Najaar En: Vlaamse primetime met 15 nieuwe titels

dinsdag 7 augustus 2012

In het centraal station van Antwerpen heeft Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, dinsdag het najaar van Eén voorgesteld aan de pers.

Het eerste VRT-net blijft uitgaan van zijn eigen kracht, maar zet vanaf dit najaar nog sterker in op programma’s van bij ons, onder meer met een maximaal Vlaamse primetime. De vaste waarden zijn opnieuw van de partij, maar tegelijkertijd is er bij Eén met maar liefst vijftien fonkelnieuwe titels ook ruimte voor innovatie.


Vooraleer Jean Philip De Tender zijn plannen voor het najaar van Eén uiteenzette, blikte hij terug op de eerste helft van het jaar. Het marktaandeel van Eén heeft de afgelopen jaren alle verwachtingen overtroffen en dat was ook nu niet anders, met een marktaandeel van 34,2 procent over 24 uur en 38,7 procent in primetime voor de periode van januari tot en met mei. Eén begint dus met een flinke bonus aan het nieuwe en ongetwijfeld boeiende televisieseizoen dat eraan zit te komen.

Volledig Vlaamse primetime
Het nieuwe seizoen van Eén gaat van start op maandag 27 augustus. De grootste televisiezender van Vlaanderen blijft in het najaar zijn eigen koers varen, maar werd wel kritisch tegen het licht gehouden. De sterke punten werden daarbij nog versterkt en zwakke punten werden aangepakt, zodat Eén helemaal klaar is voor het najaar.

De opvallendste wijziging is wellicht dat Eén in primetime voluit gaat voor nieuwe Vlaamse programma’s. Netmanager Jean Philip De Tender: 'In primetime, van 18.00 tot 22.30 uur, kiezen we maximaal voor nieuwe Vlaamse programma’s. Dat is het moment waarop de meeste mensen televisie kijken en dat is het moment waarop Eén er met programma’s van eigen bodem wil zijn. Alleen op vrijdag maken we een uitzondering voor de betere internationale detectives, die erg gesmaakt worden door de kijker.'

De sterktes van Eén worden nog verder versterkt. Zo blijft een horizontale programmering belangrijk, met duidelijke vaste afspraken voor de kijker. Dit najaar komt daar nog een nieuwe vaste afspraak bij met het gloednieuwe journaal van 22.15 uur, een kort, dynamisch en snedig 'journaal' dat een nog groter deel van het publiek in staat stelt het laatste journaal mee te pikken en helemaal mee te zijn met het nieuws van de dag.

Ook de ijzersterke programmering rond de journaals van 18.00 en 19.00 uur blijft een belangrijke pijler. Die vooravond, met publiekslievelingen als 'Dagelijkse kost' en 'Blokken', wordt nog versterkt door de komst van het nieuwe, dagverse en huisgemaakte magazine Iedereen beroemd.

Live en Actueel

Ten slotte zal Eén nog meer dan nu inzetten op live uitgezonden en actuele televisie. 'Villa Vanthilt', 'Volt' en 'Ook getest op mensen' zijn voorbeelden van programma’s die nu al helemaal live gaan, maar in het najaar komt daar ook de nieuwe avondshow van Tomas De Soete en Freek Braeckman bij. Ook in 'Iedereen beroemd' speelt de actualiteit een centrale rol.

Vijftien nieuwe titels

Eén blijft dezelfde koers varen, maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor vernieuwing. Het beste bewijs zijn de vijftien nieuwe Vlaamse titels waar de zender dit najaar mee uitpakt. Het nieuwe dagelijkse magazine 'Iedereen beroemd', dat van start gaat op 27 augustus, en de nieuwe avondshow van Tomas De Soete en Freek Braeckman werden al eerder genoemd, maar er is meer. Van maandag 27 augustus tot en met eind december verwent Eén de kijker ook met de volgende nieuwe programma’s:

Vlaamse topfictie

Liefhebbers van Vlaamse topfictie worden dit najaar op hun wenken bediend. Op dinsdag 4 september gaat 'De Vijfhoek' van start, een David tegen Goliath-verhaal met Marieke Dilles in de hoofdrol, dat zich afspeelt in een karakteristieke Brusselse wijk. De wijk wordt bedreigd door een bouwproject, maar aanvankelijk zijn de bewoners te druk bezig met hun eigen levens om er aandacht aan te schenken. Maar wanneer de dreiging concreter wordt, slaan ze de handen in elkaar om hun huis en thuis te redden.

