'Verkiezingen 06' bij de VRT op televisie

dinsdag 29 augustus 2006

De VRT-tv zal net als de andere VRT-media de verkiezingscampagne op de voet volgen, informatie en duiding brengen en de kijkers sensibiliseren en stimuleren om zich te mengen in het debat over de verkiezingen en de lokale en regionale politiek.

D


at gebeurt met de twee grote ZegNuZelf-programma's, het Campagnejournaal, extra en lange edities van Terzake, debatten in Woord tegen Woord en uiteraard ook met de grote verkiezingsshow op 8 oktober. Daarnaast zullen ook de andere nieuwsprogramma's (Koppen, De zevende dag, Karrewiet) ieder vanuit hun specifieke opdracht en invalshoeken de (verkiezings)actualiteit volgen.

Het Campagnejournaal

Van zondag 10 september tot zaterdag 7 oktober bevat elk 7 uur-Journaal een Campagnejournaal. Deze aparte rubriek, die vooral wordt gevoed vanuit de regionale multimediale verkiezingsredacties (zie pagina 3) brengt dagelijks het belangrijkste verkiezingsnieuws en onderzoekt wat er overal te lande zoal gebeurt in de aanloop naar de verkiezingen. Het gaat daarbij om regionaal en lokaal verkiezingsnieuws met voldoende nationale relevantie.
Coördinatie: Erik Wijnen.

Terzake 06

Tussen 18 tot 29 september brengt Canvas van maandag tot vrijdag Terzake 06, een discussieprogramma rond de verkiezingen van 8 oktober. Het programma duurt 35 minuten,  sluit aan bij een korte versie van het reguliere Terzake en loopt van ongeveer 20.35 u. tot 21.10 u.
Terzake 06 gaat rechtstreeks vanuit 10 Vlaamse gemeenten, waar bij de verkiezingen  discussies en debatten lopen die ook voor alle andere gemeenten van Vlaanderen boeiend zijn. Omdat de thema's en problemen zeer herkenbaar zijn, omdat de inzet van de verkiezingen er groter is dan elders, of omdat de hoofdrolspelers politici zijn die op 8 oktober meer dan anderen hun nek uitsteken.
Twee voorbeelden:
In Gent is de lijsttrekker van de CD&V een neofiet, een nobele onbekende, die het opneemt tegen BV's à la Freya Van den Bossche en zelfs Guy Verhofstadt. Een mission impossible of net een heel slimme zet? Wordt de BV-cultuur op 8 oktober teruggefloten?
In Beringen is de socialistische schepen Selahatin Koçak – intussen een BV – zonder twijfel de meest populaire politicus. Toch is hij geen lijsttrekker, want  - zo zegt de SP-A - een Turk als burgemeester in een Vlaamse gemeente, tja…
Voor elke aflevering heeft het onderzoeksbureau Fé onderzocht wat de bevolking denkt over de discussiethema's en hoe het zit met imago en perceptie van de hoofdrolspelers.
Aan tafel én in het sprekend publiek zitten betrokkenen, waarnemers en professor Carl de Vos (Ugent).
Siegfried Bracke en Kathleen Cools zijn de ankers.

Terzake 06 XL
In de week vóór de verkiezingen ziet Terzake het groots. Niet het gebruikelijke half uur, maar bijna een vol uur Terzake, volledig gewijd aan de verkiezingen, van maandag tot vrijdag, tussen 20.15 u. en 21.10 u. Terzake extra large dus.

Vanuit de lounge van de verkiezingsstudio telt Terzake 06 XL af naar 8 oktober. Het programma zoekt een antwoord op vragen als: wat leeft er in Vlaanderen in de week voor de verkiezingen, én waar gaan die verkiezingen nu eigenlijk over? En ook: wat maakt ze anders dan andere verkiezingen?

Met reporters overal in te lande, met politici én publiek in de studio geeft Terzake 06 XL elke dag een uitgebreide stand van zaken van de campagne. Wat gebeurt er in de steden, wat gebeurt er op het platteland, en wat gebeurt er over de taalgrens? Wat doen de nationale tenoren, maar ook: wat doet de lokale politicus wiens bekendheid niet verder reikt dan zijn gemeentegrens? Wat is de inzet? Wie kan wat winnen, wie kan wat verliezen? Hoe beïnvloedt de actualiteit van de dag de kiesstrijd? En valt er nog wat te lachen tijdens een campagne op het scherp van de snee?

Siegfried Bracke en Kathleen Cools ontvangen de gasten in de studio: de politici, de opiniemakers en het kiespubliek. Ze doen hun zeg, in interviews en debatten. Terzake 06 XL gaat ook rechtstreeks naar de plekken waar het campagnenieuws van de dag te rapen valt. En er zijn natuurlijk reportages over die dingen uit de campagne die je beter kan laten zien, dan er over te praten.

Terzake 06 XL zal er overigens niet alleen op televisie zijn. Op de verkiezings-subsite van vrtnieuws.net  kan de internetgebruiker de uitzending (her)bekijken. Er komt ook een weblog met dagelijks vers commentaar, van de 'watchers' van Terzake 06 XL en van het publiek.

Terzake 06 XL wordt in die cruciale week voor de verkiezingen een onmisbare gids voor de campagne.

Woord tegen Woord
In de laatste week voor de verkiezingen gaat het erom spannen. De kandidaten beginnen aan hun eindspurt naar 8 oktober. Hét moment voor stevige debatten – zeg nu zelf! Van maandag 2 tot vrijdag 6 oktober zet Woord tegen Woord de kandidaten tegenover elkaar. Op Eén, rond de klok van 22.30 u. Telkens vanuit een Vlaamse provinciehoofdstad.

