Nieuw op En: 'Voor Hetzelfde Geld'

dinsdag 2 april 2013

Vanaf woensdag 3 april laat En een gloednieuw reportagemagazine over geld op de wereld los. In 'Voor Hetzelfde Geld' trekken Britt van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken elke woensdag op onderzoek uit.

Zij willen weten hoe je méér kunt doen met je geld, meer kunt overhouden op het einde van de maand of gewoon meer kunt verdienen.

'Voor Hetzelfde Geld' richt zijn blik op dagdagelijkse zaken, op de echte wereld. Britt van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken proberen zelf allerlei zaken uit om te zien wat het opbrengt of wat de gevolgen zijn. Soms gaat dat goed, soms gaat het iets minder. Er zal dus waarschijnlijk af en toe gevloekt worden, maar het is allemaal voor de goede zaak. Om de kijkers inzicht te geven. En tips en trucs, voor hun portefeuille.

Het trio stelt zich de meest uiteenlopende vragen. Wat brengt het op als je banken tegen elkaar uitspeelt bij het afsluiten van een lening? Kun je afdingen in de Vlaamse winkels? En hoe zou je dat dan moeten doen? Hoeveel zakgeld geef je het best aan je kind? Is goedkope benzine echt slechter voor de motor van je wagen? Hoe zorg je ervoor dat je goed verzekerd bent zonder te veel te betalen? En hoe vermijd je successierechten?

Britt, Jan en Thomas treffen elkaar elke woensdag in een koffiebar, van waaruit ze op zoek gaan naar het antwoord op die vragen. En hun conclusies trekken. Tussendoor wordt in animatiefilmpjes, ingesproken door Tiny Bertels, berekend hoeveel bepaalde zaken kosten. En of je daar iets mee bent. Loont het bijvoorbeeld de moeite om hier plastic flessen te verzamelen om ze in Nederland vervolgens om te ruilen voor statiegeld? En ben je met een kroostrijk gezin financieel beter af omdat je meer kindergeld opstrijkt?

Online tool
'Voor Hetzelfde Geld' lanceert vanaf deze week ook een handige online vergelijkingstool. Op de website van Eén kunnen de kijkers vanaf die dagvergelijkingtests doen voor negen verschillende onderwerpen. Hoeveel verschil is er nu echt tussen de vraagprijs en de verkoopprijs van een woning? Betaal je te veel voor je mobiele telefonie? En hoeveel geef je het best als cadeau op een huwelijksfeest? Heel wat van die onderwerpen komen daarna ook aan bod in 'Voor Hetzelfde Geld' op Eén.

De online tool is gebaseerd op crowdsourcing, wat wil zeggen dat de kijkers wordt gevraagd hun eigen cijfers in te geven. Op basis daarvan kunnen ze vervolgens vergelijken.

Aflevering 1
In de eerste aflevering van 'Voor Hetzelfde Geld' buigen Britt, Jan en Thomas zich over de prijs van een vliegtuigticket. Hoe komt het dat de prijzen van vliegtuigtickets zo erg uit elkaar liggen, zelfs voor twee zitjes op dezelfde vlucht, met een identieke service? En hoe moet je te werk gaan om de voordeligste tickets te boeken? Britt daagt Jan en Thomas uit voor een wedstrijdje: ze spreekt met hen af op de Plaça Reial in Barcelona. Wie er het goedkoopst raakt, wint de uitdaging. Arriveren de drie op tijd in Barcelona? En hebben ze een comfortabele reis achter de rug?

Thomas gaat met een jong koppeltje 'shoppen voor een lening'. Met een verborgen camera volgt 'Voor Hetzelfde Geld' het koppel terwijl ze zich bij verschillende banken informeren over een hypothecaire lening. Loont het echt om te shoppen bij verschillende banken? Zo ja, hoeveel is het verschil? En hoe pak je het het best aan?

Hoeveel zakgeld geef je aan je kinderen? Wat moeten ze daar allemaal van betalen? Is het überhaupt een goed idee om zakgeld te geven? Veel ouders, inclusief Jan Van Looveren, weten niet goed hoeveel zakgeld hun kind eigenlijk nodig heeft. Jan vergelijkt het zakgeld van zijn zestienjarige dochter met dat van haar klasgenoten en trekt op onderzoek uit.

'Voor Hetzelfde Geld', vanaf woensdag 3 april om 20.35 uur op Eén.


Foto: © Roger Mortelmans 2013

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chausse d'Amour' (foto:  TELENET/Vier 2018)

Ludo en Sam ontdekken nieuwe aanwijzingen over wie er twintig jaar geleden betrokken was bij de moord op Allaire. Sylvia en Jrme kunnen het steeds beter met elkaar vinden en plannen een etentje. Willy doet ondertussen zaken met een Albanese pooier.

'Chausse d'Amour', om 22.40 uur op VIER.

Dossiers