Najaar Canvas : Human interest op dinsdag

dinsdag 22 augustus 2006

Vanaf 12 september brengt Canvas op dinsdagavond opnieuw een reeks spraakmakende sociale documentaires, met een grote betrokkenheid bij de dilemma's waarvoor de hoofdpersonages komen te staan.

<


STRONG>"It's time". Dat zijn de laatste woorden die een ter dood veroordeelde hoort in de dodencel van de gevangenis van Huntsville, Texas. Het waren ook de laatste woorden die Frances Newton hoorde op 14 september 2005, ongeveer een jaar geleden. Enkele minuten later werd ze met drie dodelijke injecties geëxecuteerd. Haar executie deed nogal wat stof opwaaien omdat ze de eerste zwarte vrouw was die in Texas werd geëxecuteerd sinds 1858 en omdat er altijd twijfel heeft bestaan over haar schuld. Newton werd in 1987 veroordeeld voor moord op haar man en hun twee kinderen. Ze zou de misdaad begaan hebben om samen met haar nieuwe vriend de verzekeringspremie op te strijken. Achttien jaar later volgt deze documentaire de laatste uren van haar leven. De film spreekt zich niet uit over de schuldvraag, maar toont de steriele en routineuze banaliteit waarmee in deze instelling doelbewust en geïnstitutionaliseerd een einde wordt gemaakt aan het leven van een mens. Gemiddeld om de twee weken - frequenter dan waar ook ter wereld komt het executieteam hier in actie voor de 'meest menselijke' van alle executievormen. Voor Frances is dit het moment van de waarheid. De getuigen nemen plaats in de kijkkamer. De laatste juridische pogingen om de executie te verhinderen worden door het laatste hof van beroep verworpen. En enkele minuten later komt de goedgemutste woordvoerster van Justitie melden dat de executie van de dag verlopen is zonder incidenten. Mevrouw Newton heeft haar laatste maaltijd geweigerd en heeft er ook voor gekozen geen 'laatste woorden' te zeggen. Voor haar familie in de kijkkamer vormden haar lippen in stilte de woorden 'I love you'. It's time … to Die in Huntsville (12.9) is een bloedstollende documentaire van Thomas Giefer.

The Spy Who Stole My Life (19.9) is een intrigerende BBC-documentaire van Kate Snell over een oplichter, verteld vanuit het perspectief van de slachtoffers. Robert Hendy-Freegard maakte zijn slachtoffers wijs dat hij een spion van MI 5 was en dat zij net als hijzelf geviseerd werden door moordenaars van de IRA. Maar hij zou hun veiligheid kunnen garanderen. In werkelijkheid werden ze schaamteloos gemanipuleerd en financieel gepluimd. Terwijl zijn slachtoffers, zoals studente Sarah Smith, in diepe armoede leefden, trakteerde de voormalige autohandelaar zichzelf op hun kosten op dure vakanties, exclusieve auto's en chique kleren. Zeker twee slachtoffers hield hij enige tijd gevangen in een flat in Groot-Brittannië. Er was een grote transatlantische operatie nodig om de zelfverklaarde James Bond te ontmaskeren.

The Real Rain Man (26.9) is het boeiende Channel 4-documentaire over 's werelds bekendste 'slimme autist': Kim Peek. De nu 54 jaar oude Peek was de inspiratiebron voor de Oscar-winnende film 'Rain man' (met Dustin Hoffman). Bij zijn geboorte luidde de diagnose: mentaal gehandicapt. De dokters adviseerden zijn ouders hem in een instelling te plaatsen, maar Kims vader Fran weigerde hem op te geven. Met zijn hulp ontwikkelde Kim een soort supergeheugen. Iemand noemde hem ooit 'een levende Google'. Terwijl de meeste slimme autisten slechts één specifieke interesse hebben, lijkt Kim zich voor alles te interesseren. Onderzoekers hebben ontdekt dat Kims twee hersenhelften niet op een normale manier met elkaar verbonden zijn. Misschien zijn die ongewone verbindingen de oorzaak van zijn uitzonderlijke, maar soms wat verwarde geheugen. Sinds 'Rain Man' is Peek een populaire en veel gevraagde spreker geworden over heel de wereld.

Born in the USSR (3.10) is een documentaire van Granada die werd bekroond met een Emmy Award. De film gaat over jongeren die geboren werden in de voormalige Sovjet-Unie en sindsdien gevolgd worden met intervallen van zeven jaar. We maken voor het eerst kennis met hen op 7-jarige leeftijd. Hun persoonlijke ontwikkelingen moeten gezien worden tegen een achtergrond van ingrijpende sociale en politieke veranderingen. Ieder heeft zijn eigen verhaal en elk daarvan geeft een fascinerend inzicht in de afbraak van de Sovjet-Unie en in een nieuw leven zonder het communisme. Een aantal van de jongeren wonen niet langer in hun geboorteland, maar zijn verhuisd naar Georgia, Kirgizië, Israël of werden zelfs geadopteerd in de Verenigde Staten. De interviews worden in een vlotte montage afgewisseld met buitenopnamen.

Positive and Pregnant (10.10) is een BBC-documentaire over een seropositieve vrouw en haar man, die ondanks alles proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zes jaar geleden werd de nu 34- jarige Backy verliefd op een man van wie ze niet wist dat hij met HIV besmet was. Vier maand later was hij aan Aids gestorven en werd Becky positief getest op het HIV-virus. Ze dacht toen dat er nooit nog iemand een relatie met haar zou willen beginnen. Twee jaar later leerde ze Sean kennen. Ze werden verliefd, trouwden en kort daarna werd Becky zwanger. Deze documentaire volgt het koppel tijdens de zwangerschap, die wordt beheerst door de onzekerheid of ook het kind HIV zal hebben. Pas wanneer de baby drie maand oud is, kan worden bepaald of ook het kind besmet is. Het zijn zenuwslopende maanden.

Allergic to Life (17.10) is een RDF-documentaire waarin de aandacht wordt gevestigd op het toenemende aantal kinderen dat te kampen heeft met voedselallergieën. De documentaire volgt zes kinderen en hun families vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt, gedurende de behandeling en tijdens het trage en moeilijke proces van de aanvaarding van een lastig en moeilijk leven.

Zie ook: www.canvas.be/humaninterest

'Human Interest', vanaf dinsdag 12 september na Terzake op Canvas.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:05
    Thuis
    02:25
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:00
    Familie
    05:15
    Geen uitzending
  • 23:40
    Horrorhuurders & Huisjesmelkers
    03:10
    Geen uitzending
  • 22:55
    The Silencing
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 00:15
    Walker, Texas Ranger
    01:15
    Geen uitzending
  • 23:45
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 23:30
    Bompa Bockie
    01:45
    Geen uitzending
  • 23:50
    Friends
    02:05
    ER
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 00:00
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 23:40
    FBI
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 00:03
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:00
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 00:10
    Eden Hazard: Harten 10
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 00:15
    Murdoch Mysteries
    02:10
    The Change
  • 00:10
    Op1
    01:42
    NOS Journaal
  • 00:05
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:55
    Hunted into the Wild VIPS
    02:36
    Podium Zwart Unplugged