Na afloop van 'De Vijfhoek' komt op dinsdag het Ecofin-team in actie, in de nieuwe fictiereeks 'Wolven'. Daarin bindt de fraudecel van de gerechtelijke politie de strijd aan met criminelen die op grote schaal misbruik maken van het financiële en economische systeem. De hoofdrollen worden vertolkt door Axel Daeseleire, Gene Bervoets, Lotte Pinoy, Simone Milsdochter en Maarten Goffin.

Vanaf 9 september staat 'The spiral' garant voor een spannende zondagavond. De internationale krimireeks, waarin Vlaamse acteurs als Johan Leysen, Lien Van de Kelder, Johan Van Assche en Thomas Ryckewaert zij aan zij acteren met gevestigde waarden uit het buitenland, worden op een en dezelfde dag zes wereldberoemde kunstwerken gestolen in musea in zes Europese landen.

Later dit najaar zitten de kijkers op zondag goed voor 'Quiz me quick', de nu al veelgeprezen nieuwe fictiereeks van Bart De Pauw. Die vertelt het verhaal van Nick, Roger, Luc, Armand en Lennon, vijf heel verschillende mensen die elkaar toevallig tijdens een caféquiz leren kennen. Tot hun verbazing doen ze het uitstekend en dat zet hen aan het dromen. Wietse Tanghe, Dirk Van Dijck, Tom Audenaert, Jos Verbist, Pieter Piron, Liesa Naert en Tine Embrechts nemen de hoofdrollen voor hun rekening.

Ook op zondag tekenen fictiespecialisten Ward Hulselmans en Frank Van Mechelen en een topcast met onder meer Filip Peeters, An Miller, Jo De Meyere, Koen De Bouw en nog vele anderen present voor het ongemeen spannende Salamander. Daarin worden 66 strategische kluizen gekraakt in een kleine private familiebank in Brussel. Enkel de kluizen van een select groepje machtshebbers werd leeggeroofd. In de paniek die ontstaat, besluiten de gedupeerden de kraak te verzwijgen, maar dat is buiten politie-inspecteur Paul Gerardi gerekend.

Maatschappelijke thema's

In 'Beroepen zonder grenzen', dat op maandag wordt uitgezonden, trekken elke aflevering vier collega’s samen naar een andere uithoek van de wereld om hun vaste job een week lang in een compleet nieuwe omgeving uit te oefenen. Het resultaat is een authentieke reeks over de werkomstandigheden van duizenden mensen ter wereld, die de stiel van de Vlaamse deelnemers in perspectief plaatst.

Op donderdag geeft 'Ik leef verder' een gezicht aan mensen die wachten op een orgaan en orgaandonoren. Hoewel je in België sowieso donor bent, staan zo’n 1 300 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Ongeveer een derde van hen zal sterven door een tekort aan donoren. Ik leef verder brengt een hoopvol verhaal over nieuw leven, een tweede leven, hoop op leven en de wil om verder te leven.

In 'Tot aan de maan' en terug trekt Annick Ruyts op donderdag de wijde wereld in, deze keer op zoek naar Vlamingen in het verre buitenland. Dat doet ze niet alleen, want op elke reis neemt ze een familielid of vriend mee van de mensen die ze gaat bezoeken. Haar reisgenoten zijn mensen die nog niet veel gereisd hebben of de reis zonder haar nooit zouden maken. Tot aan de maan en terug toont ontroerende ontmoetingen, maar registreert ook hoe er een wereld opengaat wanneer iemand voor het eerst een vreemd continent bereist.

Spel en entertainment
Vanaf donderdag 6 september brengt Brahim twee totaal verschillende werelden en generaties bij elkaar in 'In de mix'. Daarin maakt elke week een hiphopper kennis met een gevestigde artiest zoals Rita Deneve, Bart Kaëll of Raymond van het Groenewoud. De leefwereld van de hiphoppers en de bekende artiesten ligt vaak oneindig ver van elkaar, maar ze delen één grote liefde: de liefde voor muziek. Aan het einde van de aflevering brengen de artiesten voor elkaar een versie van de hit van de ander in hun eigen muziekstijl, en dat leidt niet zelden tot pakkende momenten.

Vroeger of later? Dat wil Luc Appermont vanaf 1 september van zijn kandidaten weten in het gelijknamige sfeervolle spelprogramma op zaterdagavond. Daarin legt hij een panel van bekende Vlamingen een reeks gebeurtenissen voor uit de populaire cultuur. Leuk om weer even bij stil te staan, maar voor de kandidaten in de studio hangt er ook een vraag aan vast. In welk jaar gebeurde dat nu ook alweer? Was het nu vroeger? Of later?

Op zondag presenteert Bart De Pauw de nieuwe quiz 'Twee tot de zesde macht', waarin twee ploegen van onbekende Vlamingen het opnemen tegen twee BV’s. Die twee bekende Vlamingen worden elke week geselecteerd uit een poule van zes: de zesde macht. Helaas voor de onbekende kandidaten zijn de BV’s niet geneigd hen aan de overwinning te helpen, integendeel.

Ook nieuw in't weekend
Op zaterdag kiest Eén behalve voor spel ook voor humor, met het gloednieuwe huisgemaakte humorprogramma 'Loslopend wild'. Dat stort zich vol overgave in de hectiek van het dagelijkse leven en brengt situatiehumor over hoe vrouwen en mannen rondom hen zich door allerlei grappige maar herkenbare situaties worstelen.

Wanneer het buiten kouder wordt, bergt Bartel Van Riet zijn schop in 'Groenland' enkele maanden op en nemen Eva Daeleman en Caroline Verbrugghe het op zondag van hem over
met het nieuwe lifestyleprogramma 'Fabriek Romantiek'. Daarin gaan ze op zoek naar originele spullen en inspirerende plekken en deinzen ze er niet voor terug om zelf creatief uit de hoek te komen.

Nieuwe reeksen

Verder brengt Eén dit najaar nieuwe reeksen van een aantal bestaande titels. In een nieuwe en derde reeks van 'Eeuwige roem', in Scandinavië al vijf seizoenen een hit, stelt Bruno Wyndaele vanaf maandag 3 september twaalf voormalige topsporters op de proef. De twaalf hebben tijdens hun carrière een indrukwekkend palmares opgebouwd, maar wie van hen maakt aanspraak op eeuwige roem?

Vanaf 1 september zorgt de twee reeks van 'Hoe is het zover kunnen komen?' voor de vrolijke noot op zaterdagavond. En op zondag gaat 'Geert Hoste in Wonderland' op zoek naar onderwerpen voor de twintigste nieuwjaarsconference van Geert Hoste op Eén.

Vaste waarden
Behalve de nieuwe titels zijn alle vaste waarden van Eén dit najaar opnieuw op post. Nieuws en informatie staan bovenaan de agenda en komen op Eén uitgebreid aan bod in de vier journaals per dag, 'De zevende dag', 'Koppen', 'Koppen XL', de avondshow met Tomas en Freek en een uitgebreid aanbod over de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. 'Koppen XL' krijgt een nieuw uitzenduur en gaat voortaan van start om 22.30 uur, vlak na 'Het journaal' van 22.15 uur. Vanaf woensdag 5 september buigen Kobe Ilsen en Marcel Vanthilt zich achtereenvolgens over vragen over onze gezondheid in 'Ook getest op mensen' en aansluitend verdiept 'Volt' zich op woensdag in actuele maatschappelijke kwesties.

In de vooravond slaan 'Dagelijkse kost' en 'Blokken' de brug tussen 'Het journaal' van zes en dat van zeven. 'Blokken' heeft dit najaar trouwens iets te vieren, want op 5 september wordt het programma precies achttien jaar. Ben nodigt die dag voor de gelegenheid twee kandidaten uit die net als Blokken op 5 september 2012 achttien jaar worden. Na Iedereen beroemd zitten Thuis-fans vanaf maandag 27 september gebeiteld voor een nieuw seizoen van de populaire fictiereeks. Om halftien voert Marcel Vanthilt live vanuit zijn Villa Vanthilt boeiende gesprekken met gasten van allerlei pluimage.

'Midsomer murders' luidt op vrijdagavond de start van het weekend in en in dat weekend staat Vlaanderen vakantieland al voor het 23ste jaar op rij garant voor inspirerende reportages over de mooiste bestemmingen in binnen- en buitenland. Op zondag doen Bartel Van Riet en Jeroen Meus waar ze goed in zijn in respectievelijk 'Groenland' en de weekendeditie van 'Dagelijkse kost' en om 20.00 uur heeft de kijker een afspraak met 'Dublin Zoo'.

Op zondag zet Stef Wijnants het belangrijkste sportnieuws op een rij in 'Sportweekend'. Sport is er dit najaar ook met de Ronde van Spanje, een kort dagelijks magazine over de Paralympische Spelen, wielerwedstrijden zoals de World Ports Classic en de Ronde van Lombardije en veldrijden.

Evenementen
Ten slotte nog enkele data van evenementen die een plekje in ieders agenda verdienen. Op zaterdag 1 december brengt Eén live de finale van het 'Junior Eurovisiesongfestival' in Amsterdam, op zaterdag 8 december verzamelt het kruim van de Vlaamse muziekwereld in Lint voor de zesde editie van de 'MIA’s' en op zondag 16 december treffen de beste Belgische topsporters over alle disciplines heen elkaar op het Sportgala.


DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
najaarbijeen

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'BV Darts' (VTM 2)

Bekende Vlamingen scherpen de pijlen en gaan de strijd met elkaar aan. Wie gooit zonder verpinken een 'one hundred and eighty' en kroont zich in de finale tot BV-darter van het land? Francesco Planckaert, Maksim Stojanac, Tourist LeMC en Hans van Alphen vechten het uit in een bloedstollende en verrassende finale-aflevering van 'BV Darts'.

'BV Darts', om 20.40 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 02:10
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:15
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 05:00
  Geen Uitzending
  06:35
  Super Monsters
 • 03:40
  Geen uitzending
  07:15
  A Place In The Sun: Winter Sun
 • 01:20
  Onderbreking
  11:35
  Sturm der Liebe
 • 02:10
  Geen Uitzending
  12:30
  The Mexican
 • 20:05
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:40
  Sammy & Co
 • 00:30
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 05:00
  Geen uitzending
  05:35
  Midmid mondial
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:05
  Full House
 • 05:00
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Get Up
 • 05:00
  Geen uitzending - Play7
  08:55
  The Bake Off UK
 • 05:00
  De smaaktoerist
  05:30
  HAPeritief! (compilatie)
 • 20:55
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:58
  Vocht voorkomen en bestrijden met roger 1
  05:11
  Vocht voorkomen en bestrijden met roger 2
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 04:30
  Premier League World
  05:21
  Onderbreking
 • 04:25
  Broadchurch
  05:10
  Rosemary and Thyme
 • 04:45
  Family Guy
  05:30
  Dharma & Greg
 • 02:56
  NOS Journaal (laat)
  05:55
  Nederland in beweging
 • 00:55
  Nieuwsuur
  06:10
  Tijd voor MAX
 • 03:42
  TekstTV
  05:32
  Timmy Time