Najaar Canvas : Sterke verhalen op woensdag

dinsdag 22 augustus 2006

Vanaf 20 september brengt Canvas op woensdag na de speelfilm een keuze uit de beste recente bioscoopdocumentaires op de markt, meestal bekroond of tv-primeurs die net vrij zijn uit bioscooprelease. Zo zijn er documentaires over twee bijzonder merkwaardige rechtszaken rond zedenfeiten, één in de Verenigde Staten en één in Zweden. Daarna volgt een nieuwe vrouwendocumentaire van de bekroonde Kim Longinotto.

<


STRONG>Capturing the Friedmans (20.9) is een fascinerende documentaire van Andrew Jarecki over één van de vreemdste misdaadzaken uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De Friedmans zijn een schijnbaar doodgewone, Joods-Amerikaanse middle class familie. Arnold Friedman is een populaire leraar en zijn vrouw Elaine binnenhuisarchitecte. Samen voeden ze hun drie zonen op in het welvarende plaatsje Great Neck op Long Island. Tijdens Thanksgiving 1987 is de hele familie bijeen voor een rustig maar feestelijk diner. Plotseling beukt een stormram van de politie de voordeur in, stromen politieagenten het huis in, doorzoeken iedere hoek en vullen dozen met bezittingen van de familie. Arnold en zijn achttienjarige zoon Jesse worden gearresteerd en in handboeien weggevoerd langs een menigte van pers, lichten, camera's en wagens die inmiddels in hun voortuin staan. Vader en zoon Friedman worden beschuldigd van het bezit van kinderporno en van het misbruiken van tientallen jongens. Terwijl de familie hun onschuld uitschreeuwt,  staat het plaatsje Great Neck in rep en roer en wordt het gezin Friedman het mikpunt van woede en verbijstering. De politie stort zich op het onderzoek en het gezin begint onder de zware druk uiteen te vallen. De film bekijkt de gebeurenissen vanuit verschillende standpunten. Daarbij wordt vreemd genoeg ook gebruik gemaakt van unieke beelden die de gezinsleden zelf maakten tijdens de hoogoplopende spanningen binnen het gezin. Het resultaat is een ingenieus gemonteerde zoektocht naar het ware verhaal achter deze mysterieuze zaak. Daaruit blijkt vooral dat de waarheid moeilijk te vatten is en zowel door de politie als door de familie Friedman wordt gemanipuleerd. De film werd bekroond met de Grote Prijs van de Jury op het Sundance Festival.

A Fall From Grace (27.9) vertelt het al even merkwaardige verhaal van een moordzaak die in 2004 heel wat stof deed opwaaien in Zweden. De vrouw van de dominee in het dorpje Knutby werd vermoord en haar buurman zwaar gewond. Twee dagen na de moord bekende de au pair van de dominee, Sara S., dat zij de misdaden had gepleegd. Het onderzoek bevestigde dat, maar er kwam nog heel wat meer aan het licht. Sara beweerde dat ze had gehandeld in opdracht van 'god', die haar in talloze sms-jes tot de daden had aangespoord. Al snel bleek dat de 'god' in kwestie dominee Helge F. zelf was, dat hij een relatie had met de au pair en nog diverse andere vrouwen, onder wie de echtgenote van zijn neergeschoten buurman. Dominee Helge was één van de leiders van een plaatselijke, fundamentalistische afdeling binnen de Pinkstergemeenschap, een strenge religieuze sekte waar heel wat gebeurde dat het daglicht niet mocht zien. Kortom: genoeg stof voor in totaal zo'n 12.000 artikels in de Zweedse boulevard- én ernstige pers over seks, moord en religie. En voor een boeiende documentaire die net zo goed een thriller had kunnen zijn.

Sisters in Law (4.10) is een bioscoopdocumentaire van Kim Longinotto en Florence Ayisi over het werk van twee vrouwelijke magistraten in het stadje Kumba in Kameroen. Vera Ngassa, een openbare aanklager, en Beatrice Ntuba, een rechter, gaan de strijd aan tegen de heersende onrechtvaardigheid in een moslimcultuur waar mannen het altijd voor het zeggen hadden en vrouwen nauwelijks gehoord werden. Aan de hand van vier verschillende zaken, waarbij sprake is van huiselijk geweld, wordt een beeld geschetst van een traditionele samenleving waarin vrouwen langzaam maar zeker voor hun rechten leren opkomen. Kim Longinotto heeft zich gespecialiseerd in maatschappijkritische documentaires over de situatie van vrouwen in de (derde) wereld. Ze werd daarboor meermaals bekroond, onder meer met de Canvasprijs op het Viewpointfestivak in 1999 (voor Divorce Iranian Style). Sisters in Law won onder meer de Prijs van het Publiek op het IDFA-Festival 2005 in Amsterdam.

'Streke verhalen', vanaf woensdag 20 september na de film op Canvas.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:40
    Wolfje's verhalen
  • 06:35
    Wickie de Viking
    05:25
    Geen uitzending
  • 03:05
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 06:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:10
    Criminal Minds
  • 06:30
    Geen uitzending
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 06:15
    Extreme Makeover: Home Edition
    02:10
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:40
    Simple diy
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:20
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 05:50
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:30
    London Kills
    02:05
    Dickensian
  • 06:35
    NOS Journaal
    02:00
    EenVandaag
  • 02:01
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 06:37
    Peppa Pig
    02:31
    Sophie & Jeroen