Inhoud van de discussie: de mening van de Vlamingen zoals we die in de drie voorbije weken hebben leren kennen via de verschillende peilingen en via de Tevredenheidsenquête. De kijker bepaalt dus de agenda van de komende verkiezingen!

In elke provincie neemt Woord tegen Woord enkele gemeenten onder de loep. Met een groot stadsdebat, over die stad waar de verkiezingsstrijd het spannendst wordt.

Opvallend bij deze stembusslag is het aantal nieuwe kandidaten dat familie is van oude rotten in het vak. Zonen, dochters, kleinkinderen, neven en tantes voelen zich blijkbaar in dichte drommen geroepen tot de gemeentepolitiek. Woord tegen Woord zet deze nieuwe gezichten tegenover elkaar en test hun overtuiging en discussievaardigheid. Fris van de lever. In het bad en zwemmen!

Ook opvallend: nieuwe of relatief onervaren gezichten als lijsttrekker, gesteund door nationale kopstukken als lijstduwer. Running Mates: Woord tegen Woord brengt ze bij elkaar voor een twee-aan-twee-debat.

En Woord tegen Woord vraagt oude rotten in het vak, die boven het gewoel uitsteken, om wijze en bedachtzame commentaar.

Presentatie: Goedele Devroy, Goedele Wachters en Annelies Beck
 
Karrewiet

Ook Karrewiet, het actualiteitsmagazine voor 9 tot 12-jarigen, rapporteert over de gemeente-en provincieverkiezingen. Kinderen mogen nog niet gaan stemmen, maar wie er bij de volgende verkiezingen aan de macht komt in hun gemeente, kan ook voor hen belang hebben. Dat wil Karrewiet duidelijk maken op een leuke manier en op kindermaat. Een meerkeuzevragenlijst op de website helpt daarbij:

"In mijn gemeente kan ik veilig met de fiets rijden?"
"In de bibliotheek van mijn gemeente vind ik veel leuke boeken?"

Het zijn maar enkele van de 15 meerkeuzevraagjes die kinderen kunnen beantwoorden op de website van Karrewiet. Het zijn vraagjes die ook meteen duidelijk maken hoe burgemeester en schepen hun dagdagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

De antwoorden op de vragen geven een indicatie van de tevredenheid van de kinderen over hun gemeente. Karrewiet zal de resultaten gebruiken om poolshoogte te gaan nemen in enkele gemeenten en daar verslag van uit te brengen. Daarnaast komen er ook andere verkiezingsonderwerpen aan bod, afhankelijk van de actualiteit van dag. In de reportages wordt ook verwezen naar http://www.karrewiet.be/ , waar de kinderen meer info en links kunnen vinden over de verkiezingen.

Vanaf 10 september staan de vragen op de website. Twee weken voor de verkiezingen begint de uitzending van de verkiezingsreportages.

De zevende dag & Koppen
Ook De zevende dag en Koppen besteden binnen de bestaande formats aandacht aan de verkiezingsactualiteit. In De zevende dag is er extra aandacht voor de provincieraadsverkiezingen en voor de verkiezingsstrijd in Brussel en Wallonië. Koppen besteed aandacht aan interessante kandidaten.
 
Verkiezingen 06: de Verkiezingsshow

Op de verkiezingsdag zondag 8 oktober gaat de VRT naar de plaatsen waar het nieuws gebeurt en op het moment dat het gebeurt. Zo heeft de Nieuwsdienst een vaste stek in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare. Daarnaast zijn er overal in Vlaanderen ploegen op pad om de stembusgang te volgen. In verrassende reportages en live gesprekken wordt gepeild naar de lokale inzet. De eerste resultaten worden besproken en we blikken vooruit naar de vorming van nieuwe coalities. Ook in Brussel en Wallonië volgen we de lokale verkiezingen ter plekke.

Het zenuwcentrum van de Verkiezingsshow is Studio 5 in het Omroepcentrum. Gastvrouw is Martine Tanghe. Van Ivan De Vadder krijgt de kijker als eerste de uitslagen, de namen van de winnaars en de verliezers. Kris Deschouwer analyseert, geeft duiding en wijst op trends. 

's Avonds leidt Siegfried Bracke het Kopstukkendebat. Hoe verklaren de partijkopstukken de winst of het verlies van hun partij? Welke conclusies trekken zij uit de resultaten?

De Verkiezingsshow begint om 12 uur 's middags. Het einde is voorzien rond middernacht. Journaals zijn er om 13u, 18u, 19u en om 23u. Om het uur zijn er korte nieuwsflashes met het meest recente nieuws.  Canvas brengt het verkiezingsnieuws in het 8 uur-Journaal.

Tijdens de nacht van zondag 8 op maandag 9 oktober kan de wakkere burger voor de meest recente informatie terecht bij de radionetten en online bij Teletekst en vrtnieuws.net. Of hij kan sms'en naar 3490 voor de resultaten in om het even welke gemeente.

Omdat er 's nachts nog druk onderhandeld wordt over de nieuwe coalities, is de televisienieuwsdienst er op maandag 9 oktober vanaf 7 uur opnieuw met ochtendjournaals. Het uitgebreide middagjournaal is er die dag uitzonderlijk om 12.00u. Om 13.00 u is er nog een korte samenvatting van het nieuws gevolgd door het traditionele Voorzittersdebat, dat simultaan op Eén en op Radio 1 wordt uitgezonden.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

De patiënt van Addison en Pete komt in een driehoeksverhouding terecht met haar zus en schoonbroer. Ondertussen proberen Cooper en Sam een gezin ervan te overtuigen dat de gezondheid van hun zoon belangrijker is dan zijn succesvolle sportcarrière.

'Private Practice', om 23.45 uur op VTM.

Dossiers