Najaar En : Nieuwe reek van HLZHI

maandag 21 augustus 2006

Ook dit najaar op En een aantal nieuwe reeksen in 'Het Leven Zoals Het Is (HLZHI). Waaronder Luchthaven 2001 5 jaar later, De ring 1 jaar later en Kinderziekenhuis.

<


STRONG>HLZHI : Luchthaven 2001 5 jaar later

Vijf jaar geleden maakte Blent Samanli voor Het leven zoals het is een reeks over onze nationale luchthaven Zaventem. Door een speling van het lot ging net in die periode Sabena overkop. Die gebeurtenissen gaven een bijzonder dramatische en emotionele wending aan HLZHI: Luchthaven. Dit najaar blikt HLZHI: Luchthaven 2001 5 jaar later samen met de hoofdrolspelers van toen terug op die woelige periode in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Hoe hebben zij die spannende en historische dagen beleefd en waar staan zij nu? 

Toen de ploeg van Het leven zoals het is in mei 2001 samen met Sabena, BIAC en vele anderen besloot om een nieuwe serie op te starten, kon niemand vermoeden dat de luchthaven van Zaventem de meeste turbulente periode uit haar naoorlogse geschiedenis tegemoet ging. Vanaf augustus 2001 werd echter duidelijk dat de crisissen zich opstapelden. Toch besloot de ploeg niets aan de werkwijze te veranderen en bleef ze het dagelijkse leven van een aantal personages filmen. Ze volgde toen onder meer redcap Johan op het tarmac, inspecteur Dirk op jacht naar illegale immigranten, supervisors Anja en Patrick, die overboekte passagiers bijstaan, douanier Ria, enzovoort. In november 2001 gebeurde dan het ondenkbare. Na meer dan 78 jaar ging Sabena, de eerste nationale luchtvaartmaatschappij in Europa, failliet. Meer dan 12.000 mensen stonden op straat. Het grootste sociale drama uit de Belgische geschiedenis.

Vijf jaar na de feiten is Blent Samanli enkele hoofdrolspelers van de woelige periode van het Sabena-faillissement gaan opzoeken. Hij sprak met mensen die vijf jaar geleden, zowel vr als achter de schermen, betrokken waren en/of getroffen werden door het faillissement. Zo is er Marie- Luce Rong, de echtgenote van Sabena-piloot Michel Rong, die enkele maanden na het faillissement van Sabena zelfmoord pleegde. Ook Filip Van Rossem, die zich opwierp als de vertegenwoordiger en woordvoeder van de piloten, komt aan bod, net als vakbondsvrouw Maria Vindevoghel, de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren nog vele anderen. Stuk voor stuk stonden zij destijds in het oog van de storm en was het Sabena-faillissement een bijzondere en emotionele periode in hun leven.

'HLZHI: Luchthaven 2001 5 jaar later' : vanaf donderdag 7 september om 21.10 uur op En.

HLZHI: De ring 1 jaar later

Het leven zoals het is: De ring - 1 jaar later volgt een aantal koppels in de aanloop naar hun huwelijk n n jaar na die grote stap. We zien hoe ze zich voorbereiden op hun huwelijk en wat ze ervan verwachten. Een jaar later gaan we opnieuw bij hen op bezoek en zien we of de verwachtingen ook zijn uitgekomen. Het huwelijk is een grote stap in een mensenleven. Er komt dan ook heel wat bij kijken. In HLZHI: De ring - 1 jaar later maken we kennis met een aantal koppels die besloten hebben om te gaan trouwen, met alles erop en eraan. Van bij hun aanzoek tot na de openingsdans wordt de kijker ondergedompeld in een verhaal van liefde en romantiek. Een verhaal over gewone mensen die op hun eigen, bijzondere manier voor elkaar kiezen en allemaal hun uiterste best doen om van die ene dag iets onvergetelijks te maken. Maar na het huwelijksfeest volgt de realiteit van het dagelijkse leven. Dan pas wordt de liefde van de koppels echt op de proef gesteld. Zijn de hooggespannen verwachtingen van de koppels uitgekomen? Ook dat zien we in deze reeks. We zoeken alle koppels opnieuw op, een jaar na hun trouwdag.

Bij sommige koppels loopt alles van een leien dakje. Zo zien we hoe David en Kristien er een zoontje bij hebben, Jasper, en hoe het huishouden van Andre, Ronny en de mama als gesmeerd loopt. We zien ook hoe het nieuw samengestelde gezin van Gerda en Walter het stelt en volgen hoe Annelies zich samen met haar man Carlos perfect aanpast aan een leven in Mexico. De achterblijvers hebben het daar echter niet altijd even makkelijk mee. Militair Chris en zijn bruid Kelly zijn dan weer naar de andere kant van het land verhuisd. Daar bereiden ze zich voor op de geboorte van hun eerste kindje. Ook voor Liesbeth en Raf breken spannende tijden aan. Zij gaan op zoek naar een eigen huis. Maar niet bij iedereen is alles rozengeur en maneschijn. Een jaar nadat Mine en Ali hun huwelijk moesten uitstellen omwille van de gezondheid van Mine's vader zijn ze een gelukkig getrouwd stel. Toch denken ze met gemengde gevoelens terug aan de huwelijksdag. Mine's vader is ondertussen immers overleden.

Ook bij Leen en Jurgen liep niet alles zoals gepland. Het leven samen beantwoordde niet aan de verwachtingen en ze besloten elk hun eigen weg te gaan. Bij Kurt en zijn Canadese bruid Lyn ruimde het huwelijksgeluk eveneens plaats voor een scheiding. Hoewel Kurt inmiddels wel het ouderlijke nest voor zijn nieuwe woning heeft ingeruild, weegt de last van de procedureslag hem zwaar.

'HLZHI: De Ring 1 jaar later': vanaf vrijdag 8 september om 20.05 uur op En.

HLZHI: Kinderziekenhuis

De vijfde reeks van de populaire docuserie Kinderziekenhuis vertelt opnieuw verhalen met een  hoopvolle boodschap vanuit de kinderafdeling van een Vlaams ziekenhuis. Ook nu weer toont de docuserie ingrepen die ons met verbazing doen kijken naar wat er medisch allemaal mogelijk is, maar vooral ook diepmenselijke verhalen over liefde, hoop, vechtlust, vertrouwen en alle andere emoties die een verblijf van een kind in een ziekenhuis met zich meebrengt, zowel bij de kinderen zelf, als bij hun omgeving en bij het medische personeel.  Het kinderziekenhuis is een plek waar vriendelijke, competente en gedreven mensen hun uiterste best doen om kinderen weer beter te laten worden. Wat gebeurt er met een kind wanneer het opgenomen wordt? Hoe kijkt het zelf tegen de ingreep aan? De serie legt nog steeds de nadruk op de manier waarop de patintjes en hun ouders met hun verblijf in het ziekenhuis omgaan. We stappen mee in de leefwereld van het kind; we voelen mee met hun angsten en verlangens en lachen ongetwijfeld mee met hun grappen.

In de reeks komen heel wat kinderen aan bod. Zo volgen we onder meer de belevenissen van de 14-jarige Claire. Claire heeft de ongeneeslijke longziekte mucoviscidose. Alleen een nieuwe long kan haar leven redden. We volgen haar tijdens de inspanningen om op een donorlijst te geraken en tijdens de moeilijke momenten in het ziekenhuis. Ondanks een onzekere toekomst leeft ze als elke andere 14-jarige, met als ongetwijfeld hoogtepunt: een concert van haar grote idool, de Nederlandse popster Anouk.

Tibe is een vrolijk blond kereltje van 7 jaar. Helaas heeft hij twee grote problemen: een geknelde slokdarm n een gaatje in zijn hart. Tijdens een lange operatie worden beide aandoeningen aangepakt. Om alles vlot te laten verlopen, wordt tijdens een indrukwekkende operatie zijn hart stilgelegd. Een kunsthart neemt het werk tijdelijk over. De operatie is een succes maar vooraleer Tibe naar huis mag, moet hij flink eten. Ziekenhuiskost behoort helaas niet tot zijn lievelingseten en mama heeft dan ook de nodige moeite om Tibe te overtuigen.

Ook de 5-jarige Silke is op bezoek in het ziekenhuis. Je zou het niet zeggen, maar onlangs werd bij haar diabetes of suikerziekte vastgesteld. Silke moet daarom starten met insuline. Natuurlijk is het meisje nog te klein om die insuline bij zichzelf in te spuiten. In het ziekenhuis moeten mama en papa daarom leren hun dochtertje te prikken. De eerste keer gebeurt dat dan ook met trillende hand. Ook allerlei kleine 'akkefietjes' en 'faits divers', vaak met een grappig achterliggend verhaal, zijn in HLZHI: Kinderziekenhuis' op hun plaats: kinderleed en krokodillentranen in al hun aandoenlijke en ontwapende eenvoud. Dat alles wordt zoals we dat van de makers van HLZHI gewend zijn - op een integere, serene en respectvolle manier in beeld gebracht.

'HLZHI: Kinderziekenhuis': vanaf maandag 4 september elke maandag en woensdag om 20.05 uur op En.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bake Off Vlaanderen' - finale (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In de spannende finale strijden de bakkers nog n laatste keer en wordt de winnaar beloond met de iconische 'Bake Off'-trofee.

'Bake Off Vlaanderen', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers