'Help Hati' (En en vtm): nu al 5.992.194 euro! (filmpje!)

donderdag 21 januari 2010

Donderdagavond maakten televisiezenders En en vtm een gezamenlijke benefietuitzending om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Hati. Martine Tanghe en Stef Wauters praatten het geheel aan mekaar. Het werd een serene uitzending waarin vooral veel aandacht was voor informatie. Maar ook het showgehalte ontbrak niet.

‘Help Haïti’ had één belangrijke missie: een hoopvolle boodschap de wereld insturen. Stef Wauters en Martine Tanghe brachten een uitzending waarin informatie en entertainment hand in hand gingen. De show opende met Toots Thielemans en daarover beelden van de slachtoffers van de ramp, van mensen in nood tussen het puin in de straten van Haïti. Daarna meteen een gesprekje van Martine Tanghe met een geadopteerd Haïtiaans jongetje. En dan nog eens een overzicht van die rampzalige gebeurtenissen op 12 januari én getuigenissen van mensen ter plaatse.


Heel wat politici ook in de uitzending. Er was een reactie van Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Karel De Gucht. Namens de Vlaamse Regering was Minister-President Kris Peeters aanwezig in de studio. En ook federaal premier Yves Leterme kwam langs. Namens ons land meldde hij dat er werd beslist de schulden van Haïti aan ons land kwijt te schelden.

Provincies in de bres voor Haïti
In een soort wedstrijd probeerden de provincies elkaar de loef af te steken om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Oost- Vlaanderen deed het als eerste provincie van de avond alvast uitstekend. Siska Schoeters en Luk De Vos kwamen met 100.117 euro naar de studio in Vilvoorde. Limburg zamelde 106.518 euro in. Vlaams-Brabant deed een erg overtuigende 440.000 euro in het zakje. Een zéér puik resultaat!

West-Vlaanderen en Antwerpen wisten dus wat van hen werd verwacht: minstens evengoed doen! West-Vlaanderen deed het alleszins niet beter dan Vlaams-Brabant, maar kon toch 100.000 euro inzamelen. Antwerpen tot slot kon pronken met 370.760 euro. Vlaams-Brabant werd dus winnaar van de provinciestrijd. Maar elke cent telt. Voor Haïti.

Get the Flash Player to see this player.

De show werd ook doorspekt van muzikale optredens gebracht door bijzondere duo’s. Zo was er Ronny Mosuse die samen zong met Selah Sue. Het duo bracht een nummer van Bill Withers. Helmut Lotti zong samen met Daan Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel. En Natalia en Gabriël Rios sloten af met het capagnelied 'Hallelujah'

 ‘Help Haïti’: het resultaat
Waar het in ‘Help Haïti’ uiteindelijk om te doen was, was uiteraard om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het consortium 1212 kon aan het einde van de uitzending alvast trots melden dat alle hulpacties ten voordele van Haïti al ruim 5,9 miljoen euro opgeleverd hebben. Maar daarbij stopt het niet. In de uitzending werd benadrukt dat ‘Help Haïti’ geen eindpunt van de geldinzameling was, maar des te meer een beginpunt van nog veel meer geld voor het getroffen gebied.

Binnenkort bij TV-Visie een uitgebreid foto- en videoverslag van de ‘Help Haïti’.


Lees ook:
Benefietshow 'Help Hati': foto's online!

DOSSIER: Help Hati - Radio 1212

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'GR5' (foto: Eén - © VRT 2020)

De groep is uit elkaar gevallen nu Asim is opgedoken. Wanneer in Spa overnacht wordt bij de neef van Piet, wordt duidelijk dat Lisa's verblijf daar tijdens haar tocht traumatisch verliep. Zo leert een Duitse hiker kennen en vraagt hem om hen te vergezellen tot in Luxemburg. Dat steekt bij Michiel. En dan duikt een concreet spoor van Lisa op.

'GR5', om 20.40 uur op En.

Dossiers