Najaar En : 'Vriend of Vijand' met Thomas

maandag 21 augustus 2006

Dit najaar presenteert Thomas Vanderveken een nieuwe reeks afleveringen van Vriend of vijand, het pittige spelprogramma waarin telkens drie onbekende Vlamingen het in vier proeven tegen elkaar opnemen op wisselende en steeds verrassende locaties.

D


e kandidaten razen langs De Lijn, demarreren in Het Kuipke, komen muzikaal uit de hoek in het conservatorium, 'zitten' in de gevangenis, strijden aan de lopende band in een autofabriek en bereiken het kookpunt in een kokschool. Wie slim is, mensenkennis heeft en fysiek sterk staat, heeft een streepje voor. De rest moet bijzonder doordacht te werk gaan om niet naar huis gestuurd te worden. De beste twee kandidaten spelen de volgende aflevering met een nieuwe kandidaat als vriend. Of vijand. 

Thomas Vanderveken strijkt met zijn kandidaten opnieuw twee keer per week neer op een exclusieve locatie. Hij beschouwt Vlaanderen als n groot speldecor: een sportwinkel, een autofabriek, de gevangenis of zelfs bij de paracommando's. Maar niet alleen actie, ook monumenten als het Atomium, de koolmijn, of de grootste jachthaven van het land zijn er bij. Opnieuw is hij erin geslaagd om de meest exclusieve locaties te laten meewerken aan zijn uitdagingen: de gekste uitdagingen. Overal in Vlaanderen ontdekken we samen met Thomas de mogelijkheden voor een woelige strijd achter de schermen.

3 kandidaten, 4 proeven
Logisch denken, mensenkennis en strategisch inzicht zijn de enige wapens van de kandidaten. Elke aflevering bestaat uit vier proeven: Eerst is er de Wedstrijd: in deze ronde nemen de drie kandidaten het tegen elkaar op. Ze racen geblinddoekt op een muur af, koersen op het water met wave-carts of eten precies 1000 calorien. De verliezer van de Wedstrijd mag zich aan de Mensenkennisproef wagen. De kandidaat moet onbekenden overtuigen, mensen correct inschatten of zich inleven in een rol van iemand die hij niet is terwijl de andere twee gokken hoe hun tegenstander het er tijdens de proef van af zal brengen. Dan volgt de Groepsproef. Daarin kan n kandidaat pas winnen als hij de proef doet mislukken. Hij wordt de Vijand. De twee anderen zijn Vrienden en moeten samenwerken om te winnen. Ten slotte is er het Raadsel. De deelnemers mogen hier de hele dag over nadenken. Aan het einde van elke aflevering beslist het Raadsel over winst of verlies. Iedereen kan winnen
 
Geen krachtpatsers, maar gewone mensen: dat zijn de kandidaten van Vriend of Vijand. En allemaal maken ze even veel kans om het spel te winnen. Zeker als het geluk aan hun zijde staat. Want voor elke proef moeten de kandidaten het bedrag waarvoor ze spelen zelf trekken, weliswaar zonder het zelf te zien. De inzet van de andere kandidaten zien ze wel. Precies deze speling van het lot zorgt voor heel was suspense. Wie geluk combineert met kunde, de juiste strategie toepast en het vertrouwen van de andere kandidaten weet te winnen, kan tot 2.000 euro per aflevering winnen. Tot nu toe is nog niemand erin geslaagd om meer dan vier keer te winnen. Lukt het deze reeks? Wie het record breekt, krijgt in elk geval het dubbele bedrag uitbetaald.

'Vriend of vijand': vanaf 5 september elke dinsdag en donderdag om 20.05 uur op En.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig genfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers