'Wissel van de Macht' start op dinsdag 7 februari met aflevering 'De Volksunie spat uiteen'

Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 20 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke omwentelingen in België. Een woelige periode waarin de Belgische politiek grondig is veranderd. In 'Wissel van de Macht' kiest hij daaruit zes verhalen die het huidige politieke landschap mee hebben bepaald.
Marc Van de Looverbosch interviewt alle hoofdrolspelers van toen. Als Wetstraatwatcher was hij destijds getuige van de gebeurtenissen. Hij praat erover met 27 toppolitici die vaak voor het eerst het achterste van hun tong laten zien over een aantal dramatische momenten van toen. Hun onthullende verhalen, zijn scherpe analyses en de unieke beelden uit het rijke VRT-archief leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen even goed de menselijke drama's in de Wetstraat.
'Ik was aangenaam verrast door de grote openheid waarmee toppolitici vertellen over de soms wel pijnlijke episodes uit hun carrière. Ze geven ruiterlijk fouten toe, noemen man en paard, komen af en toe hard of heel emotioneel uit de hoek; kortom het zijn ook maar mensen van vlees en bloed', zegt Marc Van de Looverbosch.
Aflevering 1: De Volksunie spat uiteen – dinsdag 7 februari
Deze eerste aflevering reconstrueert hoe het uiteenvallen van de Volksunie eindigt in een politieke vechtscheiding en een groot trauma veroorzaakt. Met getuigenissen van Geert Bourgeois, Bert Anciaux, Sven Gatz, Patrick Vankrunkelsven, Fons Borginon, Johan Sauwens en Els Van Weert.
Eind de jaren 90 zit de Volksunie in zak en as: moet de VU een klassieke Vlaams-nationale partij blijven of moet ze verruimen en verbreden? Bert Anciaux krijgt de opdracht om een vernieuwingsoperatie op poten te zetten die uitmondt in ID-21.
De traditionalistische vleugel van de VU ziet dat helemaal niet zitten en slaagt erin om Geert Bourgeois, in een strijd tegen Patrick Vankrunkelsven te laten verkiezen tot partijvoorzitter. Dat slaat diepe wonden. Bourgeois verzet zich ook met hand en tand tegen de voorstellen voor een nieuwe staatshervorming: de Lambermontakkoorden. Als de voltallige Volksunie dat compromis toch aanvaardt, neemt Bourgeois ontslag als voorzitter en krijgt Fons Borginon het heft in handen.
De kloof tussen de traditionalisten en de verruimers wordt onoverbrugbaar. De interne verdeeldheid komt aan de oppervlakte bij een zwaar politiek incident met Johan Sauwens. Wegens zijn aanwezigheid op een viering van de oud-collaborateurs van het Sint-Maartensfonds (waarvan de beelden voor het eerst vertoond worden) vragen zijn tegenstanders zijn ontslag als Vlaams minister. Wanneer Sven Gatz zich daar namens ID-21 bij aansluit, spat de oude VU uiteen.
Dat incident leidt samen met het verzet tegen de nieuwlichters tot het definitieve einde. Na een ledenreferendum gaan beide kampen hun eigen weg. Bourgeois sticht de N-VA en Bert Anciaux houdt Spirit boven de doopvont. Maar daar steken de meningsverschillen binnen de kortste keren opnieuw de kop op. Als Anciaux onomwonden pleit voor een kartel met de sp.a van Steve Stevaert, trekken Vankrunkelsven, Borginon en Gatz ontgoocheld naar de liberalen.
De eerste test zijn de federale verkiezingen van 2003 waar het kartel sp.a-spirit glansrijk wint en N-VA amper 1 zetel binnenhaalt.
'Wissel van de Macht', vanaf dinsdag 7 februari om 21.15 uur met telkens ook een nieuw complementair en interactief verhaal op canvas.be.