'Factcheckers': Springen we te nonchalant om met onze wachtwoorden?

dinsdag 14 mei 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd geraakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken in een nieuw seizoen van 'Factcheckers'.

In de vijfde aflevering vallen Britt en Jan van de ene verbazing in de andere wanneer ze redacteurs undercover laten langsgaan bij lifecoaches. Thomas ontdekt een wel heel ranzig kantje van een sociaal media-kanaal en is hier zodanig door geschokt dat hij een halt wil toeroepen aan de extreme content die verschijnt in sommige chatgroepen. Het brengt hem tot bij het Europees parlement en de minister van Binnenlandse Zaken. Jan organiseert een experiment met een honderdtal kijkers om te achterhalen hoe nonchalant zij omspringen met hun wachtwoord. Lukt het hem ook om van enkelen het wachtwoord te laten kraken?


Zes afleveringen lang zetten de drie Factcheckers hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden: diepgravend onderzoek, groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. En in seizoen vijf doen ze dat voor checks die allemaal iets te maken hebben met de digitale wereld.

Factcheck: Sommige lifecoaches gaan hun boekje te buiten
Misschien heb je het zelf al gemerkt wanneer je video’s bekijkt op YouTube of Reels op Instagram. Je lijkt soms wel overspoeld te worden met berichten en advertenties van allerlei coaches die een e-book of een online sessie aan de man proberen te brengen. Je vindt in kranten ook heel wat stukken terug over de bedenkelijke praktijken van sommige van die coaches of het gebrek aan medische scholing van lifecoaches die beweren mensen met mentale problemen te kunnen helpen.

Om na te gaan of sommigen van hen kwakzalvers zijn, zoals sommige bronnen beweren, gaan Britt en Jan op onderzoek. Ze nemen de sites van enkele coaches onder de loep en nemen contact op met verschillende coaching-federaties, waar ze te horen krijgen dat het behandelen van patiënten met mentale klachten zoals depressies helemaal niet tot het takenpakket behoort van de lifecoaches. Groot is hun verbazing dan ook wanneer ze merken dat heel wat gecontacteerde coaches er geen punt van maken om mensen met depressie-klachten te behandelen. Hoewel ze bijvoorbeeld onmiddellijk zouden moeten doorverwijzen naar psychiaters of psychologen, beweren velen depressies te kunnen behandelen met dierentherapie, tekensessies of zelf ontwikkelde behandelingen.

Britt Van Marsenille: 'Wat mij opviel bij veel van die coaches, is dat er vaak in quotes wordt gesproken die wel goed zijn om ze op een scheurkalender te zetten, maar die eigenlijk de patiënt zelf geen stap verder helpen.'

Factcheck: Extreme content is veel te toegankelijk op Telegram
Er is de laatste tijd heel wat te doen rond jongeren die pest- en vechtvideo’s delen op kanalen als TikTok en Instagram. Als we het internet mogen geloven, dan zou het toch met name en vooral Telegram zijn waar gretig racistische, vrouwonvriendelijke en bloederige berichten, foto’s en video’s gepost worden. Blijkbaar is het ook algemeen geweten dat het criminele milieu graag en veel gebruik maakt van Telegram. Je kan je wel afvragen of de inhoud van sommige posts echt zo gortig is en zo gemakkelijk te raadplegen als soms beweerd wordt … als dan blijkbaar ook algemeen geweten is dat Telegram deze inhoud zo toegankelijk maakt.

Thomas duikt net daarom onder in de wereld van chatgroepen op deze berichtendienst en doet de ene onthutsende vaststelling na de andere. Zijn check leidt hem ook langs de politie, de substituut-procureur des Konings, het Europees parlement en de minister van Binnenlandse Zaken.

Thomas Vanderveken: 'Waar ik echt van stond te kijken, is dat je op het internet keiveel artikels vindt over de rare, de ranzige en de soms blijkbaar criminele kantjes van Telegram en dat daar tegelijk niemand iets lijkt tegen te doen of te kunnen doen.'

Factcheck: We springen te nonchalant om met onze wachtwoorden
Het is haast niet te geloven dat de top 5 van meest gebruikte wachtwoorden wereldwijd nog steeds bestaat uit 1234, 123456789, 12345678, admin en verrassing oh verrassing … 123456! Als je dan artikels tegenkomt die beweren dat we met z’n allen te nonchalant omspringen met onze wachtwoorden, klinkt dat uiteraard allesbehalve verrassend. Tegelijk valt de populariteit van die kinderlijk eenvoudige wachtwoorden niet te rijmen met de digitale tijden waarin we leven en waarin elke week wel een bericht in de pers waarschuwt voor de gevaren van hacking, phishing of andere vomen van online fraude. Precies daarom zoekt Jan uit of we inderdaad als Vlaming te nonchalant omspringen met onze paswoorden. En daarvoor schakelt hij de hulp in van een ethisch hacker en van een honderdtal kijkers. Slaagt de ethisch hacker erin om de wachtwoorden van de kijkers te kraken? Je ontdekt het in de voorlaatste aflevering van het vijfde seizoen van 'Factcheckers'.

Jan Van Looveren: 'Ik had honderd mensen uitgenodigd voor mijn eigen Homo Digitalis, een test waarbij ik eerst via allerlei stellingen probeerde te achterhalen hoe Vlamingen omspringen met hun wachtwoord. Daarna vroeg ik aan de deelnemers wie zijn of haar wachtwoord wilde laten kraken. Ofwel waren ze er zelf van overtuigd dat hun wachtwoord niet te kraken viel of ze hadden heel veel vertrouwen in onze goede bedoelingen … terecht uiteraard. Maar bijna iedereen ging ermee akkoord om de ethisch hacker los te laten op zijn wachtwoord.'

'Factcheckers', woensdag 15 mei om 20.45 uur op VRT 1.

Factcheckers op tv
Woensdag 22 mei 2024 om 20u50  »
VRT 1
In de laatste aflevering van dit seizoen trekken Britt, Jan en Thomas naar een woonzorgcentrum om er 24 uur lang mee te draaien met het personeel. Jan onderzoekt o.a. hoe goed AI is in het voorspellen van de uitslag van de koers en van de Oscars.
Donderdag 23 mei 2024 om 14u35  »
VRT 1
In de laatste aflevering van dit seizoen trekken Britt, Jan en Thomas naar een woonzorgcentrum om er 24 uur lang mee te draaien met het personeel. Jan onderzoekt o.a. hoe goed AI is in het voorspellen van de uitslag van de koers en van de Oscars.
Zondag 26 mei 2024 om 23u30  »
VRT 1
In de laatste aflevering van dit seizoen trekken Britt, Jan en Thomas naar een woonzorgcentrum om er 24 uur lang mee te draaien met het personeel. Jan onderzoekt o.a. hoe goed AI is in het voorspellen van de uitslag van de koers en van de Oscars.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Máxima' (Videoland)

Máxima verhuist naar Brussel om onder begeleiding van Thomas Wagenaar aan haar integratie te beginnen. Door zijn drukke agenda kan Willem-Alexander haar niet vaak opzoeken. Máxima voelt zich eenzaam en mist haar familie en vrienden, terwijl ze worstelt met haar loyaliteit aan haar vader en de kritische vragen van de pers. Wanneer daar ook nog een pijnlijke onthulling in een roddelblad bovenop komt, is de maat vol voor Máxima.

'Máxima', om 22.00 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 02:20
  Journaallus
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:50
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 22:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:15
  My Unique B&B
 • 01:25
  Geen uitzending
  10:45
  Sturm der Liebe
 • 01:10
  Geen uitzending
  13:50
  Fight for First: Excel Esports
 • 03:30
  JAG
  01:30
  Beverly Hills, 90210
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:05
  Geen uitzending
  02:30
  Neighbours: A New Chapter
 • 03:50
  Two and a Half Men
  02:20
  Border Security: America's Front Line
 • 01:20
  Geen uitzending
  01:40
  MasterChef UK
 • 01:00
  Geen uitzending
  07:35
  Mystery 101: Playing Dead
 • 03:00
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 03:57
  De ambachter
  05:55
  Sixties To Six
 • 03:40
  Hidden Gems
  02:25
  BBQ Vanavond?!
 • 01:45
  Tennis: Mutua Madrid Open 2024
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:10
  Dickensian
  02:40
  Father Brown
 • 02:45
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 23:45
  Buitenhof
  01:50
  Nieuwsuur
 • 03:46
  NOS Studio Sport Eredivisie
  01:28
  Plakshot