VRT-directie en hoofdredactie reageren op Bracke-onthullingen

maandag 7 februari 2011

De hoofdredactie van de VRT verstuurde maandag een persbericht waarin ze haar standpunt bekendmaakt inzake de vele vragen die momenteel worden gesteld over de onpartijdigheid van de nieuwsdienst van de openbare omroep en haar journalisten. 'De activiteiten van Siegfried Bracke als ex-journalist van de Openbare Omroep doen veel stof opwaaien. Het spreekt voor zich dat zijn politieke nevenactiviteiten in de jaren 90 niet in overeenstemming zijn met het redactiestatuut.'

"Het redactiestatuut en de deontologische code zijn duidelijk: journalisten kunnen lid zijn van een politieke partij, dat is hun grondwettelijk recht, maar ze mogen geen externe activiteiten uitoefenen die de onpartijdigheid en professionele verslaggeving van VRT Nieuws ondermijnen. Ook om die reden moet een journalist toelating vragen aan de hoofdredactie voor hij een externe cumulatie mag uitoefenen. De hoofdredactie geeft nooit toestemming voor cumulatie bij activiteiten waar maar 1 standpunt aan bod komt of die eenzijdige, commerciële of politieke belangen vertegenwoordigen. Siegfried Bracke zegt in de media dat hij geen toelating heeft gevraagd. De hoofdredactie zou die ook nooit hebben gegeven, en distantieert zich van de feiten die gebeurd zijn.


Onpartijdigheid en waarheidsgetrouwheid zijn altijd al het baken geweest van VRT Nieuws, en de kern van de Openbare Omroep. De VRT-directie stelt samen met de VRThoofdredactie en de deontologische adviesraad dat de onafhankelijkheid van de VRTjournalisten voorop staat en inbreuken hierop zullen niet geduld worden."


Lees ook:
VRT plant rechtzetting voor fout Robin Ramaekers
VRT-hoofdredactie - Deontologische adviesraad VRT - VRT-directie
http://www.vrt.be
Meer artikels over Canvas

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

In de vroege jaren 1960, in volle Koude Oorlog, moeten CIA-agent Napoleon Solo en KGB-spion Illya Kuryakin samenwerken wanneer er een mysterieuze organisatie opduikt die het broze nucleaire machtsevenwicht tussen hun beider naties wil destabiliseren.

'The Man from U.N.C.L.E', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers