Opnieuw Hitler-rel voor Canvas

dinsdag 25 november 2008

Canvas heeft opnieuw prijs. Een advertentie voor het alternatieve reisprogramma 'Weg met De Soete', eind oktober in Flair, heeft kwaad bloed gezet bij enkele Joodse organisaties in ons land. Presentator Tomas De Soete is in de reclameboodschap verkleed als Adolf Hitler in slip.

B


ij de advertentie staat nog een boodschap: 'Test het zelf, dit is het eerste beeld dat je tegenkomt als je op Google Duitser intikt. Ontdek het echte Europa en niet de clichés.' De koepel van Franstalige Joodse organisaties, het CCOJB, pikt dit niet en legt klacht neer bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Volgens de organisatie 'recidiveert' de VRT Hitler en heeft Canvas 'een ongeneeslijke voorkeur voor een mengeling van misselijkmakende smaken'. Carl Decaluwé van de CD&V reageerde al op het incident en vindt dat de advertentie 'niet had mogen verschijnen'.

De VRT verdedigt de advertentie en beweert dat ze, na het incident met 'Plat Préféré' rond het lievelingsgerecht van Hitler absoluut geen olie op het vuur wilde gooien. Blijkt dat de advertenties na de heisa rond het programma van Jeroen Meus geannuleerd werden, maar dat verschillende tijdschrijften toen al in druk waren, waardoor de reclameboodschap toch nog verscheen. Volgens woordvoerster Anne Stroobants is bij het verschijnen van de advertentie eind oktober nooit een klacht bij de omroep is binnengelopen.


Lees ook:
Opschudding rond Hitler-aflevering van 'Plat Préféré'

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De detectie naar kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Dat kunnen Kristien, Sanghita en Abbas uit eerste hand getuigen. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven duiding.

'Als Je Eens Wist', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers