'Durf te Vragen': zes mensen met overgewicht antwoorden eerlijk op alle ongezouten vragen

maandag 21 september 2020
Foto: TVvisie - © Nico De Freyn 2019

Siska Schoeters nodigt in de vierde aflevering van 'Durf te Vragen' zes mensen met overgewicht uit die eerlijk antwoorden op alle ongezouten vragen. Bart, Leona, Vanessa, Los , Martien en Sarah delen hun verhaal.

Siska bezoekt met Bart een speciale kledingwinkel voor grote maten, en ze ontmoet de jonge Sarah die hoopt dat haar maagverkleining eindelijk geluk in haar leven zal brengen.


Loïs
Loïs (58 jaar) kreeg 15 jaar geleden de diagnose dat ze een hypersteroïde schildklier heeft - haar schildklier werkt dus te snel. Daardoor werd ze gedurende 15 jaar alleen maar zwaarder. Loïs heeft al elk dieet gevolgd dat er bestaat, maar afvallen lukt niet. Ze is recent gestart met een ketodieet. Nu is ze voor het eerst al 10 kilogram kwijtgeraakt, en dat na meer dan 15 jaar alleen maar bijkomen. Loïs zong vroeger in een rockband maar omdat ze het vreselijk vond om foto’s te zien van haar lichaam, is ze gestopt met deze hobby.

Vanessa
Vanessa (38 jaar) is altijd al zwaarder geweest en werd als kind ook gepest met haar gewicht. Maar niet alleen vroeger: enkele jaren geleden had ze een foto op Instagram gezet en ze kreeg reactie’s zoals 'Ik weet niet of ik naar een walvis aan het kijken ben of naar een mens.' Door dat soort opmerkingen voelde ze zich heel slecht. Sinds Vanessa de fat positivity movement heeft ontdekt, is ze veel gelukkiger en aanvaardt ze haar lichaam en gewicht. 'Dik zijn is mijn probleem. Als iemand anders daar moeite mee heeft, is dat hun probleem maar het is wel mijn lichaam.' Vroeger droeg ze enkel kleedjes om haar lichaam zoveel mogelijk te verbergen, nu draagt ze al eens graag een broek. Daarnaast is Vanessa overtuigd veganistisch.

Sara
Sara (21) is een emo-eter en drinkt heel erg graag frisdrank. Haar ouders zijn gescheiden toen ze 7 jaar was. Dat was een heel moeilijke tijd voor haar en ze is toen zwaarder geworden. Op de lagere school werd Sara erg gepest met haar zwaarlijvigheid. Toen ze 12 jaar oud was, is ze naar het Zeepreventorium gegaan. Eerst wilde ze hier niet naartoe, maar achteraf bekeken was dat de beste tijd van haar leven. Ze is er 18 kilogram vermagerd, maar nadat ze van het zeepreventorium terugkwam vlogen de kilo’s er terug aan. Sara heeft nu een gastric bypass laten uitvoeren. Tot op heden is ze al 18 kilogram kwijt. Het zal ongeveer tot een jaar duren voor ze haar streefgewicht bereikt.

(Mar)Tien
Tiens mama is een Nederlandse, maar Tien (46 jaar) woont al heel haar leven in België. Ze is altijd al wat dikker geweest. Toen ze 6 jaar oud was, hebben haar ouders geprobeerd om haar een eerste keer op dieet te zetten. Tien houdt van eten, voor haar is eten gezelligheid. Ze heeft al elk mogelijk dieet gedaan dat er bestaat, behalve shakes en pillen. Tien geeft aan dat haar grote probleem portiebeheer is: ze eet per maaltijd veel te veel. Ze zit op het randje van suikerziekte, dat is ook haar grote drijfveer om elke keer terug op dieet te gaan.

Bart
Bart (54) is altijd al dikker geweest dan zijn leeftijdsgenoten, maar is hiermee nooit gepest geweest. Het ging zelfs zo ver dat zijn klasgenoten voor hem supporterden tijdens de les L.O. Bart is nooit getrouwd, hij beschrijft zichzelf als eeuwige vrijgezel. Hij woont nog bij zijn moeder die elke middag voor hem kookt. Bart is één keer op dieet gegaan toen hij 25 jaar was, hij is toen ongeveer 15 kilogram afgevallen.


Leona
Leona (38 jaar) is erg verzwaard na een traumatische gebeurtenis. Ze begon toen veel te eten, en gaat nu voor het eerst proberen om op dieet te gaan omdat ze meer wil kunnen spelen met haar kinderen. Ze wil kunnen voetballen met hen, maar momenteel is dit gewoon geen optie omdat ze heel snel uitgeput is. Leona is een emo-eter, zegt ze: 'Ik duw mij vol als ik mij slecht voel en daarna denk ik: wat heb ik gedaan?' Ze heeft op het punt gestaan om een gastric bypass te laten uitvoeren, maar kreeg twijfels over de ingreep en heeft het afgezegd.

'Durf te Vragen', dinsdag 22 september om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Naomi Spencer presenteert een succesvolle ochtendtalkshow op de televisie. Op een dag krijgt ze de opdracht om samen te werken met Jake Everett, een collega-presentator die ze nog kent van vroeger. De samenwerking is een schot in de roos en de kijkcijfers schieten de hoogte in. Maar dan begint Jake zich te bemoeien met Naomi's privleven en laat haar geen moment meer met rust.

'Staged Killer', film uit 2019 met oa. Chrishell Hartley, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Radio 2 op n
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Ketnet Junior
 • 09:45
  Prinsessia
  10:00
  De Smurfen
 • 09:55
  Geen Uitzending
  11:55
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  A Place In The Sun: Winter Sun
 • 01:55
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:20
  Geen Uitzending
  13:00
  Lara Croft: Tomb Raider
 • 09:55
  Denver le dernier dinosaure
  10:05
  Maya!
 • 06:00
  Joe
  10:05
  Chez Bompa Lawijt
 • 09:15
  The Block Australia
  10:10
  Geen uitzending
 • 09:30
  First Dates (NL)
  10:25
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 09:40
  Tot op de Graat
  10:05
  Peppe's Pasta
 • 09:00
  Z-Extra Launch Trends Top
  10:00
  Herhalingslus
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  10:00
  Lf !
 • 09:57
  Diy on wheels
  10:39
  Wonen
 • 09:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 09:35
  Goedemorgen Nederland
  10:00
  NOS Journaal
 • 09:25
  VPRO Tegenlicht
  10:20
  Nieuwsuur
 • 09:55
  Bo Bear
  10:00
  Moon and Me