Laatste aflevering van 'Succesrijk! Vlaamse Ondernemers in het Buitenland'

maandag 13 mei 2019
Foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019)

Zakenman Pierre Pringiers blijft werken om Sri Lanka op de kaart van het massatoerisme te zetten. Er staat geen rem op zijn ondernemerschap.

In de laatste aflevering van 'Succesrijk, Vlaamse Ondernemers in het Buitenland' doet hij zijn plannen uit de doeken voor een luxe cruiseschip in jachtformaat. 'Een drijvend boetiekhotel', noemt hij het zelf, 'Niet gemaakt om oceanen over te steken, maar om de kust mee af te varen.' Fier toont Pierre zijn werf waar de boten naar Europese normen worden gemaakt. Tien kamers krijgt het jacht, de meesten met een privéterras met zicht op het water.  En ook het eten aan boord moet top zijn. Daarvoor wil Pierre een Belgische kok inschakelen, die de menu’s aan boord kan samenstellen.


Nour Addine Ayyoub wil met zijn bedrijf Zailab ook graag vanuit Zuid-Afrika voet aan wal krijgen in de Verenigde Staten. Voor de tweede keer heeft hij een stand op een grote beurs in Orlando, Florida. Daar komt de internationale wereld van callcenters samen. Nour heeft een stand vlak naast die van Microsoft, maar helaas heeft hij maar een vierde van het budget van de IT-gigant. Daarom probeert hij op te vallen met een pseudo Marslander, een heel futuristische capsule waar beursbezoekers in kunnen stappen voor meer info. Nour Addine is gek op dit soort nieuwigheden. 'Een paar jaar geleden was de vraag: ga ik de hele dag golfen of ga ik iets weer nieuws beginnen? Ik hou er van iets nieuws te creëren. Ik hou van die energie. Dat houdt me levend, dat gaat niet stoppen. Ook na Zailab begin ik waarschijnlijk nog iets anders.' Terug in Zuid-Afrika gooit hij zijn druk leven even stil om een paar dagen naar Afrika Burn te gaan, een groot festival in het midden van de Karoo woestijn. Honderden mensen komen er samen, ver van de bewoonde wereld op een plek waar geen gsm-bereik of internet is. Niet muziek staat centraal op dit festival, wel kunst. Al wordt er wel veel gedanst, en belandt Nour Addine op de dansvloer.

Afpingelen helpt
In Chili heeft Alexander Decock een meeting met een douanebeambte. Hij wil de invoertarieven voor producten voor zijn bedrijf Solor naar beneden halen. 'Ik ben nu minder snel tevreden dan vroeger. Af en toe moet je hard zijn, en de best mogelijke service durven vragen. Kortingen moet je vragen. Iedereen doet het. Als je het niet doet, is dat gewoon verlies'. Alexander gaat ook langs bij één van zijn beste klanten: de wijnboer met Belgische roots Emilio Cardoen. Die heeft naast een bloeiende wijngaard ook één van de grootste collecties oldtimers van Zuid-Amerika. 

Woon-werkverkeer van Lombok naar Jakarta
Anja en Ben wonen niet permanent op het idyllische eiland Lombok. Ze huren ook een flat in de Indonesische hoofdstad Jakarta en vliegen over en weer zoals gewone Belgen de trein nemen. Maar omdat ze zoveel het vliegtuig nemen, wordt het hen op de luchthaven van Lombok zo makkelijk mogelijk gemaakt. Bagage wordt voor hen ingecheckt, ze wandelen rechtstreeks naar de gate. En in Jakarta wacht hen een privéchauffeur. Hier in de hoofdstad gaat hun zoon Olivier naar een internationale school. De jongen heeft het hier best naar zijn zin. Het enige wat hij mist, is met de fiets naar school kunnen gaan.

'Succesrijk, Vlaamse Ondernemers in het Buitenland', dinsdag 14 mei om 21.45 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Londen, 1891. De briljante detective Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Watson kunnen maar net vermijden dat Lord Blackwood, een aanhanger van de zwarte magie, een vrouw op rituele wijze vermoordt. Blackwood wordt gearresteerd en komt in de gevangenis terecht. Kort voor zijn executie verkondigt Blackwood dat hij zal opstaan uit de dood om wraak te nemen op iedereen die zijn pad kruist. Kort na Blackwoods executie lijkt het alsof hij inderdaad is herrezen: in zijn graf wordt het lichaam van de vermiste Luke Reordan gevonden en enkele getuigen beweren Blackwood te hebben gezien.

'Sherlock Holmes', om 20.25 uur op VIER.

Dossiers