TV-Visie interview : Helena (X Factor)

vrijdag 14 oktober 2005

Wanneer je als journalist met X Factor-kandidate Helena praat, merk je al vrij snel dat Helena met heel veel passie over haar liefde voor muziek praat. Nadat ze de tijdens de allereerste uitzending bij de gebuisden van X Factor zat, werd ze tijdens uitzending nummer 2 door kijkend Vlaanderen méér dan terecht naar de derde aflevering gestuurd. Want dat Helena kan zingen, daar bestaat niet de minste twijfel over. Alleen is er nog steeds discussie over haar Star Quality. "Het is aan het komen", zegt jurylid Jean Blaute. Onze reporter Bart Liekens had na de derde uitzending een uitgebreide babbel met spraakwaterval Helena over haar X Factor ervaring tijdens live-show nummer 2.


ONG>Helena, deze keer ben je niet bij de gebuisden.
Gelukkig maar. De voorbije week was het gebuisd zijn toch een zeer harde noot om te kraken. Ik heb er wel degelijk een week van afgezien. Maar vandaag had ik het niet zo erg gevonden om het nummer nog een keertje te brengen. Het was namelijk een nummer uit de 1000. Ik had al tegen mijn backingvocals gezegd: "If we are lucky today, we can sing it twice" (lacht). Eén van hen was namelijk Engelstalig.

Was de kritiek van vorige week dan zo erg?
Ik ben toch hard aan mezelf beginnen te twijfelen. Duizenden vragen komen in je op, wanneer je te horen krijgt dat je bij de 2 mensen bent, die het minst aantal stemmen heeft. Als deelneemster van X Factor sta je daar naakt en kwetsbaar. Ik twijfelde er soms aan of de gemiddelde Vlaming mij wel interessant genoeg vond.

Waarin verschilt de Helena van vorige week met de Helena van deze week?
Ik heb minder op veilig gespeeld. Letterlijk dan omdat ik van alles ben beginnen te gaan zingen wat niet voorbereid was. Ik heb alle remmen losgelaten. En dat is in anderhalve minuut niet zo gemakkelijk om te doen. Dan heb je vooral het gevoel dat kijkend Vlaanderen je met een vergrootglas aan het bekijken is.

Er is veel te doen over jouw Star Quality. Ik hoorde je daarnet nog met Jean Blaute er over bezig in de wandelgangen. Hoe moeilijk is het om deze kant van jezelf te tonen?
Hetgeen ik versta onder Star Quality is tonen hetgeen in je zit. En ik twijfel daar helemaal niet aan dat "het op de voorgrond" treden diep in mijn verscholen zit. Maar door al die jaren heen, ben ik op dat gebied vrij geconditioneerd geraakt. Ik heb deze kant van mezelf te lang in bedwang moeten houden door conservatorium te volgen, les te geven en backings te doen. In de loop van X Factor is die kant van mezelf terug aan het loskomen. En dat doet me enorm véél plezier!

Overheerst na vandaag vooral de opluchting?
Toch wel. Ik denk dat ik volgende week vooral mentale rust ga krijgen. Een deelname aan X Factor is op mentaal vlak toch niet te onderschatten. Ik ben op zangvlak al wel wat gewoon. Maar in dit programma ben je als kandidaat vrij kwetsbaar. Je moest eens weten hoeveel mensen mij goed bedoelde goede raad de afgelopen weken hebben gegeven. Mensen bedoelen het vaak goed, maar ze zorgen er onrechtstreeks voor dat je aan jezelf begint te twijfelen. Ik ben daarenboven nog eens iemand die vrij emotioneel is van aard en alle commentaren in zich opneemt.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Elke stad heeft pendelaars die elke dag naar de stad trekken, maar er zijn nog onverwachte pendelaars: wilde dieren die elke dag de stad intrekken op zoek naar voedsel. In deze aflevering ontdekken we dat deze dieren om te overleven met één poot in de wildernis moeten staan en met de andere in de stad. Voorbeelden hiervan zijn de zwartvoetpinguïn, het nijlpaard en de zwarte beer.

Driedelige BBC-natuurdocumentairereeks waarin onze steden bekeken worden vanuit het perspectief van de (wilde) dieren die erin leven.

'Wild Metropolis', om 21.05 uur op Canvas

Dossiers