Een nieuw seizoen van 'Winteruur' op Canvas

zondag 27 oktober 2019
Foto: Canvas - © Panenka/VRT 2019

Winter is coming. Dat belooft meestal niet veel goeds. Maar wel bij Canvas, want vanaf maandag zorgt Wim Helsen opnieuw voor schoonheid en troost in een nieuwe reeks van 'Winteruur', het zeer gewaardeerde miniprogrammaatje waarin hij het hele winteruur lang een gast ontvangt voor een babbel over een tekst die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beÔnvloedt.

Van maandag tot vrijdag net voor het slapengaan. Op Canvas en op VRT NU, waar de eerste vier seizoenen trouwens nog altijd integraal beschikbaar zijn.


'Winteruur' begint aan zijn vijfde seizoen met dezelfde Wim Helsen, hetzelfde decor en dezelfde zetel, maar ook met nagelnieuwe gasten en verrassende teksten, nu eens ontroerend, dan weer hilarisch en altijd interessant. Vraag dat maar aan sidekick en golden retriever Swami Bami. Die zwijgt instemmend en ziet dat het goed is.

In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen, op maandag 28 oktober, is actrice en model Lize Feryn te gast. Zij brengt in de aanloop naar Allerheiligen een tekst mee over verlies en troost, een tekst ook die voor haar de aanzet was voor iets helemaal nieuws. 

Muzikant Jan Paternoster kiest op dinsdag 29 oktober voor een tekst over… kiezen, schrijver Herman Brusselmans leest op woensdag 30 oktober een fragment voor over een pijnlijk misverstand en Angelique Van Ombergen, wetenschapster en winnares van de PHD-Cup 2018, brengt een stukje onversneden poëzie mee.

Later volgen onder meer Michèle Cuvelier, Sam De Bruyn, Clara Cleymans, Ilja Leonard Pfeijffer, Selah Sue, Arnon Grunberg, Otto-Jan Ham, Marc Didden, Margot Vanderstraeten, Saskia De Coster, Tom Lanoye en Geert Hoste.

Hun keuzeteksten zijn heel uiteenlopend. Alles is mogelijk, van literatuur over een geboortetekst tot een popsong. Door het gesprek van Wim met zijn gasten leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgt die tekst extra betekenis wanneer ze hem op het einde van de uitzending nog eens opnieuw voorlezen.

Wie alle uitzendingen van de voorbije vier seizoenen nog eens wel herbekijken kan zoals gezegd terecht op VRT NU. 

Maar er is meer: voortaan kan je alle teksten ook nalezen in de Winteruuralmanak, een scheurkalender die Wim zelf als volgt omschrijft: 'Alle teksten van alle mensen die de afgelopen 4 jaar in 'Winteruur' te gast waren; van elke gast een quote uit het gesprek over de tekst – vaak verhelderend, soms geheimzinnig, een enkele keer raar; 97 gedichten; 1 verontwaardigde brief van een tienjarig meisje dat niet begrijpt waarom Pluto gedegradeerd wordt van planeet tot asteroïde; Artikel 1 van de Nederlandse grondwet; 12 hartenkreten; 17 leugens; elke zondag een tekst die ik zou meebrengen naar 'Winteruur' als ik 52 keer te gast was; elke zondag een quote uit het gesprek dat ik dan over die tekst zou voeren met… ja met wie eigenlijk?; 1 Bijbeltekst; 3 keer hetzelfde gedicht; 54 pertinente waarheden; het begin van alle wiskunde én het favoriete gedicht van wijlen Boris de Hond.'

De Winteruuralmanak is uitgegeven door Polis in samenwerking met Canvas en Panenka.

'Winteruur' is een productie van Panenka voor Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Filip van Belgi√ę, de lange weg naar de troon (Canvas)

De geboorte van Filip op 15 april 1960 is groot nieuws, het land is in extase. Na de geboorte van Astrid en Laurent is de liefde tussen Albert en Paola echter voorbij. De kinderen kennen een moeilijke jeugd waarbij ze vooral door nanny's worden opgevoed, terwijl Albert en Paola het te druk hebben met hun affaires. Filip keert in zichzelf. Toch heeft hij al op jonge leeftijd een groot plichtsbesef en is doordrongen van het idee dat hij ooit koning wordt.

'Filip van BelgiŽ: De Lange Weg Naar De Troon', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers