Nieuwe VPRO-reisserie 'Chinese Dromen' van Ruben Terlou

zaterdag 16 november 2019

In 'Chinese Dromen' reist documentairemaker en China-expert Ruben Terlou verder door China, gedreven door zijn niet aflatende fascinatie voor de Chinezen en met de snel veranderende maatschappij als kompas.

Net als in de eerdere series van Ruben staat ook nu het leven van de gewone Chinees centraal. In vloeiend Mandarijn voert hij persoonlijke gesprekken met de Chinezen die hij onderweg tegenkomt en toont hij de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.


De vier afleveringen van Rubens derde serie gaan over de dromen van de Chinezen; dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Daar naar kijkend wordt duidelijk hoe snel de ontwikkelingen in China onder het leiderschap van president Xi Jinping gaan en wat de invloed daarvan op het leven van de gewone man, vrouw en kind is. En is te zien dat dromen soms ook gewoon uit elkaar spatten of zelfs uitmonden in een nachtmerrie.

Vanwege zijn jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft Ruben toegang weten te krijgen tot bijzondere situaties en mensen die hij al jaren hoopte vast te leggen. Daarom toont 'Chinese Dromen' – juist in deze tijd van de handelsoorlog en stijgend wantrouwen jegens China – opnieuw een verrassend menselijk beeld van deze vaak onbegrepen grootmacht.

Aflevering 1: een kind voor de toekomst
Geen land ter wereld is zo met de toekomst van zijn kinderen bezig als China. Aan de welvarende oostkust ziet Ruben hoe ouders er alles aan doen hun kind een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Met kinderen van een internaat loopt Ruben een lange mars van veertig kilometer en spreekt over hun dromen. Hij spreekt met ouders die door de eenkindpolitiek één kind kregen en dat door het noodlot verloren. Ze vinden steun bij elkaar en delen hun zorgen over de afwezige toekomst; want wie gaat hen verzorgen als ze oud zijn?

'Chinese Dromen', vanaf zondag 17 november om 20.25 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Holland-België' (foto: RTL 4 - © RTL 2020)

Een team uit Vlaanderen onder leiding van Niels Destadsbader gaat een verbale strijd aan met een Nederlands team, geleid door Ruben Nicolai. Hoeveel kennen Vlamingen van Nederlandse gewoontes, uitdrukkingen en producten? Vandaag spelen naast Niels Destadsbader ook Katja Retsin en Wesley Sonck.

'Holland - Belgi', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers