Het jaaroverzicht van TV-Visie: maart 2006

vrijdag 22 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: maart 2006!

I


n maart was er bijzonder veel te doen rond VTM. De zender heeft het al een tijdje moeilijk, maar besluit begin 2006 forse herstructureringen door te voeren. Er zijn zelfs geruchten dat het televisieconcern RTL, VTM wil overkopen. Tot overmaat van ramp dreigt VTM de uitzendrechten van de Rode Duivels kwijt te geraken. En met het mediamagazine VIPS is het al helemaal kommer en kwel. Het wil maar niet lukken met het programma van Rani De Coninck. Jo De Poorter en Showbizz Bart moeten opkrassen.

Terwijl in Vilvoorde een crisissfeer van jewelste hangt, wordt VRT-zender Eén verkozen tot meest sexy zender in Vlaanderen. Toch moet de marktleider ook af en toe ingrijpen om de kijkcijfers op peil te houden. En het vernieuwde Ketnet maakt zich op voor de grote lancering. Stubru-stem Heidi Lenaerts en ex-JIM gezicht Karolien Debecker vervoegen de rangen.

Dré Steemans, alias Felice, verlaat in maart de VRT en kiest voor een nieuw leven bij VT4 en VIJFtv. Het laatste Swingpaleis op Eén is een knaller en voor de presentator een waardig afscheid van het ooit immens populaire muziekprogramma. Naast het contract met Felice sluit SBS ook een grote filmdeal waardoor VT4 en VIJFtv de filmpremières van een aantal échte kaskrakers binnenhalen.

VT4 gaat ondertussen lopen met de twijfelachtige eer om de eerste flop van 2006 op het scherm te hebben gebracht. 'De Topmanager' kan bezwaarlijk een kijkcijferkanon genoemd worden. Het internationaal erg gelauwerde format kan in Vlaanderen maar weinig mensen boeien. En een krantenartikel in De Standaard en Het Nieuwsblad over vermeend gesjoemel bij de realityreeksen van VT4 doet best wat stof opwaaien.

Maart was ook de maand van de strijd op de dansvloer. Zowel 'Sterren op de Dansvloer' van VTM en 'Let's Dance' van VT4 beleefden hun finale. Bij de kleine uit Zaventem ging Veronique de Cock met de eer lopen en op VTM was Dina Tersago de winnares. Op KANAALTWEE viert dan weer 'Big Brother 5' hoogtij en de liveshow op maandag heeft zo zijn gevolgen voor de Eén-soap 'Thuis'.

Bij de VRT draait het in maart vooral om cultuur en digitale themakanalen. De omroep stelt een nieuwe website voor, volledig gewijd aan cultuur en in het Vlaams Parlement wordt een resolutie goedgekeurd voor de uitbouw van het digitale aanbod van de VRT.

Opschudding alom wanneer een journalist van het VTM-magazine 'Telefacts' met een geladen pistool én kneedbom kon binnendringen op de Europese top in Brussel. De Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten uit haar bezorgdheid over het voorval. Nog op beleidsvlak (én voor TV-Visie erg dicht bij huis) wil de Vereniging van Radio- en Televisiejournalisten een regeling treffen rond de wildgroei aan mediawebsites. TV-Visie springt mee in de bres voor de onderhandeling van een eerlijk akkoord.

Op digitaal gebied woedt de concurrentiestrijd in alle hevigheid. Telenet lanceert de lang aangekondigde digicorder en Belgacom TV blijft maar aanmodderen.

Maart stond ook bol van het 'kleine' nieuws. Goedele Liekens stond op scheiden. Of toch niet? Cultuurminister Bert Anciaux heeft 60.000 euro veil voor de promotour van Kate Ryan en Studio 100 gaat een nieuw jeugdfeuilleton maken voor kinderzender Nickelodeon. Ook wijzigingen op til in soapland. Ann Ceurvels verkast naar 'Wittekerke' en Karel Deruwe (Walter) verlaat 'Thuis'.

Tot slot was er aan de Medialaan toch een beetje reden tot feesten. Jongerenzender JIM blies 5 kaarsjes uit en 'Big Brother' bleek weer hot. Ook wordt in maart het format voorgesteld van de nieuwe realityreeks 'Wie wordt de man van Wendy?'. De voorbode van een frisse wind door VTM.

Wordt vervolgd… morgen de belangrijkste televisienieuwtjes van april 2006.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:20
    VRT NWS laat
    07:55
    Journaallus
  • 21:30
    The Post
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 20:40
    The Voice van Vlaanderen
    05:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    American Assassin
    03:10
    Geen uitzending
  • 22:20
    The Expatriate
    09:00
    Geen uitzending
  • 22:20
    Emmanuelle, l'Antivierge
  • 21:45
    JAG
    07:50
    Beverly Hills, 90210
  • 21:30
    Gilliams & De Bie
    06:00
    Joe
  • 21:40
    The White Lotus
    04:50
    Geen uitzending
  • 21:30
    Family Law
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:15
    London Has Fallen
    02:20
    Backroad Truckers
  • 22:20
    Tattoo Fixers on Holiday
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:10
    Cold Case
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 22:18
    Voor u getest
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 22:10
    Tot op de Graat
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 21:45
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:00
    The Chelsea Detective
    02:35
    Vienna Blood
  • 22:19
    Op1
    02:02
    EenVandaag
  • 22:18
    Ondertussen aan de Hofvijver
    08:00
    Vroege Vogels
  • 21:58
    Louis Theroux Interviews
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal