'Mijn Restaurant!': kookkunst van Chris blijft rampzalig

vrijdag 27 maart 2009

Het wordt almaar spannender in 'Mijn Restaurant!'. Over minder dan een week gaan de restaurants open. De beoordeling van de jury ging donderdag dan ook om het geheel. En om de laatste 30.000 euro. Er wachtte Christel, Peter en Dirk een lange werkdag. Om het laatste deel uit de geldpot te verdelen moesten ze de vernieuwde restaurants gaan beoordelen. Ook het aangeworven personeel werd onder de loep genomen.

S


tipt om 9.00 uur kwam de jury bij het eerste restaurant, in Sint Niklaas, aan. Het nieuwe zaal- en keukenpersoneel werd gescreend met zeer kritische blik. Ben en Dominique hadden heel weinig ervaren personeel in de zaal staan. En dat was ook de jury niet ontgaan.

Nadien haastte de jury zich naar Diest, waar ze zelfs iets vroeger aankwamen dan voorzien. Het personeel moest een uur voor hun aankomst paraat zijn. Slechts één persoon was te laat. Deborah vond dat een gebrek aan respect en liet daarom zien wie de baas is. Het team van de zussen werd aanzien als een soort 'vriendenclub'. De juryleden waren gecharmeerd door de kleuren en de jazzy-sfeer dat hun restaurant uitstraalt. En ook de cocktail die ze geserveerd kreeg werd smaakvol opgedronken. Enkel de hapjes riepen vragen op en daarom werd de chef erbij gehaald. Ondanks dat waren ze wel tevreden over het resultaat.

De volgende halte was Turnhout. Wendy ontfermde zich over de zaalbrigade. Dankzij een positieve ingesteldheid doorstond ze haar vuurdoop als gastvrouw. Ze hadden het advies van Antoine Pinto au serieux genomen en dit ook toegepast. Tot ieders verbazing leek het alsof Wendy een transformatie had doorstaan. Zowel aan haar uiterlijk en als leiderstype was ze zichtbaar gegroeid. Chris moest zijn evolutie bewijzen met zijn gerechten. Peter Goossens wou hem persoonlijk spreken, aangezien het eten opnieuw een ramp was. Al had hij het gerecht niet zelf klaargemaakt, een chef moet controleren wat er buitengaat.

Claudio was voor het eerst op tijd klaar. Gaëlle gaf nog wat extra tips aan het personeel in de zaal en Claudio nam de keuken voor zijn rekening. Die heeft zeer ervaren keukenpersoneel aageworven. Maar ervaring alleen volstaat niet. Er moet ook leiding gegeven worden. En dat is niet bepaald Claudio's sterkste punt. Ondanks de bouwwerken, die nog volop bezig zijn, kreeg de jury wel het gevoel dat het een prachtig restaurant zou worden. Dat was bij de juryleden dan ook hét topic aan tafel. Ze verlieten het pand met lovende woorden.

Na Kortrijk volgde de laatste halte: Sint Truiden. Ann regeerde met ijzeren hand in de keuken. Dat moest ook als ze aan de kritische opmerkingen van Peter Goossens wou ontkomen. Trots toonde het duo het interieur. Daarover waren de meningen verdeeld. Ann wist de jury te bekoren met haar amuse en hun maître was top. Met een paar kleine tips verliet de jury het laatste pand.

Om de geldpot van 30.000 euro binnen te halen moesten de kandidaten voor een laatste keer de jury trotseren. Claudio en Gaëlle gingen al twee keren met de hoofdprijs lopen. Zij betraden als eersten de arena. De andere duo's konden, zoals gewoonlijk, alles volgen vanuit een andere kamer.

De menukaart van Claudio en Gaëlle zag er heel mooi en overzichtelijk uit. Het interieur straalde klasse uit, maar ze hebben nog wat werk voor de boeg. De vraag is of ze er zélf wel voldoende tijd in willen steken. Kunnen ze het opbrengen om tweeëntwintig uren per dag te spenderen aan het afwerken van hun droomzaak? Claudio kreeg het advies om iedere ochtend zeker als eerste aanwezig te zijn in de keuken.

Het volgende duo was Ben en Dominique. Hun menu- en wijnkaart was iets te gewoon, vond de jury. Ook aan de prijzen moest dringend iets veranderd worden. Het was al hun tweede kok die ze in huis haalden, maar nog steeds zonder resultaat. Ook het gekozen interieur liet geen blijvende indruk na. De jury denkt dat het duo de invloed van een eigen restaurant wat onderschat.

Ann en Tom gaven als derde koppel hun menu af. De prijzen van de wijnkaart waren aan de hoge kant. Maar de keuken ging erop vooruit. Die lijn konden ze ook doortrekken naar het interieur. Het concept was, dat ze geen concept hadden, en dát is uiteindelijk 'hun concept' geworden. Ann en Tom zijn wie ze zijn en daar had de jury respect voor. Zelfs het nieuwe personeel kreeg een pluim.

De volgende beurt was voor Chris en Wendy. De menukaart, die heel euforisch werd afgegeven door Wendy, was goed, maar ze hadden wel enkele details over het hoofd gezien. Hun interieur was mooi maar té neutraal. Chris heeft zijn keukenbrigade en is dus verantwoordelijk over zijn team. En ook in dit restaurant mochten de prijzen gelukkig wat dalen.

Als laatste gingen Rebekka en Deborah het hol van de leeuw binnen. De wijnkaart deed het goed en de menukaart kreeg wat opmerkingen. Het interieur had een charismatische sfeer. Enkel hun personeel kreeg wat kritiek. Zij zijn het enige duo dat nog steeds zonder zaalpersoneel zit.

Tot slot verdeelde de jury de laatste 30.000 euro...
De koppels werden beoordeeld op de menukaart, de aanwerving van het personeel en het interieur. Als extra werden er nog twee RES betaalkaarten met een krediet van 5.000 euro bovenop gedaan. RES is een coöperatieve van lokale handelaars en kmo's waar je zowat alles kan kopen.

Voor het eerst ging er niemand met lege handen naar huis. Chris en wendy kregen 6.000 euro van het geld. Ben en Dominique ontvingen 3.000 euro. Rebekka en Deborah waren tot hun eigen verbazing 7.000 euro rijker. Claudio en Gaëlle wonnen 7.000 euro + een RES-kaart. Ann en Tom haalden met 7.000 euro + een RES-kaart een gelijke stand met het Kortrijkse duo.

Volgende keer: de generale repetitie.

'Mijn Restaurant!', dinsdag 31 maart om 21.25 uur op vtm.


DOSSIER: Mijn Restaurant II (2009)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 01:15
    Villa Politica
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:25
    Geen uitzending
    06:05
    Plop & de Peppers
  • 01:35
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 02:25
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:40
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 02:25
    Neighbours: A New Chapter
    05:00
    Geen uitzending
  • 02:35
    Geen uitzending
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 02:35
    Geen uitzending
    06:55
    Love It or List It
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 02:19
    De ambachter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:20
    De Garde van Gert
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:35
    Scott & Bailey
    02:05
    Dickensian
  • 02:24
    NOS Journaal met gebarentaal
    02:00
    EenVandaag
  • 02:01
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 01:49
    90's Dance