Het jaaroverzicht van TV-Visie: december 2006

zondag 31 december 2006

Het aftellen is begonnen. Terwijl overal in het land de eerste feestjes al langzaam op gang komen, graait TV-Visie nog één keer in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: december 2006!

In d

ecember begon alweer een nieuw seizoen van 'Expeditie Robinson'. Dit keer niet in Maleisië, maar in Panama (Zuid-Amerika). Na 47 dagen zweten en zwoegen én een spannende finale werd playmate Olga tot de nieuwe Robinson 2006 verkozen.

Voor de kijker misschien iets minder avontuurlijk, maar voor de 'Zwarte Parels van Zimbabwe' des te meer zijn de belevenissen in 'Allez Allez Zimbabwe' op VTM. Een derde reeks daarvan startte ook al in december 2006. Dit keer wilde Roger De Vlaeminck zijn zwarte 'poulains' laten wielrennen op de weg i.p.v. veldrijden.

Wie een beetje minder avontuurlijke toestanden wilde zien; kon op Eén weer terecht voor 'De Slimste Mens Ter Wereld' met als presentator Erik van Looy. Dit keer zonder Marc Reynebeau als jurylid maar mét professor Kerkelijk Recht Rik Torfs.

Ook aan muziek geen gebrek in december 2006. Er was de finale van het 'Junior Eurovisiesongfestival' in Boekarest. Thor!, die België vertegenwoordigde, eindigde knap zevende. Ander, en vooral iets ouder, muziektalent was er op VTM terug te vinden. De finale van 'Just The Two Of Us' werd gespeeld tussen Sergio en Sandrine en Rani en Günther. Slechts weinigen hadden het verwacht, maar underdogs Sergio en Sandrine wonnen de wedstrijd.

Wie dacht dat we maar weinig te vertellen hadden over VT4 heeft het mis. Dit jaar mocht SBS Belgium, de moedermaatschappij van VT4 en VIJFtv het jaar met mooie cijfers afsluiten. Het marktaandeel van VT4 en VIJFtv blijft verder groeien. VT4 wil in 2007 nog meer sport brengen en de eerdere plannen voor een eigen fictiereeks werden bevestigd.

Bij de VMMa, moederbedrijf van Q-music, VTM, KANAALTWEE en Jim vertrok in december 2006 commercieel manager Stefan Lameire bij de VMMa om andere uitdagingen aan te gaan. Hij werd opgevolgd door Ben Jansen. Bij de VRT stapte ook alweer een directielid op.

VTM ging in december 2006 ook aan het feesten. De succesvolle soap 'Familie' bestaat 15 jaar. Op het scherm werd er erg veel aandacht geschonken aan deze verjaardag. Eén maakte dan weer bekend dat vanaf januari hun soap 'Thuis' pal tegenover 'Familie' zou worden gezet. Deze verhuis werd aangekondigd na de lancering van de nieuwe Eén-telenovelle 'Emma' dat vanaf januari wordt uitgezonden. En actrice Marijke Hofkens, Leontien in 'Thuis', beëindigde in december de samenwerking met de VRT en stapt in 2007 uit de populaire serie.

Traditiegetrouw maakte de Vereniging van de Vlaamse Radio- en televisiepers de nominaties bekend voor de 45ste Prijzen van de Radio- en Televisiekritiek en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het beste Jeugdprogramma. Uit deze nominaties kwam de VRT als grote overwinnaar uit de bus.

Iedereen zal zich de grap die de RTBF uithaalde nog lang herinneren, vooral de mensen die met het idee op de proppen kwamen zullen het geweten hebben. De Waalse zender maakte een nepuitzending waarin gezegd werd dat Vlaanderen zich had losgescheurd van Wallonië. In geen tijd kwamen er in Wallonië mensen op straat om te betogen tegen deze afscheuring. Later werd bekend gemaakt dat het op een grap ging. Vooral de politiekers, zoals Elio Di Rupo en André Flahaut, konden hier niet mee lachen. Later raakte bekend dat de nepuitzending door ongeveer 300.000 mensen was bekeken waardoor de RTBF op dat moment een marktaandeel had van 28.1%.

December is ook altijd dé maand om een nieuwe Miss België te kiezen. Virginie Claes heeft zich een jaar lang mogen amuseren, dus was het tijd voor een waardige opvolgster. Die opvolgster werd de nuchtere maar sympathieke Annelien Coorevits.

Presentator en zanger Koen Wauters kreeg in december een nieuw exclusiviteitscontract van VTM aangeboden. Duivel-doet-al Sergio hield het voor bekeken bij de VRT en vertrok naar VTM. Daar zal hij in het voorjaar 'De Foute Quiz' presenteren.

December is de uitgelezen maand om, in de aanloop naar Kerstmis, eens aan je medemens te denken. Dat dachten ook Peter Van de Veire, Christophe Lambrecht en Tomas De Soete van radiozender Studio Brussel. De DJ's kropen gedurende zes dagen in een glazen huis om daar non-stop radio te maken onder de noemer 'Music For Life'. Daarmee zamelden ze geld in ten voordele van de slachtoffers van de landmijnen in Cambodja. De Federale Regering besloot het bedrag te verdubbelen als dat meer dan 700.000 euro was. Het eindbedrag, met de verdubbeling van de overheid, was 2.419.426 euro.

Bart de Pauw was nog zo blij dat hij na 'Het Geslacht de Pauw' opnieuw een programma kreeg op Eén, maar het heeft niet mogen zijn. Het programma 'Willy's en Marjetten' werd na tien afleveringen stopgezet. De laatste drie uitzendingen werden zelfs niet meer uitgezonden omdat het programma niet meer zou passen in het opgefriste programmaschema van Eén dat begin januari start.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chicago Med' - Will Halstead (foto: VTM - © DPG Media 2020)

April is gewond geraakt bij een schietpartij voor de ingang van het ziekenhuis. Natalie moet een keizersnede uitvoeren op een pas overleden vrouw. Will keert terug naar Chicago. Connor en Ava wonen samen een gala-avond bij om de opening van het nieuwe operatiekwartier te vieren.

'Chicago Med', om 22.30 uur op VTM.

Dossiers