Najaar VTM: 'Pubers van Streek'

woensdag 5 september 2012

Twee balorige Vlaamse pubers, waarvan de ouders het even niet meer zien zitten, gaan meeleven in een streng gastgezin. De ouders hopen zo dat hun puber tot inkeer komt en wat meer respect krijgt voor hen en hun omgeving.

Is hun verblijf een 'lesson for life' en moeten ze hun puber-waarden bijstellen?


Met 'Pubers van Streek' trekt VTM vanaf donderdag 6 september elke week naar tot de verbeelding sprekende landen op deze aardbol: Zuid-Afrika, China, Amerika, Senegal en India. Elke aflevering worden twee Vlaamse onhandelbare pubers die elkaar niet kennen 10 dagen ondergedompeld in de regels en routines van een buitenlands gastgezin.

De soms luie en verwende pubers ondervinden al snel aan den lijve de dagelijkse discipline, opvoeding en structuur waarmee de gastouders hun gezin runnen. Makkelijk is dat niet voor de tieners, maar evenmin voor de ouders die eraan gewend zijn dat hun bevelen zonder morren en met het nodige respect uitgevoerd worden. Hun strikte regels over roken, drank, huiswerk en seks voor het huwelijk, leiden vaak tot onvermijdelijke confrontaties tussen de pubers en hun ‘nieuwe’ ouders.

De duidelijk afgebakende grenzen en strenge huishoudroutines zorgen voor een emotionele rollercoaster. De balorige pubers verwerven nieuwe inzichten, goedschiks of kwaadschiks, en dat leidt tot kantelpunten in hun gedrag. Door weggerukt te zijn uit hun vertrouwde omgeving en niet altijd gewoon maar hun zin te kunnen doen, beseffen de pubers geleidelijk aan hoe weinig zij zich thuis inzetten voor hun gezin en hoe respectloos zij hun eigen ouders soms behandelen. 'Pubers van Streek' (foto: VTM - © VMMa 2012)

Zo wordt dit avontuur een persoonlijke levensles wanneer de tieners de voordelen van een goed gezinsleven herontdekken. De hereniging met hun eigen ouders is telkens emotioneel en maakt plaats voor het maken van eeuwige beloftes om het anders aan te pakken. Enige tijd later zien we hoe het met de pubers gaat. Hoe kijken zij en hun ouders terug op deze ervaring en hebben de levenslessen een blijvend effect in hun gezin?

Wie wil bewijzen dat het op het thuisfront nog lang zo slecht niet is, bedenkt alvast een vrijblijvend creatief doch dwingend excuus om zijn puberende huisgenoten vanaf donderdag 6 september 2012  om 20.30 voor de buis te krijgen voor dit programma.

Aflevering 1: Sam en Dane bij de familie Coetzee in Zuid-Afrika (Middelburg)
Sam (17) is een harde tante. 'Ik ga laten zien dat ze me ginder niet kunnen breken': met dit idee vertrekt ze naar haar gastgezin. De 17-jarige Dane is evenmin een lieverdje. Hij gaat al maanden niet naar school. Bovendien negeert hij zijn moeder Jenny volledig, behalve wanneer er ruzie in de lucht hangt. Samen stappen Sam en Dane naar de gate waar voor hen een heus avontuur van start gaat.

Vader Petri van de familie Coetzee uit Middelburg (Zuid-Afrika) heeft als predikant het respect van de hele gemeenschap en verwacht dit dan ook van zijn vier kinderen. Het gezin ontvangt Dane en Sam met open armen, maar vader en moeder Coetzee verwachten wel al snel gehoorzaamheid van dit puberduo. In België verzamelt Sam strafstudies voor roken op school en in Zuid-Afrika is ze niet meteen/ van plan om haar houding hierover aan te passen. Dane doet maar al te graag mee, maar hun gedrag blijft niet onopgemerkt.

De familie Coetzee gelooft echter dat een goede dialoog het antwoord is om door te dringen tot de tieners en hen te veranderen. Verbazingwekkend genoeg, staan Sam en Dane versteld van deze aanpak. Bij dit gezin ervaren ze de warmte die een familie hoort uit te stralen en maken een switch van 180 graden. De samenhorigheid bereikt een hoogtepunt tijdens de laatste dagen van hun verblijf, maar dan volgt het afscheid en de confrontatie met de thuissituatie.

'Pubers van Streek', vanaf 6 september elke donderdag om 20.30 uur bij VTM.


DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Special Forces' (VTM)

Een nieuwe lichting bekende Vlamingen begint aan het grootste avontuur van hun leven. Met de 'shock and awe'-methode halen de Special Forces-instructeurs de rekruten meteen uit hun comfortzone. Vanop een vissersboot moeten ze namelijk allemaal in de oceaan springen, met als doel gezamenlijk de Zuid-Afrikaanse kust te bereiken.

'Special Forces', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  radio2 op VRT 1: ann&daan
  00:20
  Journaallus
 • 07:30
  Ketnet Junior
  00:20
  Nachtlus
 • 10:45
  Royals Next Door
  21:00
  Geen uitzending
 • 09:50
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 10:40
  Geen uitzending
  01:00
  Ambulance
 • 09:05
  Geen uitzending
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 09:00
  Geen uitzending
  14:00
  The Island with Bear Grylls
 • 10:25
  JAG
  01:40
  Beverly Hills, 90210
 • 10:00
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 10:00
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 10:10
  FBI
  02:35
  Neighbours: A New Chapter
 • 10:20
  NCIS: Los Angeles
  01:10
  Hawaii Five-0
 • 10:05
  The Block NZ
  02:00
  MasterChef UK
 • 10:30
  Forensic Files II
  05:00
  Geen uitzending
 • 10:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:48
  Tooldokter
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 10:50
  Ware Delicatessen
  02:25
  De Garde van Gert
 • 09:55
  Premier League
  08:59
  Wordt aangekondigd
 • 10:30
  Call the Midwife
  02:55
  The Madame Blanc Mysteries
 • 10:46
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 10:09
  Buitenhof
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 10:51
  Pim & Pom
  01:56
  Tiki Taka Touzani