Najaar Eén : 'Alles uit de kast' met Sven Speybrouck

maandag 21 augustus 2006

Alles uit de kast is een boekenprogramma. Over wat mensen met boeken doen en boeken met mensen. Over allerlei soorten boeken: oude en nieuwe, dikke en dunne, mooie en lelijke. Welke boeken er precies aan bod komen, daarover beslist de kijker.

H


et programma vertrekt van een lege boekenkast die in de loop van de maand september zal worden gevuld met bijzondere boeken van bij mensen thuis. Maar er zijn ook gesprekken, reportages, een quiz en een heuse wedstrijd. Kortom: Sven Speybrouck haalt alles uit de kast,

Alles in de kast
Presentator Sven Speybrouck lanceerde eerder een oproep die hij bij deze graag nog eens herhaalt: "Wat is het meest bijzondere boek dat u in huis hebt en waarom?" Dat kan een boek zijn waar geweldig interessante dingen in staan. Dingen waarvan u denkt: dat wil de rest van de wereld ook weten. Of een uniek boek. Omdat het heel oud is. Of te gek voor woorden. Of beide. Een boek dat uw leven heeft veranderd en waar een goed verhaal aan vasthangt. Of gewoon, een boek waarvan u blij bent dat het in uw boekenkast staat. Wat voor boek het is, maakt niet uit, als het maar op een of andere manier een bijzonder boek is. Het hoeft niet noodzakelijk uw lievelingsboek te zijn. Als het maar interessant, uniek of opmerkelijk is. Zo is er iemand met een woordenboek ter grootte van een suikerklontje, een boek van een theoloog waarin wordt uitgelegd hoe je door voetbal nader tot God kan komen. Iemand die als kind rode oortjes kreeg van de medische encyclopedie die in het nachtkastje van haar moeder verstopt zat en zes broers d ie nooit een boek van Aster Berkhof hebben gelezen, maar wel jaar na jaar op school gebruik hebben gemaakt van dezelfde boekbespreking, die door hun vader was geschreven. Dat soort boeken, dat soort verhalen, daar is Alles uit de kast naar op zoek. Wie zo'n bijzonder boek in huis heeft, moet dat vooral laten weten: Dat kan via de site: www.allesuitdekast.be
Door te mailen naar allesuitdekast@een.be
Of schrijven kan ook: naar 'Alles uit de kast' - 1043 Brussel.

Uit de mensen die zich aanmelden, worden er elke dag vijftig gekozen. Die worden met hun bijzondere boek in de studio uitgenodigd. Aan het eind van elke uitzending wordt er gekozen welk boek het meest bijzondere boek van de dag is. De selectie gebeurt door een gastjurylid. De ene al bekender dan de andere. Om alvast een paar namen te noemen: Tom Lanoye, Alida Neslo, Ramsey Nasr en Kees Van Kooten, maar ook Wim Opbrouck, Tom Lenaerts, Marcel Vanthilt en Bart Peeters. Allemaal mensen die graag lezen en indien niet met groot gezag, dan toch met veel liefde over boeken kunnen praten.

Zij beslissen welk boek voor hen het meest bijzondere boek van de dag is. De selectiecriteria mogen ze zelf kiezen. Hoe subjectiever, hoe liever. Ontroering of jeugdsentiment, onder de indruk van het verhaal van de eigenaar of gecharmeerd door de onzin die erin staat: het kan allemaal. Het winnende boek verdient een plaats in de bijzondere boekenkast van Alles uit de kast. De kijker die het heeft voorgedragen, krijgt niet alleen een aanzienlijk bedrag in - wat dacht u - boekenbons, maar verdient ook een ticket voor de finale. Tijdens de laatste uitzending wordt er een wedstrijd gespeeld met de winnaars van de voorbije zestien afleveringen. De inzet is een pracht van een reis, mét partner, naar een wondermooie, literair verantwoorde vakantiebestemming. Een unieke kans om nog eens in alle rust te kunnen genieten van een goed boek. Alleen daarvoor alleen al zou een mens boeken beginnen te lezen. Om te kunnen meedoen aan Alles uit de kast.

Mensen en rubrieken
In elke aflevering zal ook nu en dan tijd gemaakt worden voor een goed gesprek. Schrijvers over hun boek, schrijvers over andermans boek, mensen die boeken hebben geschreven over schrijvers, of over iets helemaal anders, mensen die geen boeken hebben geschreven, maar wel gelezen, bekende mensen, onbekende mensen. Gesprekken over alles wat van ver of van dichtbij met boeken te maken heeft. Er zitten ook reportages in, zoals 'Encyclopaedia Brittannica': de dagelijkse zoektocht van Britt Van Marsenille naar mensen die iets met boeken hebben. Waar gaat Harry Potter naartoe als hij sterft en waarom schrijft iemand een boek over filosofie in een seksshop? Dat soort dingen. Britt was al wrapper en co-presentator van het wetenschapsprogramma Bedweters op Ketnet. Nu is ze voor het eerst ook op Eén te zien. Elke dag is er ook de 'Prijs-per-kilo-quiz' waarin het er op aankomt zoveel mogelijk te weten over boeken. Vooral dan hoeveel ze wegen. Daarnaast ontplooit Alles uit de kast ook een aantal nevenactiviteiten. Zo gaan we niet alleen op zoek naar de meest bijzondere, maar ook naar de meest kostbare boeken van het land. Kijkers krijgen ook de kans om met de hulp van professionele schatters uit te zoeken of de boeken die ze in huis hebben, geld waard zijn.

In de maand september zullen een groot aantal bibliotheken op verzoek van Alles uit de kast amnestie verlenen aan iedereen die zijn boeken te laat inlevert. Ongeacht hoeveel jaar te laat. Er is ook de onlinewedstrijd 'Om-ter-beste-zelf-verzonnen openingszin-van-een-niet-bestaande-roman'. En de nationale zoekactie 'Ik-ben-op-zoek-naar-een-boek-maar-ik-ken-de-titel-niet'. Meer info over dat alles en nog veel meer is ten gepaste tijde te vinden op de site www.allesuitdekast.be.

'Alles uit de kast', vanaf 4 september maandag tot donderdag om 22.05 uur op Eén.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:45
    Iedereen Beroemd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 19:35
    The Office
    23:50
    Nachtlus
  • 19:40
    Jenny
    21:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    01:10
    Geen uitzending
  • 19:35
    JEZ! Live Concerten
    01:30
    Geen uitzending
  • 19:45
    The Big Bang Theory
    02:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    01:15
    Stargate SG-1
  • 19:30
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 19:25
    Pa heeft een lief
    00:55
    Geen uitzending
  • 19:30
    Friends
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 19:40
    Bones
    01:00
    Friends
  • 19:40
    Borderforce USA: The Bridges
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 19:45
    Chateau Meiland
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 19:40
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 18:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 19:31
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 19:00
    Hidden Gems
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 19:25
    Premier League Stories
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    All Creatures Great and Small
    00:20
    Silent Witness
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 19:10
    BinnensteBuiten
    00:17
    Nieuwsuur
  • 19:26
    First Dates
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach