'Koppen' over populariteit koningshuis

maandag 8 januari 2007

Wat denkt Vlaanderen over prins Laurent en heel de fraudezaak? Moeten de dotaties worden afgeschaft voor de prins? Heeft heel deze zaak gevolgen voor het imago van het koningshuis? 'Koppen' wou weten wat Vlaanderen dacht en startte een enquête. De resultaten dinsdagavond op Eén.

W


at denkt Vlaanderen vandaag over prins Laurent? Heeft een dotatie voor de prins nog zin? Wordt de prins beschermd? Moet het koningshuis worden afgeschaft? Koppen vond het tijd om die vragen in een enquête voor te leggen aan 500 Vlamingen. Enkele resultaten zijn verrassend. Bijna 9 op de 10 wil dat Laurent zelf gaat werken voor de kost. Maar slechts 2 op de 10 Vlamingen wil het koningshuis afgeschaft zien.

Tegen zijn wil is het derde kind van koning Albert II al weken talk of the town. En dan vooral zijn dotatie doet vele wenkbrauwen fronsen. Sinds 2001 kan de prins jaarlijks rekenen op een belastingsvrije overheidsdotatie van om en bij de 300 000 euro. 'Neem nu de Nederlandse prins Constantijn', legt Royalty-watcher Erlend Hamerlijnck uit. 'Constantijn is de derde zoon van koningin Beatrix, die ondermeer als jurist voor het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. Van een dotatie is hier geen sprake.' Uit de voorlopige resultaten blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen de dotatie van de prins liever afgeschaft willen zien.

'Naast de dotatie wordt het ook maar eens tijd dat de schimmige financiering van de stichting van de prins in kaart wordt gebracht'. Financieel journalist Ludwig Verduyn windt er geen doekjes om. 'Niemand weet goed wat er gebeurt met het geld dat in de Stichting Prins Laurent wordt gestort door rijke weldoeners'. Toch is een dotatie op zich niet altijd zo slecht. 'Het geven van een dotatie is voor de regering een soort crisismanagement. Zonder dotatie zou Laurent op andere manieren geld moeten verdienen, dan is het hek helemaal van de dam', aldus Verduyn.

Maandag ging in Hasselt het fraudeproces met geld van de zeemacht van start. Prins Laurent is daarin niet in verdenking gesteld, maar wordt wel genoemd als een mogelijke getuige. In de Koppenenquête blijkt dat meer dan 7 op de 10 Vlamingen denkt dat prins Laurent een of andere bescherming krijgt. Slechts om en bij de 2 op de 10 Vlamingen geloven in zijn onschuld. Je hoeft geen Einstein zijn om te weten dat dit gevolgen zal hebben voor het imago van het Belgische koningshuis. De uitslag van de volledige enquête, dinsdag in 'Koppen'.

Cannabis: geen soft drug meer!
'Ik was twaalf toen ik begon met cannabis te roken. Omdat ik geen geld genoeg had om het spul te kopen ben ik zelf ben beginnen te dealen. Dat ik verslaafd was, wist ik wel in mijn achterhoofd, maar toegeven wou ik het niet.' Dimitri (17) is intussen meer dan een jaar clean, afgekickt van een drug waaraan hij nooit gedacht had verslaafd te raken. Terwijl cannabis als softdrug meer en meer sociaal aanvaard is, is een joint minder onschuldig dan velen denken, zeker voor jongeren. Vorige week nog kregen zes cannabiskwekers in ons land zware straffen. Dat cannabis niet verslavend zou zijn is achterhaald. Twee procent van de cannabisgebruikers raakt verslaafd, twee van hen doen hun verhaal aan 'Koppen'.

'Het was altijd uitkijken,' vertelt Dimitri. 'Kan ik geen joint lenen van iemand, kan ik niet aan geld raken, kan ik dit niet verkopen? Ik ben beginnen te stelen, te dealen. Ik heb verschillende keren de politie in mijn huis gehad, voor huiszoekingen. De jeugdrechter heeft me uiteindelijk naar De Sleutel in Eeklo, een opvanghuis voor minderjarige drugsverslaafden, gestuurd. Daar heb ik een jaar gewoond.'

Dokter Anne Van Duyse is medisch directeur bij De Sleutel. 'Cannabis is een risicodrug voor jongeren. We zien dat de hersenen van jonge cannabisgebruikers niet goed volgroeien. Psychosen komen vaker voor, een vijftienjarige gebruiker heeft tot tien procent kans schizofrenie te ontwikkelen voor z'n 26e. Bovendien is de cannabis van nu straffer dan die van vroeger, door de betere teeltprocedures. We verwachten dat die cannabis verslavender werkt.'

Karen (17) was veertien toen ze haar eerste joint opstak. 'Mijn ouders waren uit elkaar, er was miserie thuis, en via mijn zus en broer ben ik zelf beginnen cannabis te roken. Je leeft ermee in je eigen wereldje, je voelt niks meer, je lacht alles weg. Ik had nooit gedacht, daar kan je verslaafd aan raken, maar het kan wel, en serieus.' Karen is bijna een jaar clean, ze komt nog elke week op controle bij De Sleutel in Eeklo. 'Soms heb ik het wel moeilijk, als er ruzie is thuis bijvoorbeeld. Maar ik ging door het leven als een lamzak. Wenen, lastig zijn, gek worden als ik geen spul had, beven, moeilijk slapen. Nu wil ik gewoon blijven stoppen.'

Wil je je wildste fantasieën waarmaken of een nieuw en beter leven leiden. Dat kan in Second Life, een virtuele computerwereld waar alles kan en mag! Alles is er virtueel behalve het geld. Een gat in de markt voor bedrijven.

Een beter leven in 'Second Life'
Wie droomt van een nieuw en beter leven, waar je kan zijn wie je wil, er uitzien hoe je wil en waar alles kan en alles mag, kan dat nu doen in 'Second Life'. Dit is een virtuele computerwereld in 3D animatie. Iedereen kan er een eigen personage aanmaken en al chattend praten met anderen. Je kan er een eigen huis bouwen, gaan shoppen, aan sport doen, een film bekijken, zelfs verliefd worden, vrijen en trouwen.

'Koppen' stuurt z'n eigen virtuele journaliste de wereld van 'Second Life' in. En ze kwam enkele interessante figuren tegen.

CoolzOr alias Miel Van Opstal: 'In 'Second Life' heb ik een kast van een huis, met een waterval en jacuzzi, spijtig genoeg niet in het echte leven. Eigenlijk kan je er alles doen maar zonder schroom. Ik breng dagelijks 1 à 2 uur door in de virtuele wereld. Maar soms kom je mensen tegen die meer dan 12 uur leven in de virtuele wereld.'

Babynox alias Clo Willaerts Marketing manager bij Skynet en expert in on-line gemeenschappen: ''Second Life' is een plaats waar je gemakkelijk mensen leert kennen. Ook al heb je drie dagen je tanden niet gepoetst of zit je in je pyjama. De schaamte valt voor een stuk weg. Het voordeel is ook dat je dingen kan uitproberen zonder dat er al te veel schade wordt berokkend. Parenclubs, escortes en striptenten trekken dan ook veel volk. Je kan er dingen doen die je in het echte leven misschien niet zou durven.'

Met 2,3 miljoen personages is 'Second Life' de snelst groeiende on-line gemeenschap. Maar wat begon als een spelletje is intussen uitgegroeid tot 'Big Business'. Alles is virtueel behalve het geld. Want je virtuele dollars kan je ruilen tegen echte harde valuta. Bedrijven als Coca-Cola, Adidas, Toyota hebben al winkels in 'Second Life'. Bedrijven moeten de consument alleen zo gek krijgen om ze een virtuele auto of een virtueel paar schoenen te laten kopen. En ze slagen daar nog in ook...

'Koppen', dinsdag 9 januari om 21.10 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  VRT NWS journaal 19u
  07:20
  Journaallus
 • 19:10
  Frozen Planet II
  07:30
  Ketnet Junior
 • 19:05
  GameKeepers
  05:15
  Geen uitzending
 • 19:00
  VTM Nieuws
  05:30
  Geen uitzending
 • 19:10
  Gestrand op Honeymoon Island
  02:25
  Geen uitzending
 • 18:45
  Buffy the Vampire Slayer
  09:10
  Geen uitzending
 • 19:10
  Ultimate Police Interceptors
  08:50
  Geen uitzending
 • 18:40
  The X-Files
  02:30
  Baywatch
 • 18:55
  Zomerrust
  06:00
  Joe
 • 19:15
  Blind gekocht
  02:25
  Sports Late Night
 • 18:30
  NCIS
  02:00
  Geen uitzending
 • 18:40
  Pawn Stars: Best Of
  02:40
  Kitchen Commando
 • 18:50
  Chateau Meiland
  05:00
  Geen uitzending
 • 18:45
  World's Most Evil Killers
 • 17:05
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 19:15
  Leven als vakman
  06:00
  Nog Even Soezen
 • 18:40
  Ainsley Eats The Streets
  02:35
  Sarah's Sweet Table
 • 18:25
  MIDMID
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 19:00
  Death in Paradise
  02:45
  Midsomer Murders
 • 19:06
  Popquiz Oranje
  01:44
  Mindfck
 • 19:15
  Kassa
  08:04
  Petrus in het land
 • 19:20
  Earth Challenge
  02:10
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal