Najaar En : 'Alles uit de kast' met Sven Speybrouck

maandag 21 augustus 2006

Alles uit de kast is een boekenprogramma. Over wat mensen met boeken doen en boeken met mensen. Over allerlei soorten boeken: oude en nieuwe, dikke en dunne, mooie en lelijke. Welke boeken er precies aan bod komen, daarover beslist de kijker.

H


et programma vertrekt van een lege boekenkast die in de loop van de maand september zal worden gevuld met bijzondere boeken van bij mensen thuis. Maar er zijn ook gesprekken, reportages, een quiz en een heuse wedstrijd. Kortom: Sven Speybrouck haalt alles uit de kast,

Alles in de kast
Presentator Sven Speybrouck lanceerde eerder een oproep die hij bij deze graag nog eens herhaalt: "Wat is het meest bijzondere boek dat u in huis hebt en waarom?" Dat kan een boek zijn waar geweldig interessante dingen in staan. Dingen waarvan u denkt: dat wil de rest van de wereld ook weten. Of een uniek boek. Omdat het heel oud is. Of te gek voor woorden. Of beide. Een boek dat uw leven heeft veranderd en waar een goed verhaal aan vasthangt. Of gewoon, een boek waarvan u blij bent dat het in uw boekenkast staat. Wat voor boek het is, maakt niet uit, als het maar op een of andere manier een bijzonder boek is. Het hoeft niet noodzakelijk uw lievelingsboek te zijn. Als het maar interessant, uniek of opmerkelijk is. Zo is er iemand met een woordenboek ter grootte van een suikerklontje, een boek van een theoloog waarin wordt uitgelegd hoe je door voetbal nader tot God kan komen. Iemand die als kind rode oortjes kreeg van de medische encyclopedie die in het nachtkastje van haar moeder verstopt zat en zes broers d ie nooit een boek van Aster Berkhof hebben gelezen, maar wel jaar na jaar op school gebruik hebben gemaakt van dezelfde boekbespreking, die door hun vader was geschreven. Dat soort boeken, dat soort verhalen, daar is Alles uit de kast naar op zoek. Wie zo'n bijzonder boek in huis heeft, moet dat vooral laten weten: Dat kan via de site: www.allesuitdekast.be
Door te mailen naar allesuitdekast@een.be
Of schrijven kan ook: naar 'Alles uit de kast' - 1043 Brussel.

Uit de mensen die zich aanmelden, worden er elke dag vijftig gekozen. Die worden met hun bijzondere boek in de studio uitgenodigd. Aan het eind van elke uitzending wordt er gekozen welk boek het meest bijzondere boek van de dag is. De selectie gebeurt door een gastjurylid. De ene al bekender dan de andere. Om alvast een paar namen te noemen: Tom Lanoye, Alida Neslo, Ramsey Nasr en Kees Van Kooten, maar ook Wim Opbrouck, Tom Lenaerts, Marcel Vanthilt en Bart Peeters. Allemaal mensen die graag lezen en indien niet met groot gezag, dan toch met veel liefde over boeken kunnen praten.

Zij beslissen welk boek voor hen het meest bijzondere boek van de dag is. De selectiecriteria mogen ze zelf kiezen. Hoe subjectiever, hoe liever. Ontroering of jeugdsentiment, onder de indruk van het verhaal van de eigenaar of gecharmeerd door de onzin die erin staat: het kan allemaal. Het winnende boek verdient een plaats in de bijzondere boekenkast van Alles uit de kast. De kijker die het heeft voorgedragen, krijgt niet alleen een aanzienlijk bedrag in - wat dacht u - boekenbons, maar verdient ook een ticket voor de finale. Tijdens de laatste uitzending wordt er een wedstrijd gespeeld met de winnaars van de voorbije zestien afleveringen. De inzet is een pracht van een reis, mt partner, naar een wondermooie, literair verantwoorde vakantiebestemming. Een unieke kans om nog eens in alle rust te kunnen genieten van een goed boek. Alleen daarvoor alleen al zou een mens boeken beginnen te lezen. Om te kunnen meedoen aan Alles uit de kast.

Mensen en rubrieken
In elke aflevering zal ook nu en dan tijd gemaakt worden voor een goed gesprek. Schrijvers over hun boek, schrijvers over andermans boek, mensen die boeken hebben geschreven over schrijvers, of over iets helemaal anders, mensen die geen boeken hebben geschreven, maar wel gelezen, bekende mensen, onbekende mensen. Gesprekken over alles wat van ver of van dichtbij met boeken te maken heeft. Er zitten ook reportages in, zoals 'Encyclopaedia Brittannica': de dagelijkse zoektocht van Britt Van Marsenille naar mensen die iets met boeken hebben. Waar gaat Harry Potter naartoe als hij sterft en waarom schrijft iemand een boek over filosofie in een seksshop? Dat soort dingen. Britt was al wrapper en co-presentator van het wetenschapsprogramma Bedweters op Ketnet. Nu is ze voor het eerst ook op En te zien. Elke dag is er ook de 'Prijs-per-kilo-quiz' waarin het er op aankomt zoveel mogelijk te weten over boeken. Vooral dan hoeveel ze wegen. Daarnaast ontplooit Alles uit de kast ook een aantal nevenactiviteiten. Zo gaan we niet alleen op zoek naar de meest bijzondere, maar ook naar de meest kostbare boeken van het land. Kijkers krijgen ook de kans om met de hulp van professionele schatters uit te zoeken of de boeken die ze in huis hebben, geld waard zijn.

In de maand september zullen een groot aantal bibliotheken op verzoek van Alles uit de kast amnestie verlenen aan iedereen die zijn boeken te laat inlevert. Ongeacht hoeveel jaar te laat. Er is ook de onlinewedstrijd 'Om-ter-beste-zelf-verzonnen openingszin-van-een-niet-bestaande-roman'. En de nationale zoekactie 'Ik-ben-op-zoek-naar-een-boek-maar-ik-ken-de-titel-niet'. Meer info over dat alles en nog veel meer is ten gepaste tijde te vinden op de site www.allesuitdekast.be.

'Alles uit de kast', vanaf 4 september maandag tot donderdag om 22.05 uur op En.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Geleidelijk aan gunnen de genterneerden ons een blik in hun leven, in hun hoofd en in hun ziel. Stap voor stap begrijpen we als kijker beter wat dat eigenlijk betekent, 'ontoerekeningsvatbaar'. Marjolein vertrouwt Herman Brusselmans toe dat ze haar euthanasieaanvraag voor ondraaglijk psychisch lijden heeft ingediend. Iqbal probeert samen met Mauro Pawlowski zijn paniekaanvallen te overwinnen, de psychosegevoelige Ludovicq botst op geheel eigen wijze op z'n grenzen en Jan is zenuwachtig voor de premire van de animatiefilm 'Frezals World', die hij samen met Jonas Geirnaert creerde.

'Ontoerekeningsvatbaar', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers