijke wapen. Kan hij hiermee bewijzen dat dit echt een fatale uitvinding kan zijn? Zo ja, dan biedt dit een motief voor de mogelijke moord op Tesla. Zijn Death Ray kan voor een race tussen de supermachten gezorgd hebben om de plannen in handen te krijgen – of ze in ieder geval uit handen van hun vijand te houden.

Op vrijdag 20 april om 21.25 uur wordt de serie ingeleid met de één uur durende special over het leven en de uitvindingen van Nikola Tesla en zijn bijdrage aan de hedendaagse communicatie en transporttechnologie.

'Tesla's Death Ray: A Murder Declassified' is vanaf vrijdag 20 april tot en met vrijdag 18 mei om 21.25 uur bij Discovery.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Frank wordt vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De Welvaertjes denken eindelijk wat rust te vinden, maar dat is buiten Chantal gerekend. Zij heeft immers ontdekt dat de nieuwe commissaris Rene Vanderlinden goed bevriend is met de Franse crimineel Maurice Le Moko. Chantal wil dat Frank een bezoekje brengt aan diens massagesalon, om zo informatie in te zamelen. Steven neemt een belangrijke beslissing in zijn leven.

'Eigen Kweek', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers