De zoektocht gaat verder in 'Cold Case: Wie heeft Sally Vermoord?'

woensdag 20 februari 2019
Foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019

In deze derde aflevering van 'Cold Case' is Vlaanderens meest gerespecteerde rechter en voormalig assisenvoorzitter Edwin Van Fraechem hard voor de onderzoekers die de moord op Sally Van Hecke onderzochten.

'Recht heb je niet, recht moet je krijgen. En dat hangt af van de mensen die je moeten beoordelen.'


Samen met journalisten Karel Lattrez en Kurt Wertelaers neemt de voormalige assisenrechter het onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke onder de loep. Zijn conclusie is bikkelhard voor de speurders: 'Er wordt soms meer aandacht besteed aan een verkeersovertreding dan aan de moord op een heroïnehoertje. Spijtig.'

Sally Van Hecke, een 20-jarige vrouw die in de zomer van 1996 dood werd teruggevonden op het Sint-Annastrand op Linkeroever. Ze was de nacht van de moord ingestapt bij een klant, in een opvallende Amerikaanse oldtimer. Die oldtimer en die klant werden nooit gevonden en het dossier werd afgesloten.

Waarom zijn bepaalde sporen niet verder onderzocht? Waarom is de handel en wandel van een initiële verdachte nooit terdege nagetrokken? In 2017 stapt Kurt Wertelaers met een piste naar het gerecht. Zou het de gekende seriemoordenaar Claudy Pierret geweest kunnen zijn?

Wertelaers heeft naar eigen zeggen enkele elementen gevonden die wel eens in die richting kunnen wijzen. 'Drie jaar na de moord, in 1999, heb je minstens vijf cruciale momenten waarop de naam van Pierret in het dossier had moéten opduiken', stelt hij. 'Er was dat jaar een prostituee die hem herkende in het VTM-opsporingsprogramma 'Oproep 2020'. Er was een huiszoeking bij zijn vriend, Sven Bergunde, op een terrein in Koewacht waar een blauwe oldtimer stond. Er was een profielanalyse over de moordenaar van Sally die Claudy Pierret op het lijf is geschreven. En er is de gerechtelijke politie van Aalst die tot twéé keer toe de collega’s in Antwerpen contacteert om te vragen of ze al eens aan Claudy Pierret hebben gedacht als mogelijke dader.' Ondanks al deze elementen begraven de Antwerpse speurders de piste-Pierret definitief.

In deze aflevering van 'Cold Case' reconstrueren onderzoeksjournalisten Kurt Wertelaers en Karel Lattrez stap voor stap de elementen die in 2017 tot de heropening van het afgesloten moordonderzoek hebben geleid. De twee journalisten trokken ook naar het Amerikaanse Arizona en spraken daar met de bevoorrechte getuige Sven Bergunde. Bergunde is de man die jarenlang in Koewacht op eenzelfde terrein woonde met seriemoordenaar Claudy Pierret. In het interview dat de onderzoeksjournalisten met hem hadden doet hij wel een héél opmerkelijke uitspraak.

In 'Cold Case' is de kijker 5 weken lang een bevoorrechte getuige. Vaak op het puntje van de stoel, balancerend tussen woede, opluchting en verbijstering.

'Cold Case: Wie heeft Sally Vermoord?', donderdag 21 februari om 21.45 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Good Doctor' (foto: Videoland - © RTL 2018)

Shaun en Melendez behandelen een terminaal zieke man die het maximale wil halen uit de tijd die hem nog rest, ook al brengt hij zichzelf daarmee in groot gevaar. Morgan behandelt samen met Glassman haar ernstig zieke moeder. De relatie tussen Shaun en Carly wordt steeds intiemer.

'The Good Doctor', om 22.30 uur bij VTM.

Dossiers