Het jaaroverzicht van TV-Visie: maart 2006

vrijdag 22 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: maart 2006!

I


n maart was er bijzonder veel te doen rond VTM. De zender heeft het al een tijdje moeilijk, maar besluit begin 2006 forse herstructureringen door te voeren. Er zijn zelfs geruchten dat het televisieconcern RTL, VTM wil overkopen. Tot overmaat van ramp dreigt VTM de uitzendrechten van de Rode Duivels kwijt te geraken. En met het mediamagazine VIPS is het al helemaal kommer en kwel. Het wil maar niet lukken met het programma van Rani De Coninck. Jo De Poorter en Showbizz Bart moeten opkrassen.

Terwijl in Vilvoorde een crisissfeer van jewelste hangt, wordt VRT-zender Eén verkozen tot meest sexy zender in Vlaanderen. Toch moet de marktleider ook af en toe ingrijpen om de kijkcijfers op peil te houden. En het vernieuwde Ketnet maakt zich op voor de grote lancering. Stubru-stem Heidi Lenaerts en ex-JIM gezicht Karolien Debecker vervoegen de rangen.

Dré Steemans, alias Felice, verlaat in maart de VRT en kiest voor een nieuw leven bij VT4 en VIJFtv. Het laatste Swingpaleis op Eén is een knaller en voor de presentator een waardig afscheid van het ooit immens populaire muziekprogramma. Naast het contract met Felice sluit SBS ook een grote filmdeal waardoor VT4 en VIJFtv de filmpremières van een aantal échte kaskrakers binnenhalen.

VT4 gaat ondertussen lopen met de twijfelachtige eer om de eerste flop van 2006 op het scherm te hebben gebracht. 'De Topmanager' kan bezwaarlijk een kijkcijferkanon genoemd worden. Het internationaal erg gelauwerde format kan in Vlaanderen maar weinig mensen boeien. En een krantenartikel in De Standaard en Het Nieuwsblad over vermeend gesjoemel bij de realityreeksen van VT4 doet best wat stof opwaaien.

Maart was ook de maand van de strijd op de dansvloer. Zowel 'Sterren op de Dansvloer' van VTM en 'Let's Dance' van VT4 beleefden hun finale. Bij de kleine uit Zaventem ging Veronique de Cock met de eer lopen en op VTM was Dina Tersago de winnares. Op KANAALTWEE viert dan weer 'Big Brother 5' hoogtij en de liveshow op maandag heeft zo zijn gevolgen voor de Eén-soap 'Thuis'.

Bij de VRT draait het in maart vooral om cultuur en digitale themakanalen. De omroep stelt een nieuwe website voor, volledig gewijd aan cultuur en in het Vlaams Parlement wordt een resolutie goedgekeurd voor de uitbouw van het digitale aanbod van de VRT.

Opschudding alom wanneer een journalist van het VTM-magazine 'Telefacts' met een geladen pistool én kneedbom kon binnendringen op de Europese top in Brussel. De Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten uit haar bezorgdheid over het voorval. Nog op beleidsvlak (én voor TV-Visie erg dicht bij huis) wil de Vereniging van Radio- en Televisiejournalisten een regeling treffen rond de wildgroei aan mediawebsites. TV-Visie springt mee in de bres voor de onderhandeling van een eerlijk akkoord.

Op digitaal gebied woedt de concurrentiestrijd in alle hevigheid. Telenet lanceert de lang aangekondigde digicorder en Belgacom TV blijft maar aanmodderen.

Maart stond ook bol van het 'kleine' nieuws. Goedele Liekens stond op scheiden. Of toch niet? Cultuurminister Bert Anciaux heeft 60.000 euro veil voor de promotour van Kate Ryan en Studio 100 gaat een nieuw jeugdfeuilleton maken voor kinderzender Nickelodeon. Ook wijzigingen op til in soapland. Ann Ceurvels verkast naar 'Wittekerke' en Karel Deruwe (Walter) verlaat 'Thuis'.

Tot slot was er aan de Medialaan toch een beetje reden tot feesten. Jongerenzender JIM blies 5 kaarsjes uit en 'Big Brother' bleek weer hot. Ook wordt in maart het format voorgesteld van de nieuwe realityreeks 'Wie wordt de man van Wendy?'. De voorbode van een frisse wind door VTM.

Wordt vervolgd… morgen de belangrijkste televisienieuwtjes van april 2006.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chicago Med' - Will Halstead (foto: VTM - © DPG Media 2020)

April is gewond geraakt bij een schietpartij voor de ingang van het ziekenhuis. Natalie moet een keizersnede uitvoeren op een pas overleden vrouw. Will keert terug naar Chicago. Connor en Ava wonen samen een gala-avond bij om de opening van het nieuwe operatiekwartier te vieren.

'Chicago Med', om 22.30 uur op VTM.

Dossiers