'Lili en Marleen' vanaf september met nieuw seizoen

vrijdag 11 augustus 2006

Toen "Lili en Marleen" in juni 1987 voor het eerst werd opgevoerd door het Reizend Volkstheater in de Arenbergschouwburg van Antwerpen had niemand durven dromen hoe populair de bewoners en bezoekers van café "De lichttoren" zouden worden.

In s

eptember 1994 startte VTM met de eerste tv-serie "Lili en Marleen". Na een aarzelende start viel het publiek massaal voor de avonturen van Jef, Ida en de rest. Al snel waren er uitschieters van ruim 1,4 miljoen kijkers. In 1999 viel na zes reeksen van 13 uitzendingen het doek.

Het leek definitief, totdat de reeks in het najaar van 2003 van onder het stof werd gehaald. De herhalingen trokken zoveel kijkers dat VTM dolgraag een nieuwe reeks wou. Walter Van de Velde ging opnieuw aan het schrijven, en pende een reeks die tot de absolute VTM-pareltjes behoorde.

Anno 2006 is "Lili en Marleen" opnieuw springlevend. De achtste jaargang, die van oktober 2005 tot februari 2006 werd ingeblikt door Rene Vlaeyen Produkties, zal vanaf begin september 2006 te zien zijn bij VTM. En in oktober starten de opnames van een negende jaargang.

Na 91 afleveringen staat "Lili en Marleen" nog altijd garant voor kwaliteit en ontspanning van de bovenste plank. In 2002 ontving Walter Van de Velde de scenarioprijs voor de beste Vlaamse televisiesitcom van het VVTS, de Vereniging Vlaamse Toneel- en Scenarioschrijvers. Niet alleen is "Lili en Marleen" levensecht, personages van vlees en bloed die door een schitterende cast gestalte worden gegeven. Maar als geen ander weet Walter Van de Velde op meesterlijke wijze "ernst" en "humor" in elke aflevering te mengen.

Het verhaal
In reeks 7 bleek Vicky zwanger te zijn van Rikki. Met de nodige hartpijn stemde moeder Muys uiteindelijk in met een huwelijk.

Het jonge koppel woont nu in bij nonkel Rik en iedereen in de Lichttoren is begaan met de aanstaande moeder. Nieke is stikjaloers op Vicky en gaat stoken. Ze vindt echter geen gehoor en verdwijnt met een binnenschipper die haar het hof maakte. "Het zal zijn tijd duren", denkt Rik en krijgt gelijk. Nieke komt terug opdagen. Niet alleen heeft ze aan boord keihard moeten werken, de schipper was ook nog een bruut van een vent. Ze toont Rik en Stavros de striemen op haar rug. Dat laatste is zelfs voor Rik teveel en hij besluit er een zaak van te maken.

Rikki verliest zijn job in de garage van vuile Juul. Hij gaat achtereenvolgens figureren in de KNS, verzeilt in de filmwereld, wil platen gaan verkopen, enz. In zijn onbezonnenheid is hij aardig op weg om iemand van 12 stielen en dertien ongelukken te worden. Rikki en Vicky krijgen woorden. Als aanstaande vader moet Rikki zijn verantwoordelijkheid nemen en een "echte" job zoeken. Vicky vindt steun bij Rik, Stavros en Marleentje. En ook vader en moeder Muys treden haar bij. Rikki staat voor een verscheurende keuze. Hij kiest voor Vicky en neemt dienst in het leger. Vicky schenkt hem een flinke zoon.

En vanzelfsprekend ontbreekt het in deze achtste reeks niet aan de nodige humor. Rik, die telkens meent de zaak van zijn leven te kunnen doen en het deksel op zijn neus krijgt. Jef en Ida, het derderangs artiestenkoppel, die de wereld willen overtuigen van hun kunnen en het geregeld met mekaar aan de stok krijgen.

De Hoofdcast
Frank Aendenboom (Rik), Carry Goossens (Jef), Simonne Peeters (Ida), Bob Snijers (Stavros), Helena Van Loon (Marleen), Christel Domen (Nieke), Steven de Lelie (Rikki), Grietje Van der Heijden (Vicky), Camilia Blereau (Georgette Muys), Dirk Lavrysen (Firmin Muys), Peter Michel (Marc).

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De laatste dagen van WOII. De 19-jarige korporaal Willi Herold vindt een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse luchtmacht. Vermomd als Hauptmann Herold verzamelt Willi soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren.

'Cinema Canvas - Der Hauptmann', film uit 2017 met oa. Max Hubacher, om 21.25 uur op Canvas.

Dossiers