RTL-zenders halen in Europa 45 miljoen euro op voor Hati

zaterdag 23 januari 2010

Kort na de zware aardbeving in Hati op 12 januari 2010, hebben de tv-kanalen en radiostations van de RTL Group in heel Europa hun kijkers en luisteraars opgeroepen om geld te doneren aan de slachtoffers van de ramp. Dat gebeurde via uitgebreide berichtgeving, grote liefdadigheidsshows, speciale trailercampagnes en op de talrijke websites. Dat resulteerde in een bedrag van meer dan 45 miljoen euro voor noodhulp en steun op lange termijn.

Gerhard Zeiler, CEO van RTL Group: 'Het schenken van aandacht en het verzamelen van donaties om mensen in nood te helpen, heeft een lange traditie in onze activiteiten. Door de populariteit van tv en radio hebben we een grote verantwoordelijkheid. En onze zenders en programmamanagers nemen deze verantwoordelijkheid heel serieus. Mijn dank gaat uit naar onze kijkers en luisteraars die zo gul geschonken hebben. Maar zeker ook naar onze medewerkers en verslaggevers die dit mogelijk hebben gemaakt.'


RTL Group haalt geld op via verschillende acties
Het vlaggenschip van RTL Nederland, RTL 4, heeft samen met de openbare omroep Nederland 1 en de commerciële zender SBS 6 een benefiet georganiseerd. Op donderdag werd tegelijkertijd op drie kanalen de show 'Nederland Helpt Haïti' uitgezonden waarvan 41,7 miljoen euro uit donaties werd opgehaald. De Nederlandse regering verdubbelde het bedrag, waardoor het totale bedrag van 83,4 miljoen euro kon worden doorgestuurd naar SHO, een consortium van verschillende organisaties. De meeste commerciële radiostations, waaronder Radio 538 van RTL Nederland, hebben ook hun steentje bijgedragen in een gezamenlijk initiatief.

In Spanje is Grupo Antena 3 - bestaande uit de belangrijkste tv-zender Antena 3 en de radiostations Onda Cero en Europa FM - begonnen met de Ayuda a Haití campagne. Binnen 48 uur haalde deze campagne zo'n 1,3 miljoen aan giften op.

In Duitsland is Mediengruppe RTL Deutschland gestart met een trailercampagne op de zenders RTL Television, Vox, N-TV en Super RTL. Tot nu toe is meer dan 1,9 miljoen euro geschonken door de kijkers. Ook heeft de liefdadigheidsstichting 'Stiftung RTL - Wir helfen Kindern eV' besloten om € 100.000 te bieden om de noodhulp te financieren, waardoor het totale bedrag meer dan 2 miljoen is. Onder anderen zullen de donaties van de kijkers worden gebruikt voor de wederopbouw van het weeshuis in Trichet, dat werd gesponsord door een RTL Spendenmarathon enkele jaren geleden en nu volledig werd verwoest tijdens de aardbeving.

In Frankrijk organiseren M6 en RTL Radio in samenwerking met de krant Le Figaro de campagne Sauvons les enfants d'Haïti. De opbrengst van het fonds zal worden beheerd door de Fondation de France en zal voornamelijk worden besteed aan de wederopbouw van onder anderen de weeshuizen, kleuterscholen, scholen en klinieken én het verstrekken van gratis gezondheidszorg.

Daarnaast heeft Groupe M6 ook een trailercampagne op haar zenders M6 en W9 sinds 15 januari, waarin de nieuwsankers oproepen om Unicef te ondersteunen. Afgelopen zondag heeft de voetbalwedstrijd tussen club Groupe M6's Girondins de Bordeaux tegen Olympique Marseille 33.000 euro opgebracht. Per verkocht ticket werd 1 euro doorgestort aan Unicef.

Vanaf dag één, en voor één week, is RTL Radio media-partner van de vereniging 'Medecins du Monde'. In elk van haar nieuwsbulletins en op de website van het station, zal RTL Radio haar luisteraars uitnodigen om te doneren voor Haïti.

RTL België en de publieke omroep voor Franssprekende bevolking van België, RTBF, organiseerde een gezamenlijk programma ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving. De show 'SOS Haïti' werd donderdag tegelijkertijd uitgezonden op RTL-TVI en La Une (RTBF). Hier werd 198.000 aan donaties voor verschillende hulporganisaties opgehaald. 'SOS Haïti' liep ook op de radiozender Bel RTL en op de website RTLinfo.be.

RTL Radio Deutschland, RTL Klub in Hongarije, RTL Televizija in Kroatië, Alpha TV in Griekenland en RTL Lëtzebuerg hebben ook uitvoerig gerapporteerd over de ramp.

De tv- en radiozenders van de RTL Group hebben uitgebreid verslag gebracht vanuit Haïti om de mensen bewust te maken van de noodzaak voor hulp aan de mensen van Haïti. De Amerikaanse correspondent van RTL Radio was een van de eerste journalisten ter plaatse. Verslaggevers van Mediengruppe RTL Deutschland zijn sinds 13 januari (een dag na de ramp) ter plaatse. Speciale correspondenten van RTL Nederland en RTL België maakten ook live reportages vanuit Haïti en interviewden ooggetuigen, overlevenden en medewerkers van humanitaire organisaties.

Persbericht RTL Group
http://www.rtl.be

DOSSIER: Help Hati - Radio 1212

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Frank Abagnale doet zich voor als arts, hoogleraar, advocaat en piloot, en niemand twijfelt ooit aan zijn kunnen. Maar intussen licht Frank, amper twintig jaar oud, iedereen op en verdwijnt hij keer op keer zonder een spoor achter te laten. Hij weet zijn slag te slaan in meer dan 26 landen, tot het FBI een internationale klopjacht opent.

'Catch Me If You Can', film uit 2002 met oa. Leonardo DiCaprio en Tom Hanks, om 20.30 uur bij VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  Het journaal
  19:40
  Het weer (avond)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:10
  De wereld van de Chinezen
 • 19:05
  De regel van 3S
  19:30
  De Blacklist: compilatie
 • 19:00
  VTM Nieuws 19 uur
  19:50
  Het weer
 • 18:30
  Blind Getrouwd - Australia
  19:50
  De Pfaffs
 • 19:00
  The Simpsons
  19:30
  Magnum P.I.
 • 19:05
  What We Do in the Shadows
  19:35
  All New Traffic Cops
 • 19:00
  Home: Avonturen met Tip & Oh
  19:15
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
 • 18:40
  SOS Piet
  19:15
  Sturm der Liebe
 • 18:50
  Komen eten
  19:40
  Huizenjagers
 • 18:45
  Love It or List It
  19:45
  Chateau Meiland
 • 18:50
  Special Victims Unit
  19:40
  Border Force USA: The Bridges
 • 18:55
  Saving Hope
  19:45
  Rizolli & Isles
 • 18:20
  In de Mix (magazine Njam)
  19:15
  Apero-Dining
 • 19:00
  Z-Extra Debat Zorgnet Icuro "Ziekenhuisfinanciering"
  20:00
  Z-Nieuws
 • 19:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  Een Uur Sorry Music
 • 18:59
  Tooldokter
  19:29
  Tuindouche 1
 • 19:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 18:37
  Formule 1: GP van Azerbeidzjan
  21:39
  Midmid
 • 19:00
  Midsomer murders
  20:00
  Miss Scarlet and the Duke
 • 18:50
  Desperate Housewives
  20:35
  Family Guy
 • 19:00
  Dino's Bezorgservice
 • 18:50
  BinnensteBuiten
  19:20
  De streken van Van Boven
 • 19:00
  Jeugdjournaal
  19:25
  First Dates (GB)