Europese Arabische nieuwszender in de maak

woensdag 13 juni 2007

De Europese commissie lanceert een opmerkelijk nieuw media-initiatief: een Europese nieuwszender die 24 uur op 24 in het Arabisch uitzendt. De definitieve goedkeuring van het plan werd aan Actua-TV bevestigd door het bevoegde Europees directoraat.

V


oor de Europese commissie moet de nieuwe zender zich een volledig internationaal profiel aanmeten. Inhoudelijk moet Europa centraal staan. Het programma is opgebouwd rond televisiejournaals, reportages, magazines, interviews, rechtstreekse uitzendingen, debatten, actuele onderwerpen, achtergrondinformatie en thematische analyses. Ook talkshows, spelletjes en ontspanning over actuele thema's van de EU zijn toegestaan.

De programma's over de Europese zaken moeten met name informatie geven over de politieke, economische, sociale en culturele actualiteit in de Europese Unie, de actualiteit, de rol en de beleidslijnen van de instellingen van de EU en hun impact op de landen en de burgers van de Unie en de rest van de wereld, de relaties tussen Europa en de rest van de wereld, in het bijzonder met het Midden-Oosten en de Maghreb, het leven van de inwoners van de EU-landen en de verschillende volkeren en culturen van de inwoners van de EU, en hun relaties met de rest van de wereld. De televisiezender zal daarbij beschikken over een totale editoriale vrijheid.

Europa wil met de zender duidelijk haar eigen perceptie versterken zowel binnen als buiten de Unie. De nieuwszender moet potentieel dagelijks 100 miljoen mensen bereiken waarvan er ook 5 miljoen kijken. Wie in aanmerking wil komen voor de opdracht, die geschat wordt op 5 miljoen euro, moet aantonen dat hij nu al dergelijk potentieel bereikt. Het gaat dus enkel om grote bestaande nieuwszenders zoals BBC World, France 24 (uitspreken: vingts-quatre), CNN maar ook Al-Jazeera.

Europa investeert al langer in haar relaties met de Midden-Oosten en de Magreb. En van de doelstellingen daarbij is via beter informatie en perceptievorming het risico op gewelddadige aanslagen te verminderen.

Meer hierover woensdag op Actua-TV.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'GR5' (foto: Eén - © VRT 2020)

De groep is uit elkaar gevallen nu Asim is opgedoken. Wanneer in Spa overnacht wordt bij de neef van Piet, wordt duidelijk dat Lisa's verblijf daar tijdens haar tocht traumatisch verliep. Zo leert een Duitse hiker kennen en vraagt hem om hen te vergezellen tot in Luxemburg. Dat steekt bij Michiel. En dan duikt een concreet spoor van Lisa op.

'GR5', om 20.40 uur op En.

Dossiers