Actua-TV in gesprek met Hilde Geens over Bende van Nijvel-boek

Voor journalist en auteur Hilde Geens heeft het niet langer zin getuigen te ondervragen over de feiten van de Bende van Nijvel.
'Die feiten zijn 30 jaar oud. Ik heb mensen ontmoet die heel intensief op het dossier gewerkt hebben en die totaal foute dingen tegen mij vertellen. Dingen die tegengesproken werden door hun eigen stukken.' zo vertelt Geens in een nieuwe aflevering van 'Actua-Boeken'.
Geens bestudeerde het dossier van de Bende jarenlang en bundelde nu haar bevindingen in het boek 'Beetgenomen' met de veelzeggende ondertitel 'Zestien manieren om de Bende van Nijvel nooit te vinden'.
'De Bende van Nijvel is een verhalenfabriek, aldus Geens, bepaalde speurders waren daarbij zo gefascineerd door bepaalde verhaallijnen dat ze erbij vergaten de essentiële eerste onderzoeksdaden te stellen die eigenlijk het begin van het onderzoek zijn.'
Gastheer Rik van Cauwelaert stelt dat er een soort 'onzichtbare hand' is die de speurders telkens een andere richting uitstuurt wanneer een concrete piste wordt bestudeerd. Hilde Geens bevestigt dit. Zelf heeft ze geen enkele vaste theorie over de Bende van Nijvel. Wel pleit ze er voor om het huidige dossier zo grondig mogelijk te bestuderen. Eén van de pistes die volgens haar niet genoeg is uitgespit, is het feit dat de ex-BOB'er Robert Beijer foto's heeft gemaakt van de Delhaize in Aalst. Volgens Beijer kaderde dit in een dossier dat hij met zijn detective bureau ARI aan het uitwerken was. Beijer verblijft momenteel in Azië. Zijn compaan Madani Bouhouche kwam in 2005 om het leven in de Franse Pyreneeën toen een boom ontplofte die hij aan het omzagen was waarbij zijn hoofd werd afgerukt.
Voor Hilde Geens zou het gepast zijn mochten de moorden in het dossier niet verjaren. 'Je weet nooit wat er na verloop van tijd boven water komt. Het zou goed zijn voor het rechtsgevoel.'
'Actua-Boeken', donderdag 31 oktober om 18.00 uur op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.