De rookpatrouille woensdag in 'Telefacts' (VTM)

'Telefacts' gaat back to basics, terug naar de essentie. Telefacts gaat dieper dan het nieuws, ook in 2007. Cathérine Moerkerke heeft nu woensdag over de volgende onderwerpen.
<
STRONG>De rookpatrouille
Sinds 1 januari is het verboden om nog te roken op restaurant. Wordt dat verbod ook nageleefd? Volksgezondheid en het Voedselagentschap plannen 25.000 controles dit jaar. Telefacts gaat mee op stap met de rookpatrouille van Jean-Pierre Vanheerswynghels. Hij stelt bij zijn eerste controles vast dat er nog veel werk aan de winkel is. In een sportcentrum vindt hij asbakken achter de toog en de eigenaar geeft toe dat er af en toe nog gerookt wordt in de kleedkamers… En de zaakvoerder van een hotel, die de asbakken nog niet heeft verwijderd, riskeert een boete tot 1650 euro.
Nu roken niet meer mag op restaurant, zweren meer Vlamingen de sigaret af. De verkoop van hulpmiddelen, zoals pleisters en kauwgom, zijn de jongste dagen sterk toegenomen. Guy Willaert uit Schilde probeert het met lasertherapie. "Ik heb 50 jaar gerookt. Dat is een mooi jubileum, nu stop ik ermee." We kijken of het lukt.
Ook Willem Schellekens en Bertilia Hulsbosch, al 40 jaar lang verslaafd, willen nu graag stoppen. "Als we op restaurant roken, worden we behandeld als moordenaars. Dan voelen we ons heel schuldig over onze verslaving." Telefacts gaat samen met hen op cursus bij rookstopconsulent Eric Eraly. Hij beweert rokers in één dag tijd van hun verslaving te kunnen verlossen.
De hel van Merksplas
"Het eerste wat je overvalt als je in Merksplas binnenkomt, is de vreselijke geur. 120 man die z'n gevoeg moet doen op een toiletemmer. De stront hangt er aan de muren. Die geur gaat door merg en been. Maar dat is nog niet het ergste. Het ergste is de intimidatie en de pesterijen van een groep cipiers die zich God de Vader wanen."
Filip Meert zat twee jaar in de gevangenis van Merksplas – de vergeetput van België. Merksplas is de gevangenis waar de hopeloze gevallen terecht komen: verslaafden, hardleerse criminelen, relschoppers uit andere gevangenissen, buitenlanders die geen woord Nederlands spreken…
"Dat cipiers af en toe hard moeten optreden, dat begrijp ik," zegt Filip, "maar een aantal cipiers heeft er plezier in om vechtpartijen uit te lokken."
Over wantoestanden in de gevangenis van Merksplas doen al langer verhalen de ronde. Dit weekend kwam een aantal ex-gevangenen met hun ervaringen in Merksplas naar buiten en die bevestigden de geruchten.
De meest gevreesde afdeling in Merksplas is het cellenblok, zegt Willy Van Noppen. Hij zat tot oktober in Merksplas. "Wie de gevangenis binnenkomt, brengt daar zijn eerste weken door. Zonder toilet, zonder stromend water, in een afgrijselijke stank, in gemeenschappelijke cellen. En bewaakt door cipiers die de gevangenen uitdagen en treiteren."
Justitie moet dringend beseffen dat die gevangenen op een dag vrijkomen, vindt Filip Meert. "Als je hen zo weer de maatschappij in stuurt, stuur je tijdbommen de maatschappij in."
Te lichte straf voor doodrijder?
In augustus 2002 gebeurde in Zottegem een tragisch ongeval. Een man reed in op vier meisjes. Twee meisjes, Lieve De Mey en Tiffany Rottiers, overleefden het ongeval niet. De twee andere werden zwaargewond. De chauffeur, Björn Bury, had gedronken en drugs gebuikt.
Bury werd in eerste aanleg veroordeeld tot anderhalf jaar rijverbod. Tot grote teleurstelling van de ouders en de slachtoffers, die in beroep gingen. Maar geen troost voor de ouders, dinsdagmorgen, op het hof van beroep in Gent. Bury moet nu zijn rijbewijs 2 jaar inleveren en krijgt 6 maanden cel. De ouders van Lieve en Tiffany kunnen die lichte straf niet begrijpen. "Moordenaar!" riepen ze naar de man die vijf jaar geleden hun dochters doodreed.
Ook de twee meisjes, die het ongeval overleefden, hadden op meer gerechtigheid gehoopt. Marjolein Callebaut lag wekenlang in coma en is nog altijd niet helemaal hersteld van het ongeval. Zij doet haar verhaal in Telefacts samen met de ouders van Lieve en Tiffany.
'Telefacts', woensdag 10 december om 21:15 uur op VTM.