Met minister De Clerck naar de Brugse gevangenis in 'Volt'

dinsdag 1 september 2009

Minister van justitie Stefaan De Clerck als cipier, nieuwbakken minister van onderwijs Smet over hoofddoeken op school en commissaris Marc Van Ranst over de Mexicaanse griep. 'Volt', met Martine Tanghe en Kobe Ilsen, is weer helemaal terug voor een nieuw seizoen.

2


6 juli 2009, de dag van de grote ontsnapping in de gevangenis van Brugge. Iets voor zes uur 's avonds gaat Ashraf Sekkaki er samen met twee andere gevangenen vandoor aan boord van een helikopter. Het toeval wil dat minister van Justitie Stefaan De Clerck er eerder die dag op bezoek is geweest. Op vraag van 'Volt' heeft hij er een ochtend lang gewerkt als cipier. Het is een korte inleefstage die hem duidelijk moet maken wat de job van bewaker inhoudt. De Clerck neemt zijn opdracht ernstig: hij loopt rond in de typische cipiersplunje, gaat de cellen binnen om de gedetineerden wakker te maken en helpt bij het sorteren van de was. Wanneer hij de gevangenis verlaat, is hij een interessante ervaring rijker, maar verder is er nog geen vuiltje aan de lucht. Tot 's avonds, wanneer bekendraakt dat drie Brugse gevangenen op de loop zijn gegaan. Hoe kijkt de minister van Justitie terug op die bewuste dag? In de 'Volt'-studio kaart hij erover na met Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Voor het eerst zullen ook de beelden te zien zijn van Stefaan De Clerck als cipier in de gevangenis van Brugge.

Ook te gast in het programma: kersvers minister van Onderwijs Pascal Smet. Voor de zomervakantie kondigde de directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen aan dat de hoofddoek vanaf dit schooljaar verboden wordt bij haar op school. Protest alom en de directrice in een moeilijk parket. Had een algemene regeling voor hoofddoeken op school haar niet veel last kunnen besparen?

De zomer van 2009 is die van de definitieve doorbraak van de elektrische fiets. De iets oudere fietser rijdt er op zonnige dagen moeiteloos mee van terras naar terras; tegenwind en hellingen zijn geen spelbreker meer. Voorbij is de tijd dat vrouwlief zich te pletter moest rijden om in de buurt te blijven van haar altijd honderd meter voorop liggende man. Met de elektrische fiets geen echtelijke spanningen meer tijdens de zomers fietsuitstap. Kobe Ilsen test de mogelijkheden van het ding. Op de Muur van Geraardsbergen gaat hij de uitdaging aan met een bende getrainde wielertoeristen. Ze hebben n gemeenschappelijk doel: met hun snelle, blinkende fietsjes voor Kobe de top bereiken. Houdt Kobe met zijn elektrisch aangedreven damesfiets de ambitieuze wielertoeristen achter zich?

Hoe zit dat nu met de Mexicaanse griep? Ging die geen massa's slachtoffers maken en de samenleving lelijk ontwrichten, misschien zelfs zo goed als lam leggen? Dat was voor de zomer. Enkele maanden later lijkt de Mexicaanse griep nauwelijks nog een bedreiging en niet gevaarlijker dan de jaarlijkse opstoot van de griep in de winter. Griepcommissaris Marc Van Ranst mag het allemaal komen uitleggen in de Volt-studio. Moeten we toch waakzaam blijven en vindt de Mexicaanse griep zijn tweede adem op het moment dat de scholen opnieuw openen? Of kunnen we echt op beide oren slapen?

Volt-reclametest

Met n volle tank en dus voor 55 euro helemaal naar Rome. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch belooft Volkswagen in een reclamespot voor de Golf Blue Motion dat het kan. Zelfs met passagiers en bagage in de wagen. Meer had Kobe Ilsen niet nodig om richting het zuiden te vertrekken. Geniet hij na het leegrijden van zijn tank van een terrasje met zicht op de Trevifontein? Het antwoord op het einde van 'Volt', net voor... 'Kinky & Cosy'.

'Volt', woensdag 2 september 2009 om 20.40 uur op En.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Joanna doet haar uiterste best om haar relatie met Alan Statham geheim te houden. Caroline heeft minder geluk wanneer iemand haar samen met Guy ziet toekomen. Guy is in de wolken met de geruchten die de ronde doen en dikt ze met plezier wat aan. Maar dat laat Caroline niet zomaar gebeuren... Ondertussen gaat Martin op zoek naar zijn vermiste sojayoghurt en leert Statham stijlvol door de gangen flaneren.

'Green Wing', om 23.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza op zondag
  18:04
  Het journaal (vooravond)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:00
  Sporza: EK Atletiek Indoor
 • 15:25
  ROX
  15:50
  Samson & Marie
 • 15:20
  Lisa
  17:05
  VTM Nieuws 17/18 uur
 • 13:45
  UK Open Darts
  17:30
  Boer zkt Vrouw Australi
 • 14:30
  Men in Black
  16:30
  Anger Management
 • 15:05
  Top Gear
  16:05
  Vossenstreken
 • 15:30
  Hallo K3
  16:00
  Tarzan en Jane
 • 15:40
  Onderbreking
  16:40
  Binnen zonder bellen
 • 15:05
  Komen eten
  18:35
  Bye Bye Belgium
 • 15:15
  The Rookie
  20:35
  Coroner
 • 15:30
  Two And a Half Men
  19:55
  Journey to the Center of the Earth
 • 15:40
  10 jaar njam!, 10 vragen voor...
  16:05
  De Garde van Gert
 • 13:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:00
  Celien Nodigt Uit
  16:00
  Jukebox
 • 15:32
  Zelfbouw van a tot z
  15:45
  Badkamertrends 2021
 • 15:30
  De Koepelzaal
  16:00
  Het Gesprek - Wouter Beke
 • 15:35
  NOS Studio Sport
  17:58
  Socutera
 • 15:15
  NOS Sport: Tennis ABN AMRO finale
  17:50
  Jacobine op 2
 • 15:30
  Antboy
  16:40
  Willem Wever Flits