VRT brengt de troonswissel uitgebreid op radio en televisie

woensdag 17 juli 2013

Op zondag 21 juli geeft koning Albert de fakkel door aan kroonprins Filip. Dit is zeker en historisch moment waarvan het publiek geen moment van hoeft te missen.

De VRT volgt het gebeuren op de voet en brengt de ganse dag live en wereldwijd verslag uit op tv, op radio en online.


Voor het maken van de livebeelden voor televisie slaat de VRT de handen in elkaar met de RTBF, VTM en RTL. De VRT en RTBF capteren de beelden die door de vier zenders zullen uitgezonden worden, zij het dan elk met hun eigen omkadering.

De live-uitzending op Eén is zeker de blikvanger op 21 juli, maar ook Ketnet heeft aandacht voor de troonswissel aandacht in de wrap en een 'Karrewiet'-special.

Op de dag van de eedaflegging is VRT Nieuws er al vanaf 8.00 uur met een live-uitzending waarin Martine Tanghe vanuit studio 1 alle gebeurtenissen op de voet volgt. 'En', zegt Martine Tanghe, 'of je nu royalist of republikein bent speelt geen rol. De troonswissel is nieuws.' Naast gesprekken in de studio zal Martine ook geregeld overschakelen naar verslaggevers ter plaatse.

Na de documentaire 'Filip van België. Een prins op zoek naar zichzelf', om 14.30 uur krijgen de kijkers de rechtstreekse uitzending 'Koning Filip'. Van 16.00 uur vatten de nestor van de VRT-nieuwdienst, Jan Becaus én benjamin Hanne Decoutere post in een mobiele studio aan het Warandepark om de feestelijkheden van dichtbij te volgen.

Tevens zullen alle VRT-radionetten op 21 juli elk uur uitgebreide nieuwsbulletins brengen en passen ze hun reguliere programmering aan.

De beelden over de troonswissel zullen tot ver over onze landsgrenzen te zien zijn. BVN, de satellietzender van de VRT in het buitenland, zorgt ervoor dat de nieuwsuitzending van zondag wereldwijd live te volgen valt.

Via deredactie.be kunnen bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten ook de ganse dag de livestream volgen, zowel met als zonder omkadering. Die website houdt ook de sociale media in het oog en publiceert een ruime selectie aan tweets die zondag de wereld worden ingestuurd. Via de hashtag #koningfilip brengt VRT Nieuws verslag uit via de sociale media. Via #mijntroon kunnen mensen via Twitter op hun beurt foto’s doorsturen van hoe zij, bijvoorbeeld tijdens hun vakantie, de troonswissel volgden.

Foto: © Roger Mortelmans 2013


Lees ook:
VTM zondag helemaal in teken van troonswissel

DOSSIER: Troonsafstand Koning Albert II

volledig dossier
koningfilip

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

De familie Dreuning bestaat uit vader Ruud, moeder Irene en twee puberzoons. Zij geloven heilig in een strenge opvoeding. Ze zijn consequent en hanteren strikte regels. Houden de kinderen zich niet aan die regels dan volgt er straf. De familie Dreuning ruilt met de familie Zandman. Vader Victor en moeder Ilse zijn voorstanders van een vrije opvoeding. In dit gezin bestaan geen regels en creativiteit en zelfontplooiing zijn het belangrijkst.

'Jullie Huis, Onze Regels', om 22.25 uur op VIJF.

Dossiers